Header

Wednesday, April 06, 2011

Dokumentari Phuket : Part 1 - Sawadikap From team Masviona.com!

Gigih ok nak terus update Dokumentari Phuket ni! Walaupun badan still dalam mood nak rileks² tapi dokumentari ni harus segera di update sebab masa suntuk.. insyaallah lepas Dokumentari ni, akan ada lagi sesi travell kami yeeehuuuuuu... back to back la plak kali ni!

Kisahnya, 1 April 2011 aritu, maka berangkatlah kami Team Masviona.com sekeluarga ke negara Gajah Putih.. dan yang lebih menariknya lagi, kali ini, disertai ngn si cilik little flashpacker, Avin Nurdamia Alhamra!

Kenapa weols pilih phuket? Sebab nak bagi pendedahan awal kat Avin cara travel weols yang selalunya main terjah ni.. takde nak wat arrangement apape, and kitorang time vacation camni, mmg akan all out pada siang hari, with minimum rest.. rugi la nak rest byk² baik habiskan masa utk explore banyak perkara kat tempat orang kan?

So Phuket menjadi pilihan sebagai pengenalan buat Avin.. pengenalan untuk naik flight, pengenalan berdepan ngn pelbagai ragam manusia, pengenalan ngn budaya orang dan tempat orang, dan juga pengenalan kepada pelbagai aktiviti yang memenatkan, tapi for sure enjoyable!

Phuket memang suatu destinasi pelancongan antarabangsa.. so instead of Avin dok tengok muka² familiar asian, dia jugak dapat tengok banyak muka² European mat salleh and minah salleh, so mudah la dia dapat pengalaman yang vast tentang macam ragam suku bangsa manusia kat dunia ni..

Aktiviti kat phuket ni pun pelbagai, dan very suitable untuk whole family.. sangat variety!

Dan jugak, yang paling penting, weols dapat tambang yg cukup murah waaauuu tebabom meletopppp ;)

Ok dah habis mukadimah, jom kita pergi details pengalaman weols masa kat sana!



Seperti biasa, keperluan asas selain dari baju-baju ialah tidak lain tidak bukan, camera, henpon nokia utk gps, blackberry utk quick update, and netbook.. mmg weols sengaja standby netbook kot-kot lah time memalam nak update entrry ke nak wat research tambahan ke ekkekeke..


Maka, pengembaraan pun bermula!
Flight weols ke Phuket malam tu ialah jam 2040hrs, so petang tu, dalam kol 5pm, weols pi amik avin kat skool... yup, jumaat ritu dia still gi skool lagi.. kalau boleh memang weols nak minimumkan dia utk ponteng skool ;)



Dalam kol 530pm, maka teksi memang dah selalu weols tempah untuk ke lcct or klia pun tiba.. memang wels selalu guna service dia je.. mudah and dia pun dah tau mana umah weols so senang lah.. last minit pun senang je nak setting ngn dia ;)

Trip kali ni merupakan  trip yang banyak membuka mata Avin.. banyak benda baru yang dia cuba..
naik Cab ni pun suatu pengalaman baru bagi dia..

"Walid.. ni macam cab yang selalu kita tengok tu kan? yang ada lampu kat atas tu..."
"a'a la avin, betul la tuh.. kali ni kita cuba naik cab tu nnti uncle tu hantar kita ke airport."



masuk je dalam cab tu, terus dia kata.. "bonda.. cab ni sama je macam car kan?"
ekekek memang lah avin.. cab ni pun car jugak.. cuanya dia amik upah untuk hantar kita ke destinasi kita.. kene bayar.


Bila kita tanya dia, nak gi mana, terus dia jawap "Avin ngn Walid ngn Bonnda nak gi Pukettt (dia sebut ttt tu pekat sikit) " kekekke

nak gi puket leh naik cab ke avin?
Mana boleh la walid.. naik aeroplane kat epott..

bijak.. bijak..


Dalam jam 640pm, maka sampailah weols semua ke lcct..
avin dah banyak kali sampai lcct utk hantar weols tapi ini 1st time dia jejak kaki kat lcct.. sebelum ni dia hantar and stay dalam kete je ;)

weeeee.... naik beg trunki je sonang..



aku tak sure mamat baju ijau sebelah mv kita tu, toleh tgk kat avin naik beg tu ke or toleh tengok bini aku tu!!! grrrrrrrrrrrrr
sepanjang perjalanan banyak pulak mata yg tertumpu kat avin ngn beg dia tu kekeke



weols dah sesiap buat web checkin...
so sampai epot just terus ke kaunter luggage drop ajeee.


luggage dah selamat di hantar ke perut pesawat, double confirm balik flight punya masa, so weols ada masa spare lagi ni..
so nak wat ape ek?


apa lagi!! kita makan lah!
kang sampai phuket dah nak tengah malam so baik makan sesiap dnner dulu..
1st time try restoran Taste of Asia sebab avin request nak makan meehun pulak..
ekeke takpe.. leh aku makan nasik.. baru kenyang molek! huahuahua


perut pun udah kenyang, kasi lap comot2 mulut tu..
takkan nak jenjalan comot2 plak kan..
ok dah, jom kita masuk ke boarding area.


avin ngn imaginasi dia...
"avin dah besar lah.. meh avin tolak stroller ni..."

ceehhhh..besar la sangat

thanks to tuberose sebab bagi weols pinjam buggy tu.. amat menyenangkan perjalanan weols ;)


Beratur nak scan passport...
avin punya la macam orang besar, semua dia nak try wat sendiri..
dia tengok weols egang passport, dia pun sebok lah mintak passport dia nak pegang jugak..


weols serah passport kat immigresen, dia pun nak serah.. beriya2 soh bonda tolong dukung dia letak kat atas tu sebab dia kata dia tak sampai..

"avin tak cukup tinggi lah"

settle scan passport segala bende, then weols pun g la tunggu kat gate yang sepatutnya..
dalam jam 820pm, diorang announce flight ke phuket dah leh masuk..

fuhh time ni avin tetiba je jerit "haa.. bonda, aeroplane kita dah sampai!!!!"
kuat ok dia jerit!
excited pulak dia.. sampai ada aunty ni rasanya from china ntah apa dia senyum2 tegur si avin ni tapi cakap cina so weols tak paham lah.


mata avin tak lepas dok pandang kat aeroplane je.. hehehe
selama ni dia dok tgk kat gambar n atas awan je.. now baru dia tau aeroplane tu besar mana.. live depan mata..

"waahh.. so big aeroplane"
"memang la big avin.. tapi adaa lagi yang lagi big dari ni tau! ni kira small la ni"


ready utuk masuk ke dalam pesawat ;) 
smile dulu


dapat seat in a row, sib baik...
terus dia request nak duduk kat window ;)

mata dok melilau dok menengok segala bende yang ada kat dalam kapal ni..

"walid tu apa.."
"tu reading light.. kalau nak baca book nanti kita buka lah baru terang"
"ooooooooooo.."

panjang betul ooooo dia!



bonda ngn walid pulak, as usual, camho lah apa lagi.. selalunya caho berdua, kali ni camho bertiga dalam flight ;D





Tiba time stewardess untuk bagi briefing pasal safety, terus dia minta nak bangun n tengok aunty tu wat apa.. 
hehehehe sangat curious.



khusyuk ok si avin ni dok perhati je demontrasi keselamatan tu!
tak berkedip mata dia.. sampai kan time stewardess tu lalu nak g simpan barang demo tu pun dia dok pandang je tak lepas2.


safety demo dah sudah, now tunggu clearance from airport tower utk take off.

time take off, avin sangat behave.. dia takde plak tetiba takut ke sebab gegar n bunyi enjin kapal tu ke apa ke..
rileks je dia...sesekali masa mula climbing n descending tu dia ngadu lah telinga dia tak dengar.. ahhaha
so weols ajar lah dia untuk buat macam menguap tu.. 2-3 kali gak dia try.. kekadang ok, kaekadang tak ok dia kata..kihkihkih.. nak explain kat dia pasal air pressure, kang too complicated plak.. so explain je la, aeroplane ni fly so high and so fast sebab tu telinga kita jadi bengang and kurang dengar..
dia just angguk je..paham la tu kot


too bad, our flight pergi and balik nanti dedua flight malam..
so dia takleh la nak tengok scenery and awan2..
yang dia boleh tengok just lampu2 time take off and landing je..

itu pun dia dah kagum.. wauu sana waauuu sini..
kalaulah dia dapat tengok time siang.. fuh camna la gayanya kan?


masuk negara orang, sila isi arrival and departure form..
ohhh itu pen mickey mouse avin yang punya aku pinjam sat kekeek


avin nampak je stewardess tu sume dok sebok2 tolak troli, terus dia request
"avin haus la.. avin nak air milo boleh taaaaak?"
"bole... tapi tunggu la aunty tu datang sini nanti.. kene bayar tau."
"ooo.. ok.. meh duit avin nak bayar"

mmmm.. seronok jadi anak-anak kecik ni kan? mintak je la apa saje, sure makpak akan cuba bagi ;)


berkobar-kobar dia tak sabar tunggu aunty tu sampai turn kat tempat dia..


dan aknirnya. .tadaaa... da berjaya beli air milo dari aunty tu.. tapi biasalah dia segan2 nak cakap nak air milo.. dia terus je pass duit tu then tutup2 muka malu2 kononnya hahaha
manalah aunty tu tau avin bayar tu untuk apa ekkekee adoilah.

ok, hati dah girang, dapat fly and dapat air milo, terus dia request cakap nak study..
wahh very good girl.. bangga lak tetiba je atas inisiatif dia sendiri request untuk amik book dia and study dari dia buang masa duduk sesaja..



Setelah hampir 1 jam, maka mendarat lah weols ke tanah Phuket, Thailand.



airport phuket simple and basic...
beratur untuk cop passport.. nasib baik kaunter immi dia buka banyak.. tak silap aku ada dalam 5-6 kaunter jugak.. so urusan jadi mudah and cepat.


keluar je dari arrival hall, berpusu2 travel agencies mau pujuk rayu untuk kita amik apape pakej ngn diroang..
tapi sebab weols pun dah research serba sikit, so takyah amik apapepun tour from airport ni sebab kat sini mahal.. better gi serbu kat area Patong je nanti.

Even untuk teksi pun, kalau teksi yang tour ni bagi pun, dalam area 650bht.. kalau korang ramai, leh tempah van mini bus dia dalam 1000bht, leh sumbat dalam 14orang.. lagi murah la kalau korang mai ramai2..tapi kalau kita amik teksi meter, dalam 500bht aje

nak naik teksi meter ni, kita kene keluar dari hall tu dan terus ke kanan.. nanti akan nampak la pondok ini..


tapi.. seribu kali sayang, semua teksi meter yang standby, dah disambar orang pulak.. so kene tunggu la teksi lain sampai pulak.. mamat yg jaga tu kata maybe dalam 20minit lagi sampai lah teksi...


kebetulan pulak, ada 3 orang from malaysia yang sama nasib ngn weols yg kene tunggu teksi lain.. so terus weols pakat2 utk sewa je van and bahagi la 5... 

depa setuju and memang depa pun nak ke area Patong jugak.. 


van aka minibus yang akan bawak weols ke Patong :)


Perjalanan dari airport Phuket ke area Patong amik dalam 40minit jugak.. jalan dia berbukit2.
dan kita sampai ke hotel...
Bel Aire Resort, Patong, Phuket.








tuuu dia. weols sangat impress ngn bilik dia yang amat besar..
masa booking ritu just mintak standard room, waahh rupanya dia bagi katil king n single.. cun lah tu!
lokasi hotel ni pun kira strategik la jugak.. dalam 10minit jalan kaki ke pantai, 10minit jugak ke centre patong and 10 minit jugak ke tempat makan halal.


Time bonda and walid tengah sebok2 explore bilik, anak dara ni dah membebel dah..
"apa la walid ngn bonda ni.. tak susun shoes!!"
terus dia pi bukak almari tu and susun kasut weols semua dalam tu.. waahahahahahahaha

lagi 1 yang wat weols pecah perut malam tu, tetiba avin terus amik phone kat bilik tu n cakap dia nak call Wan and Nanny dia wkakakkakakak
nak bagitau yg dia dah selamat sampai kat phuket lah tu..

ni semua aksi spontan dia.. gelak besar weols!





dan acara wajib Team Masviona.com bila sampai hotel - BED JUMPING! wohoooooooooooooooooo




Nasib baik weols dapat bilik kat tingkat 5..
bawah tu ada mini pub.. so tingkat atas ni takde la bising sgt... leh tido ngn aman!



lepas barang2 dah arrange dalam bilik, its time utk kita turun ke bwh n mencari tour aktivity utk hari-hari mendatang

rata-rata kedai kat area Patong ni buka dari jam 10am hingga ke 12-1am..
so weols kuar tengah2 malam tu pun still manage utk mencari tour lagi kat booth booth yang belambak kat tepi tepi jalan..


so weols terus opt in untuk island hopping pada hari ke 3 nanti.. kita akan menerjah ke kepualaan di wilayah Krabi
hari ke dua, esok weols just terjah je memana cari driver keekkekeek
berapa duit weols kene kuar? nanti la utk part tu tunggu la !

lepas dah ber bargain ngn tour desk, on the way nak balik semula ke hotel, avin ternampak pulak 7eleven..
terus dia ajak singgah katanya nak beli Mister Potato! kat patong ni, rasanya sangat belambak 7e.. jalan 100meter, sure akan jumpa lagi branch 7e!

mungkin dia nak kudap2 la kot kan? so ke 7eleven la kita!



tapi bila dah masuk ke dalam kedai tu, haaaaaaa...
lain pulak yang dia capai!
nampak itu capai nampak ini capai..
adooeeehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


Last² dia soh Bonda dia lepaskan tangan supaya dia bebas menerjah dalam kedai tu utk pilih apape yang berkenan di hati..
hamboii anak dara ni..

tapi still, kita kene screen n filter apa yang dia amik tu takut2 pulak makanan tu tak halal kan?


dan itu dia lenggang kangkung anak dara ngn Bonda dia puas hati lah tu dapat lagi pau makpak dia kekeke

mata avin time ni mmg dah berat dah tapi dia gagahkan jugak semata-mata sebab dia nak jenjalan.. muahahhaha yg tu menurun ikut bonda dia kekekeke




 sampai bilik, weols terus study segala macam brochure tentang aktiviti yang menarik untuk dilakukan kat phuket ni..
memang pebagai aktiviti yang ada..
sangat2 menarik!



Semantara weols sebuk study pasal aktiviti, anak dara ni dah sesiap duduk kat lantai n baca doa makan...
dia nak mentekedarah jajan yg dia beli tadi.

lepas dah makan jajan, masing masing lepak n tengok tv...
tak lama lepas tu tengok2 si avin ni dah terlelap pulak.. ekekke
dan yang paling bestnye, dia tido kat katil dia sendiri..
so walid and bonda dia berasa sangat aman malam itu.. aummmm!




Ok, tamat sudah Episod 1..
episod 2 berkisar pasal bungy jump, menembak, elephant trekking etc etc wohooooooooooooooo





Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

11 Comments Uols:

[-suziey-] said...

ye la aku pn minat la ngn beg avin tu..mana mau carik?? bape rm?? bape conversion rate bht ngn rm? hotel tu bape bht?

prebetsabu said...

banyak ny soklan! ngehehehe

1- beg trunki tu aku beli masa kat London ritu.. dalam 30pound

2- 100bht = rm10.. 10bht = rm1 lebey kurang

3- hotel tu 1 malam 1040 bht = rm104

SyaNa said...

so cute avin
:-)
ok aku tgu next entry plak

Muslimah Kota Cinta said...

thailand mmg best :)

nanti nak turun phuket gak la..

CathJ said...

Best.... sapa yg melompat bungy tuuuu??? ^_^

masviona said...

syana,
insyaallah hari nih ada lg n3....avin mmg cute....hiksss

Muslimah,
kan.....best kan

sila2...enjoy ur trip nnti ye...:)

Cathj,
hehehe....tunggguuuuu.....i plak yg berdebar2 nih....ahaksss

kumfye said...

nice and lovely trip with family...i bet you guys really had lots of fun over there

thefye.com do feel free to look at my blog^^

Mama izan said...

murahnyer hotel kat sana yer..bilik begitu besar..kat mesia pun sampai rm200 bilik kecik dan 1 katil jer..sure enjoy kat sanekan dgn family xtvt..:)

dd686eb2-62b2-11e1-bebb-000bcdca4d7a said...

salam kak.. saya nak tanya perjalanan akak g puket+hotel berpa.. saya ingat nak g puket+krabi+hatyai.. pergi naik flight blk naik bus... akak leh suggest saya htel yg murah dan tapi best hehe.. dan akak g krabi dari puket naik apa.. akak akak add FB sya bleh tak sharmine yahya B. TQ kak.. saya suka berjalan so saya nak dapatkan inform yang mana pernah g tempat yang saya nak g. harap akak leh share

dd686eb2-62b2-11e1-bebb-000bcdca4d7a said...

salam kak.. saya nak tanya perjalanan akak g puket+hotel berpa.. saya ingat nak g puket+krabi+hatyai.. pergi naik flight blk naik bus... akak leh suggest saya htel yg murah dan tapi best hehe.. dan akak g krabi dari puket naik apa.. akak akak add FB sya bleh tak sharmine yahya B. TQ kak.. saya suka berjalan so saya nak dapatkan inform yang mana pernah g tempat yang saya nak g. harap akak leh share

masviona said...

dd686eb2-62b2-11e1-bebb-000bcdca4d7a,

dik akk dah add fb adik tp xtau lah betul ke tak....utk selamat adik pun add akk skali "masviona"

nnti kita sembang panjang2 kat sana ye...:)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!