Header

Thursday, April 07, 2011

Dokumentari Phuket - Part 2: Around Phuket- Scenery, elephant Trekking, Monkey Show, Shooting Range

Holla everybody...

Jom sambung bab Dokumentari Phuket & Krabi ni..

so dalam Part 1 kita tutup ngn hari pertama arrival to Patong, Phuket Island...
So hari kedua, apa yg weols buat?

buat bodooo je waakak.. cubaan melawak disitu...


Ok ok Part 2 and seterusnya ni lebih menarik sebab ini merupakan part yg weols akan cerita in details apa aktiviti yang weols dah ceburi masa kat sana.. its a fun family time!


anak dara ni pagi tu mudah jugak nak gerakdia from tido...
"Avin wakie wakie.. jom avin kita nak pegi tgk elephant avin nak tak?"
"nak!!! " terus dia bingkas bangun menggeliat and pegi mandi..

waahhh kalaulah tiap ari dia camni, indahnyeee wakakkaka


sementara tunggu bonda bersiap, walid n avin camho la dulu...
avin leh geng ngan walid sbb avin n walid siap cepat ekekekkeke


view from our hotel room..
tingkat 5.. leh nampak bangunan2 bandar patong.. takde apa yg menarik..
but yg untungnya duduk tingkat atas camni, takde la dgr bising from pub pub yg bersepah kat bandar ni..
pub ni semua biasanya operasi untill 2-3am!
dan jugak, kalau lah tsunami ke, heehhe selamat lah tinggi.... tapi, nauzubillah la kan!



avin leka menengok view bangunan dari atas.. dok tengok orang lalu lalang, motor, kereta...
itu biskut kat tangan tu tak luak2 pun dia makan.. aiyaaaa

ok ready dah.. jom kita turun untuk carik driver...
plan arini?

jalan-jalan sekitar attraction di phuket!



kitorang turun dalam jam 9am+...
alamak.. awal lagi la plak..
kedai-kedai sini semua tak buka lagi..
dorang majoritynya buka 10am..





sesambil weols survey brader brader yang tawarkan service sebagai teksi untuk drive us around phuket, sempat lagi anak dara ni request utk bergambar ngan patung gajah tu..

"tuuuu ada elephant.. avin nak ambik gambar lah!!"
"alaa avin.. tu bukan elephant real.. tu just patung je"
"takpe lah.. avin nak amik gambar je.. jom!"

layan je lah.. ekekkeke

dan lepas amik2 gambar tu semua, akhirnya weols settle deal ngn sorang brader ni..
nama dia Ibrahim..
dia nak caj kita 1500bht aka rm150 untuk bawak weols sepanjang hari tu..
sebenarnya a bit steep harga tu.. kalau tawar lagi rate  dia around 1000bht aka rm100 pun dah boleh, tapi biasanya dia bawak sampai petang  je..
yang ni weols request dari pagi ni sampai lah ke malam sebab weols nak terjah pasar  malam kat phuket town..
nape nak pegipasar malam sana? sebab sana bukan tumpuan pelancong sangat.. so harga diraong adalah munasabah berbanding di bandar patong yg mengarut harga barang2 kat sini mahal golla!!!!!!!!!!!!!!



so kami sekeluarga pun naik lah kereta Bro Ibrahim ni...
Honda Civic 2.0.. rilek je dia wat utk jadi driver bawak pelancong sana sini.. uhuhu


Our 1st stop?
tak lain tak bukan, cari makanan halal lah untuk sarapan!







ibrahim bawak weols ke kedai area pantai..
dia kata kat bandar patong ni utk makan breakfast mmg tak byk pilihan sbb yang ada kebanyakannya kedai makanan seafood halal bukak time petang je...


muka family yang hepi dapat makan..
lapaaaa kot!!!

ini namanya pencake..... ekekkekeke
roti canai telur versi siam.. kuah dia ialah chocolate ok!



Anak dara yang berlesera dapat makan roti canai pisang bercicahkan coklat..
mmg kene la ngn selera dia!


untuk bonda, glass meehun goreng...
yang ni pun sbenarnya feberet avin gak... dia pow gak bonda dia kekekeke


avin dah big girl.. dia nak pi bayar... tapi duit mintak kat parents wakkakaka

makan minum area Patong ni mmg agak mahal..
sebab kawasan ni tumpuan pelancong..
average breakfast camni tak lari dari rm20 aka 200bht+-



lepas breakfast, amik angin sat tengok pantai dia..
tapi sat je just tengok tengok je sebab dalam planning mmg bukan arini utk main kat pantai...
lgpun still early, tak ramai pun yg ada kat pantai lagi..

Lepas dah kenyang, terus masuk balik ke kereta and off we go for our adventure at phuket!!!



dalam kreta si ibrahim ni pun penuh ngn risalah2 tarikan di phuket utk pelancong..
mmg macam2 aktiviti ada.. just bgtau je kat driver tu yang mana kita nak g.. nanti dia set kan lah route and ikut turutan along the way...


time ni lah weols nak merasa jadi Tuan & Puan Besar.. duduk kat belakang and main arah2 je driver tu.. kekeke
perasan!!



dalam kete plak weols sibuk dok ajar avin camna nak greet people..
Sawadikaaaa!!!


ok!
dah sampai destinasi pertama!

kita nak menghayati pemandangan phuket dari atas bukit..



leh amik gambar ngn eagle... besar burung helang ni..
avin dok cakap la sian kat bird tu semua.. kene ikat... dia mintak weols tolong bird tu kasi fly..
alalalla avin.. takpe lah avin bird tu dia dah bela and jinakkan and jadi punca rezeki dia.. biarlah as long dia tak aniaya pun bird tu dia jaga elok2 bagi makan, bersihkan...


So, ayuh kita tengok pemandangan indah phuket dari atas bukit!!!






Si Avin ni tak menyempat2... jom kita naik atas ni soo high.. eleh avin sabar lah.. kita rileks la dulu kat bawah ni nanti kita naik!




 
 
 






 

 
 
 
Siap wat gaya cat walk ok!!!!!




ok, sudah puas menikmati pemandangan ijau...

next?

naik keta lagi, kita pergi menerjah untuk aktiviti lain

Kita akan pergi utk elephant trekking!!
yeaayyyyyyy!!! naik gajah!!

naik kuda dah biasa dah.. now its turn utk naik gajah pulak ehhehehe



hah korang tgk la sendiri senarai harga dia ni... dia ikut berapa lama kita nak ride.. lagi lama lagi mahal :)



Proses penerangan tentang perbezaan fees and masa.. basically, paling minima ialah 30min.. asa macam pendek sangat masa tu tak dan nak enjoy... paling lama is 1jam, rasa macam panjang sangat pulak masa.. kang anak2 cepat boring.. so we opt in for the 45min ride.. :)

Untuk Avin, FREE :)


ok tiket udah dibayar...
jom kita ke tapak utk elephant trakking...


on the wat ke platform utk trekking tu ada la kandang utk gajah ni..
so kita amik kesempatan utk intro avin ngn gajah ni..
takmo la nanti tetiba je terus kene naik, mau avin takut2 plak nanti..

so nampak dia dah ok, then kita terus ke pelantar utk naik atas gajah ;D

 

CEO Masviona.com kita ni muka excited!!
Anak dara tu pulak muka macam suspens gitu.. kekeke


ok dah nak naik ke platform utk ktia panjat atas gajah..
kekeke takyah la pnajat..
dia dah wat pelantar ngam ngam ngn badan gajah...


Ini saya ...
err.. salah..
ini kaki saya dan itu pemandu gajah saya ngeeeee

mana viona ngn avin?
kat belakang!

 

haaa itupun mereka....
weols memang request utk 2 ekor gajah sebab baru syiok nak amik gambar..
bonda leh spent time ngn princess dia... while aku leh skodeng diorang utk snap piccies.

 ini bukan kelapa laut!
ini taik gajah wkakakaka

mamat thai ni cakap... itu ialah coconut.. hahaha pandai melawak dia!


wokey jom kita enjoy gegambau sepanang 45minit elephant trekking ni .




Ada jugak service utk ATV!! macam menarik je.. tapi nanti kang habis kotor baju plak tak bawak baju spare.. lepas ni ada byk tempat mau lawat lagi.

sepanjang jalan yg penuh ngn taik gajah.. eh silap.. penuh dengan coconut.


awal-awal ride, avin macam nerveous je.. hahah tai itu awal2 je.. tunggu la dah 10minit jap lagi.. haaa kau! riuh ngn suara hilai tawa dia kekeke



haa time ni dia dah tak nervous lagi.. dia dah siap borak2 ngn uncle pemandu gajah tu ekkekeke


panas? jangan risau, dia ada bagi payung utk berteduh.

sepanjang jalan ni ada la 2-3 kali gajah2 ni bent sat utk makan2... beriya avin tengok "sian elephant ni lapaaaaaa"



Dua orang perempuan yang bertakhta di hati.. Permaisuri Viona and Princess Avin.. King Prebetsabu dah jalan dulu kat gajah depan kekekeke perasan zaman maharaja pulak

dan.. makan lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..



















upacara amik gambar oleh photog diroang... nanti masa nak exit ada lah dia ual yang siap print tu.. kekekeke



Part yang agak saspen time ride ni ialah part bila elephant ni nak turun bukit..
kita rasa macam nak jatuh je sebab dah condong..
tapi jangan isau.. just hold on tight and ada seat belt..
cumanya kene monitor la anak2 takut dia lean forward sgt kang menggelogsor pulak.


 

lepas dah suku perjalanan lagi nak sampai ke base, kita perasan pemandu2 gajah ni akan sebok dok menganyam something...

ralit diorang dok mengayam..

sepanjang weols beraktiviti kat phuket ni, tak dan lagi serempak ngn orang melayu malaysia.. rata2 org mat salleh je.. kalau ada pun time kat kedai2 kat bandar.. kebetulan kot? or maybe org malaysia kita tak suke aktiviti camni?


Muka Happy 2 beranak.. priceless!!!!






nampak tk apa kat tangan avin tu? haa itu la hasil yang diroang menganyam tadi.. ehhehe belalang.. nanti aku snap fokus jap lg.


ok dah nak sampai ke pengkalan sudah...

elok dah nak sampai ke base, dan dan tu plak gajah yg viona naik ni stop.. igtkan dia nak watpe.. rupanya nak kencing pulak ekekkekekekekeke.. ujur avin tak nampak sebab dia kat atas.. kalau tak, mau avin membebel ajhahahha





ok sudah sampai!
total time, ada la jugak dalam 1jam instead of 45mins..
maybe sebab gajah tu stop utk makan2 tu kot..
takpe.. enjoy wehhhhhhhhhhhh


eh korang nak tgk tak viona ktia tu sempat rakam video time gajah tu terberak.. ekekke avin dok bebel je kat gajah aku tu.. nah ni video:-



ok sudah ride, kat exit tu ada pulak jual tebu utk dibagi kat elephant ni makan...

1 dulang tu 100bht..

avin and bonda takut-takut berani





agaknya penjaga gajah tu sian tgk gajah tu jauh bebenor belalai dia tak sampai nak amik tebu tu ahhaha so brader tu cakap boleh je suap kat mulut terus lagi bagus..

waaa.. ok jom kita suap trus kat mulut!








taraaaaaa ini lah dia hasil anyaman yg brader gaah tu wat on the way ride td ;)



ok.. gajah dah naik...
next?

jom kita tgk show monkey
kebetulan tempat gajah, monkey, snake and shooting range ni dalam kawasan yang sama.. mudah!

showtime and harga tiket...... avin still manage to get a free entrance.. yipiie





basically, monkey show ni, untuk budak-budak memang diroang akan enjoy lah!
untuk dewasa kalau nak datang tak bawak budak, rasanya leh skip kot!

tapi memang kita tgk bebudak lah yang paling enjoy!!! especially avin!!
jom kita tengok serba sikit pasal show ni....



demonstrasi beruk mak yeh nak pi amik buah kelapa
]kekekeke


 




and of course la kita pun takkan lepas peluang la if ada segmen yg leh involve utk spectators, sure ktia akan volunteer.. baru best!


avin takut2 bila monyet tu nak salam ngn dia.. ntah.. dia geli kot..

sesi bagi makan.. itu pisang kene beli jugak..........




hahahah itu monyet sangat over!
kita bagi dia makan, terus dia seamba e nak duduk sebelah kita..
ewaahh nak rilek2 lak.. kekeke


siap landing tangan dia kat peha Avin lagi...
waahhh sangat over!! keekke
terus avin nagnis lepas tu ekekkeke


time monyet ni wat aksi sawadikap ni, avin gelak je ekekkeke





part yang paling best ialah bila part main tangkap n balik bola kat monyet tu sebab involve penglibatan from penonton..
hepi time tu!!
si monyet tu plak bila dia dapat tangkap bola tu, beriya dia baling balik bola tu kat penonton sekuat ati plak tu!
kelakar jugak tgk ekspresi monyet tu muahahah











lepas dah habis show tu, since weols ada beli pisang utk diberi makan kat monyet2
maka weols pun pegi la ke area kandang monyet..
banyak lagi monyet kat situ..

sian jguak kat depa.. makanan ada sikit...
kita lalu je, menjerit2 depa mintak makanan.. lapa gamaknya...
so weols bagi je la sorang sikit wat syarat.








show tu berlangsung dalam 30-40 minit jugak..
enjoy jugak tengok keletah monyet2 yang dah di train tu ;)





omn the way nak keluar dari tpt show tu, avin dan lagi pow walid n bonda ngn patung monyet tu.. adoiiiiii 200bht


fuuuuuuuuuuuuhhhh
panjangnye entry ni.. penat plak aku nak menaip...

ada lagi ni aktiviti..
kita try menembak pulak jom!!!


ye.. menembak...!
pakai peluru hidup!

masa kat vietnam ritu menembak pakai mesin gan, tapi mesingun tu dia dah ikat..
yang ni lagi best.. kita leh pegang pistol tu sebebasnya.. !!


pilih je korang nak pistol yang mana.... ada harga sekali.. weols try tembak guna Calibre 9mm !!


penutup telinga tu memang diraogn sediakan... memang bising kat tempat tu sbb orang menembak pomm pommm avin uak cuak je kekekek





fuuhh baru aku tau betapa kuatnya pistol tu menolak bila dah lepaskan tembakan...
so memang nampak sgt la penipunya citer dalam tv tu rilek je dia tembak takde pun pistol tu melanting kekekeke

sementara weols menembak, avin ralit ngn monyet baru dia hahahha

then turn viona plak utk menembak...





mulanya orng kat sana rekemen utk perempuan , pistol lain...
katanya pistol tu kurang sikit tekananbila lepas tembakan...

ekekek tapi viona kita ni kan adventerous..
dia nak jugak pistol yg diorang rekemen utk lelaki..

first round 5 peluru, haaa.. terkejut2 viona baru dia tau penangan pistol tu camna.. terangkat tangan and badan semua nak pegang and serap hentakan pistol tu kekeke

then second round lagi 5 bullets, baru lah ok dapat feel ;)



dan inilah resultnya...
utk 1st timer shooter, dapat 57% utk 10 bullets.. jarak 15yard.. err ok la kot?
lagpun aku kan rabun ekekkekekeke


camna pulak result viona?
ceeewahhh bergaya ngn pistol nampak...


ehehehhe.. viona dapat 53%
pergghh not bad for a lady..
ala.. lagipun mata viona tajam lagi... kekekekekekek bluueekkk

video time weols shooting ada, tapi tak dan la nak uload.. nnti weols upload and share ok!




fuuuuuuuuuuhh
panjang betul entry ni penuh ngn gabar!

ok lah au stop dulu lah...
kita sambung kat bahagian seterusnya...

kita nak sembang pasal Bungy Jumping semua tu lagi ;)



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

1 Comments Uols:

Mama izan said...

wah..seronoknyer kat phuket..bawa anak2 ni mmg seronotlah..tunggulah if ade rezeki nnt..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!