Header

Thursday, December 09, 2010

Melaka River Cruise


Tiket pun nak show off gak kat sini....hiksss

Masa weols ke Melaka ritu, weols berkesempatan lah nak menerai test Melaka River Cruise (MRC) nih. Huhuhu sadis kan weols nih sejak MRC nih beroperasi if im not mistaken februari tahun 2008 kot. Ini lah kali pertama weols nak menerai naik even dah banyak kali gi melaka tapi tak pernah pun terliur n jugak berkesempatan nak mengetest MRC nih.

Ada dulu time ahkak membontoti prebetsabu outstation time hujung minggu kan, weols pernah lah mencuba nasib nak naik tp time tuh tutup ke apa entah dah lupa sudehhhhh. Nasib baik lah kali nih berpeluang walaupun harapan weols sebenarnya nak naik yang VIP punya tuh yang ada entertainment ngan goodies bag sekali tuh but sedikit hampa coz if weols nak naik yang itu weols kena tunggu malam coz cruise tuh starting kol 8.30pm kot kalau tak silap dan lagi satu kalau nak naik cruise yang VIP tuh kita kena gi booking kat jeti Taman Rempah Ratus n naik pun kena kat situ je xleh kat jeti² lain....huhuhu. Next time lah try

tunggu boat n tunggu turn

masa nih terlompat² dia happy nak naik cruise nih sampiakan weols nak berjalan kat tempat lain pun dia xmoh

Xmo dok sebelah bonda n Walid ok dia yg request nk dok kat kerusi depan weols
Yang paling ekcited tentu sekali anak dara weols nih, Avin Damia. Tapi dek bimbang keselamatan dia ahkak tak kasi huhuhu. Dah bot nak gerak je ahkak pujuk dia dok sebelah ahkak.

Avin damia teruja n happy sgt²
Perjalanan cruise nih mengambil masa 45 minit dan jarak adalah lebih kurang 9 km. Last jeti kat Taman rempah tuh last dah sampai sana boat akan pusing balik ke jeti yang kita naik tadi. Time balik nih baru lah dia akan pasang cd dan bagi explanation kat kita pasal tempat²  yang kita dah lewati sepanjang perjalanan tadi dalam dwi bahasa. Memula cakap BM pastu ulang kot BI lak.

see avin damia sgt ekcited
Add caption 
Masa nih ahkak ngan prebetsabu dok mengimbas kenangan masa weols naik CityBoat kat Brisbane, Australia dulu. Kat sana boatnya lebih besar nak function  dia pun agak berlainan lah sket. Kalau kat brisbane tuh dia boat pengangkutan yang mcm ala² teksi untuk public yang mahu keseberang but yang ini boat of course lah semata² untuk riadah kan....:)







Avin ngantuk tapi dek kerana keterujaan dia tahan mata dia tuh






cute je depa berdua nih
Kelakar ingat balik keletah Avin ngan kawan baru dia tuh...hiks. Dok saling bergaduh dan perang mulut....hahaha. Avin nih bila dengar budak laki tuh dok sebut "eeiii bestnya airrr" dia cecepat cakap "bukan air naaa sea water naa" ahaksss

Bila ahkak ngan prebetsabu explain kat dia, betul lah adik tuh sebut kalau ikut melayu kita panggil air tp klu dalam bi kita panggil water.....sama je lah avin

Pastu dia ckp balik kat budak laki tuh, "air ngan sea water.... sama naaa" wakakaka.

gaduh budak² sweet je tgk jgn gaduh org tu sudehhhhh!


ahkak jadi guru tari sat....ahaksss



Ini masa nih, cruise nih dah patah balik dah so bila dia pasang cd tuh kan ada lah background music dia lagu² asli melayu lah kan. Pastu ahkak pun saje lah buat menari ngan tangan kan so avin damia pun ikut lah....itu pasal lah dalam piccas kat atas tuh semua tangan terlentuk lentuk tuh...ahakss


agaknye sini dah jadi tempat feberet pasangan mempelai buat photoshoot kott...hiksss

xtau nape but saya suka sgt ngan gambar kincir air nih....sgt² suke


Lepas naik MRC nih, barulah weols senang hati nak meninggalkan Melaka n memulakan perjalanan untuk balik kerumah semula kerana esoknye nak memulakan tugas di pejabat seperti biasa. Before tuh singgah dulu kat Melekit nak anta kak Mahani balik umah dia dulu kang bising lak abg baharin anta orang rumah dia lewat² malam...hehehe



Lupa nak cerita masa naik river cruise nih weols tak naik sesama ngan mama n abah n family yang lain coz masa tuh ahkak bawak avin damia masuk toilet dia nak kencing kan. Tapi yang sedihnye belom pun masuk toilet dalam beberapa meter nak sampai toilet awam tuh avin damia dah sound dah.

"Ermmm busuknye bonda, bau apa nih bonda"....huhuhu. Dah masuk² dalam mmg dah leh imagine dah ler keuzuran toilet tuh mcm mana kan.....Ya Rabbi ahkak kluar² tuh nak muntah rasa coz masa kat dalam sana tahan nafas coz bau xpayah cakap lah pastu ngan kotornye ngan pampers budak² di merata² ngan toiletnye facility yang dah banyak rosak even tandas awam tuh baru lagi rasanya....huhuhu. Daripada berapa tandas yang ada kat dalam tuh rasanya 2 je kot yang ok....ok tuh maknanya yg kita leh gunakan walaupun azab....adussss malu beb ngan pelancong² asing.

Mencemarkan imej negara betul lah. Hope sangat mana² pihak berkuasa kat melaka tuh leh amik tindakan yang sepatutnya dan kita semua meningkatkan kesedaran sivik yang ada dalam diri masing² dan jaga kebersihan serta hormati kemudahan awam yang disediakan......itu sebenarnya mencerminkan diri kita.

Sebagai penutup ahkak letak gambar Menara Taming Sari nih. Ini pun salah satu daya tarikan yang ada kat melaka gak nih. Jadi jom cuti² mesia....coz banyak yang menarik ada disini....hikss (iklan sket je mana tau leh jadi cuti kementerian pelancongan ke kan....hahaha pasan lebih). Ok sket jadikan ini sbg penutup n3 nih xmo lah jadikan bab2 ahak membebel pasal tandas tuh sbg penutup....ahaksss

Menara Taming Sari


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~A
Camna?

2 Comments Uols:

Sidratul Muntaha said...

yup
melaka..
mmg tandas out ler kak situ
dulu time ngaji kat jasin
selalu jer area situ
jln2..
tpi mmg situ punya tandas?!
adei..
azab!

masviona said...

sidratul Muntaha,

tu lah kan....mmg out sgt2 lah....adusss segan lah weeii dah ler melaka tuh ramai tourist kan...huhuhu

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!