Header

Friday, November 19, 2010

Dokumentari Bandung - Part 6: Belajar Main Angklung

Part 5: Kita ke Pasar Baru kan???? shoppinggggg shoppinggggg......MV loikeeee!

Ok uols mari kita sambung n3 dokumentari Bandung nih ye uols. Tak sangka rupanya ramai giler yg dok ternanti² kan sambungan dokumentari nih. Mmg uols nih tak menyempat² kan dan tak sangka jugak sambutan yg ahkak terima sgt luar biasa tak cukup ngan email ada yg bermesej² di fb, ada yg berchatting² di YM n tak kurang gak di chat kat fb tuh. 

Yang mana ahkak leh jawab ahkak jawab dik tp ada yg tanya time kurang sesuai tuh misalnya ahkak lewat reply ke almaklum lah kan klu time office hour tuh ofkoz lah membizi ngan keje² opis gitu kan.....so harap uols semua memahami tp mmg ahkak tau uols semuja nih mmg jenis² yg memahami pun kan....hiksss

Ok jom start lepas dah balik dari pasar baru tuh, weols cari cab and balik ke hotel dulu coz nak kasi simpan dulu lah hasil² borongan tuh kan. Lepas dh simpan tuh kuar balik n cari cab balik mintak diorg antakan weols ke tempat persembahan angklung.Actually mama prebetsabu yg sebok dok ingatkan weols soh gi sini coz katanya persembahannya sgtlah syok....hehehe

Weols mmg dah research sesiap dari Mesia pasal nih tp dah sampai sinii sempatlah jugak tanya² kat staff hotel Progo tuh camne nak gi sana semua kan. If naik angkutan kota camne if naik cab berapa plak tambangnye kan. So weols decide naik cab saje sbbnya naik angkut susah coz tempat nih agak jauh kena tukar banyak² kali.

Lepas dah sampai ke Saung Angklung Udjo nih, weols sampai awal around 2pm kot WIB (waktu indonesia barat) jadinya kena lah tunggu untuk show seterusnya iaitu pada pukul 3.30pm. Actually mmg shownya waktu tuh. Reason dia nnti ahkak cerita lepas² nih ye.


sementara menunggu bergambar dulu bersama pemain² angklung cilik nih (malu wehhh tetiba jer ahkak jer yg senyum terlebih....hahaha)
Masa ahkak sampai nih mmg ada show tp show nih dah ditempah oleh sekumpulan group pelawat dari Jakarta mungkin or bahagian² lain tp rakyat indonesia gak lah 


Ok meh ahkak start bercerita mengenai latar belakang tempat nih dulu lah eh. Saung Angklung Udjo telah didirikan disebuah tanah yang agak luas. Kat sini bukan sahaja ada pentas  yang luas untuk tujuan persembahan angklung kepada semua pelawat tetapi ada jugak tempat untuk memproses ataupun tempat pembuatan angklung ini.Tempat nih terletak di Jl Sukarasa, Bandung.

Selain drp itu, ditengah²nya jugak terdapat semacam kedai survenior untuk menjual barang² hasil seni drp angklung sndrik dan jugak pelbagai hasil seni yang lain. Tempat ini juga dilengkapi dengan sebuah cafe kecil yang boleh dijadikan tempat menghilangkan dahaga sekiranya kehausan.

Tempat ini asalnya dibina oleh Pak Udjo seorang pemain bahkan pencinta angklung yang sejati dan kemudiannya telah dikomersial sprti hari ini oleh waris²nya yang juga bertindak sbg salah satu daya tarikan pelancong ke bandung dan indonesia amnya.

Sementara nak menunggu turn ahkak utk masuk tgk live show tuh kan ahkak g ler survey kedai survenior nih dulu. Macam² ado tapi ahkak tak membeli apa pun kat sini coz mmg niat tuh nak tgk show je....hiksss.


Add caption

yg pastinya tertarik ngan angklung yg pelbagai size nih la.....dr kecik smpai ke besar
test skali lah....hiksss
cute sgt angklung tecikkk cinonent nih
Dah puas pusing² jalan² kat kedai nih saja rileks² je pun coz nk tunggu time beli tiket masuk. Ermmm rege tiketnye adalah Rp 80, 000.00 sorang . Lepas tuh dapatlah rantai angklung kecik macam kat atas nun. Uols nk pkai kat leher leh nk pin kan kat buah dada pun boleh.....hiksss

cantik kan....:)
ahkak nih tukang posing je coz prebetsabu kalau leh semua benda dia nak snap
Lepas dh ada tiket baru leh masuk kat dalam tuh. Pastu dia soh kita pilih air apa yg kita nak. FOC jer, so ahkak pilih fruit tea botol nih.....ermmmm manis sesgt so minum half botol jer.

Teh botol....prebetsabu punya
ni kiranya mcm rombongan org² tua dutch lah nih
Ahkak punya turn nih terkena ngan rombongan from Holland nih. Ada lah dlm 3-4 bas priwisata tuh. Weols berdua je melayu n from mesia.....dah biasa dah time gi vietnam pun lebih kurang camni lah satu van ngan mat² salleh n minah² salleh je.

kami berdua je melayu....posing romantik sket...hiksss
hos dia.....cun gak. ahkak ckp mcm ala² eja yg prebetsabu ckp mcm abby abadi....huhuhu
persembahan wayang golek.....ala² wayang kulit lah kalau kat mesia nih

ni persembahan kuda kepang oleh anak² cilik nih....
Prasan tak budak yg belakang skali baju oren tuh....dia hero ahkak tuh dalam ini wayang....hahaha. Ahkak suke tgk dia. Dia pandai menari badan lembut pastu dia bersemangat n happy go lucky. Kita pun rasa happy tgk dia mainkan peranan dia. Mata ahkak mmg fokus kat budak tuh je....hiksss




tgk budak² skolah yg ramai nih. Depa nih lepas balik skolah trus datang buat latihan kat sini. Kat sini ada berapa ratus org entah studentnya dari umur 2 thn ke belasan tahun...




ini persembahan tarian merak
ready nk snap moment yg best²
Itu uncle yg kat sebelah ahkak tuh kan, punyalah ramah tamah n banyak cakapnye. Dia memula dok kat row depan weols lepas tuh tak puas hati banyak sangat nk sembang ngan weols kan so naik dok sebelah ngan ahkak....ahaksss.

Macam² topik yg weols berborak, aku tanya dia, datang sorang ke katanya wife dia ada skali kat depan....entah yg mana satu pun xtau. Lepas dia dah tau prebetsabu pernah sampai Belanda kan lagi mcm² dia tanya....mmg ramah uncle nih sampai ke kes aku pakai tudung pun dia tanya. Tak panas ke tak rimas ke pakai tudung kan, pastu tanya lah weols nih minum beer tak minum beer coz katanya kat tempat dia even Muslim tapi minum beer.....huhuhu.
Makanya weols pun menjawab ler persoalan tuh ngan penuh hemah n dedikasi sekali seperti menarik rambut didalam tepung. Rambut tak nak putus n tepung plak xmoh berselerak....haaa gitu.



penari tarian merah....ada 2 org tuh pasangan twins
ada jugak persembahan angklung diiringan dengan tarian jaipong
penari jaipong yang leh tahan manis² n gebu² semuanya...asyik tersenyum je sepanjang tarian

Ok selepas tamat semua persembahan nih depa ada buat sesi belajar plak untuk pelawat kan. Dia akan bagi kita semua nih sorang satu angklung yang dah ditandakankan ngan no dia antara 1 hingga 8 secara rawak.
nilah cikgu tukang ajar weols main angklung....n ini merupakan anak kepada bapak udjo tuan punya tempat nih lah

Lepas tuh dia ajar lah mcm mana cara nak mainkan angklung tuh. Bila dia sebut no tertentu hanya org yang pegang angklung ngan no yang dipanggil je yang boleh mainkan angklung mereka. Begitulah seterusnya sehinggalah menjadi satu irama yang sangat best n harmoni sekali.


saya main ngan happy skali....betul!
ahkak ngan prebetsabu dpt angklung ngan no yg sama no 1 manakala uncle ramah tadi tuh no 4

Lepas dah habis sesi belajar nih, maka tamatlah sudah sesi nih. Tapi masa last tuh adalah acara menari bersama²....hikssss


semua pun budak² cilik nih tarik menari kat stage...hiksss
masa nih happy sgt
saya sempat senyum
tak join sgt pun coz nk kejar cab dh tunggu kat luar
akhir kata saya mmg happy dpt belajar main angklung....:) n happy jugak tgk prebetsabu happy

Part 7: tungggguuuuuuuuu....!

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!