Header

Tuesday, April 12, 2011

Dokumentari Phuket - Part 3: Around Phuket - Bungy Jumping n Gajus



Semua air kat area sini semuanya dibuat mcm nih.... air nya akan diletakkan susu ciar diatasnya. Rasanya ofkoz ler extravaganza drp air yang biasa² kita minum nih uols. Mcm kat atas nih air teh ais, milo ais sama, nescafe ais pun sama kopi ais pun sama semua pun mcm nih lah.

Oklah uols meh kita sambung Dokumentari Phuket n Krabi nih part 3 yang betul² punya. Tak tipu² n xde suspend² mcm last episode yang prebetsabu perkenakan uols tuh ok.

Sian kat uols kan, xpasal² sbb n3 suspend prebetsabu nih YM ahkak diambush ngan BUZZZ yang bertubi² n bbm saya gak tak menang tgn nak type balik....hehehe. Email xyah xpe leh jer baca dulu kan pastu lupa nak reply...huhuhu. Maafkan ahkak ye uols...hiksss


Tengah hari tuh weols dibawa oleh pemandu pelancong lah sgt kan kami iaitu Ibrahim katanya nama dia ke sebuah restoran yang sgt luas terbentang n besar yg hamat kat betul² tepi pantai. Masa memula masuk tuh weols tengok xde sorang pun muka² org asia kan yang leh kami cam depa tuh muslim. Banyak kali gak weols tegaskan n inform Ibrahim restoran halal.

n Ibrahim lak berkali² gak ler tegaskan yg restoran nih adalah halal. So weols pun start lah mula nak mengoder makan kan sekali saya ngan prebetsabu terpandang menu² liquor kat beverages tuh terus lah panggil Ibrahim lagi sekali. Pastu waiter sana pun explain lah itu ini itu ini kan but weols tak puas hati si Ibrahim nih g panggil depanya manager restoran tuh barulah weols lega.

Lepas tuh gak nampak ada segeromban tourist Muslim dari Indonesia makin bertambah lega lepas tuh bila diexplainkan yg depa pun ada sediakan surau untuk muslim solat lagi lah bertambah lega dan hanya menunggu makanan datang.

ini hasil santapan tghr weols that day
Sgtlah syok n besttnya dpt menikmati hidangan yang sgt sedap n fresh dari ladang  laut sambil pipi n rambut disapa angin sepoi2 language kan....fuhhhhh bertambah² kenyang jadiny tapi yang makan tuh hanyalah saya n prebetsabu je. Anak dara weols tak makan pun dia lena tidoq kepenatan...hikssss


Nasib baik lah ada chico caddy buggy yg diberi pinjam oleh kakak kesayang prebetsabu nih tuberose kan.Leh la jadi tempat avin tidu...hiksss

Lena sungguh dia tidu ditemani si monkey pink hasil pujukan n tangisan yang dia gunakan utk pujuk bonda n walid dia kat monkey show tadi tuh...hiksss

Ini muka happy ahkak lepas dpt makan best....hiksss
Lepas lunch tuh weols dibawa pulak oleh Ibrahim kat Pearl centre. Tapi weols memula xmoh singgah pun sini tapi si Ibrahim nih beria soh weols singgah lagipun katanya dah alang² lalu kan. (ini ayat yg saya dahh tolong translate utk weols lah si Ibrahim tuh idak ler pandai ckp melayu kan...hiksss)

Tak minat pun tetap gak ahkak sempat cuci mata katanya kan
Prebetsabu nih kiranya beruntung jugak ler coz saya tak minat sangat pearl ke berlian mutiara diamond ke kan. Tak de lah obess sgt pun. Tetambah mmg dah tau duit idak ler manyak bebenor kan. Lagi best beli gadget klu duit manyak or simpan lagi n g travel lagi....hiksss


Masa nih, Avin tido lagi so Ibrahim volunteer nak jagakan kat luar so saya ngan prebetsabu masuk ler menjengah gak buat syarat kan walaupun mmg dah niat xnak membeli apa² pun kat sini.Tapi mmg xdpt dinafikan lah yg semua benda nih sgt² lah janji....hiksss


Saya nih mmg pakai barang kemas pun buat syarat je nih. Klu ada yang lagi halus lagi halus tuh yg saya suka but mak saya ada gak kadang² membebel. Dia ckp kalau dah kawen nih pkai lah yang besar sket nnti org kata kita nih susah sgt lepas kawen sampaikan barang kemas xde walaupun sebesar janggut udang. Ayat nih nih selalu sgt saya ingt....Janggut Udang....ahaksss


Biasalah org² tua punya pandangan n jugak mak² nye point of view kan....hiksss. Tapi sy mmg xminat sgt lah pkai yg besar² n berlapis² tuh walaupun saya nih pure anak jati kelantan katanya kan. Kelantan kan dah sinonim ngan Emas kan....ats sbb apa idak ler saya ketahuan disitu kan. Kalau ada sy pkai pun kekecik je or kalau lebih sket time raya je kot....untung prebetsabu kan....hiksss

Tak lama lepas tuh Avin pun dah terjaga then weols pun cecepat kuar n ajak Ibrahim ke next destination jer coz xde apa yng nak dicari kat pearl nih lagi.



Masuk dalam kete saya suapkan Avin nasik coz tau dia dah lapa kan. Tadikan dia tak makan so weols tapaukan untuk dia lah.Bersemangat dia makan...lapar bebenor kekdahnya.

Sedap betul tangok dia makan mcm nih. Ingt saya ada banyak peluang sgt ke nak suap² dia nih. Dia selalunya xmoh disuap tau dia semua benda pun suka buat sendirik ok. Rasanya saya nih lagi banyak suap Walid dia dari suap dia....hahahaha. Walid dia biasalah selalu ingin dimanja....wakakakaka.

Or kalau saya nak suap dia makan jugak saya kena suap anak² buah yang lain dulu barulah dia jeles n nak sesama makan bersuap jugak or Walid dia lagi jadi mangsa "oklah klu avin xnak suap bonda suap walid" dgr je ckp mcm tuh walid dia cecepat nganga mulut....hiksss. Then dia nak lah


Destinasi kami seterusnya adalah ke kilang Cashewnut. Saya sgt suke coz saya adalah penggemas biji gajus nih. Actually saya nih penggemar banyak jenis kekacang tau mcm kacang tanah, kacang cerdik tuh, badam, bijik gajus tuh semua kan saya lah penggemar nye sangatlah bertepatan menjelajah kesini kan....hiksss.

inilah dia mesin memproses utk keluarkan bijik gajus nih

Ia juga memberikan pengalaman baru dlm hidup saya coz selama nih saya selalu gak tertanya2 camne cara depa nih kupas amik bijik gajus nih sebijik² elok je kuar kan jarang yg pecah² kan.

Terus saya terimbau kenangan masa zaman kekecik dulu. Kat kampung saya mmg banyak jugak lah pokok gajus nih aka pokok buah tere = ketereh (bahasa kelantan lah). Kalau tiba musim buah tere nih weols yg budak² nih tak suka sgt makan buah tere aka gajus nih coz if buah nih tak betul² masak dia akan rasa sedikit kelat pahit n masam but if terkena yg betul² masak sedap jugak rasanya.

Selalunya weols tak makan buah dia but akan simpan biji gajus aka tere nih. Weols akan kumpul banyak² then bila dah banyak weols akan bakar untuk makan biji dia tuh.Cara nak membakar biji gajus nih buka senang ye uols haruslah dibuat bersama² org dewasa kerana bijik gajus nih akan mengeluarkan getah yang berbisa tau if terkena kat badan manusia mungkin akan menyebabkan luka or jadi kudis.Dan getah gajus nih if terkena gak baju gunalah clorox satu baldi sampai reput pun baju tuh getahnya tetap xkan hilang tau!

Tapi bijik dia sgtlah sedap, lepas dibakar tuh kita kena pulak ketuk² bijik tuh sampailah terkeluar isi dia tuh...huhuhu. Bukan main susah dulu nak makan biji gajus nih tapi kini tidak lagi....ada mesin sudah utk memprosesnya.

buat yg tak kenal ini lah dia buah gajus.....buah nih dah hampir nak masak but if kita makan buah nih sure akan rasa kelat n pahit lagi nih tapi dia ada satu bau yg best tau saya suke bau dia....:)

ngan bau dia je buat kita rasa mcm nak geget je buah nih
Buah gajus nih actaually banyak jenis, ada yang jenis lonjong² n masak kaler merah kemerahan n ada jugak jenis yang tak berapa nak lonjong n bulat n bila masak kaler kekuningan je....:)

proses pengasingan....bijik yang tak dpt dikelurakan dlm keadaann sempurna diletakkan dlm satu bekas asing
manakala bijik yg dpt dikeluarkan dlm keadaan sempurna diletakkan berasingan.
Haruslah sebegitu kan nnti mau dijual ngan gred n harga yang berlainan kan...hikss. Gambar tuh kita kasi zoom in sket mana lah tau kot² ada readers yg xtau mcm mana ghopernye biji nih before diproses kan...hiksss

anak beranak bergambar ngan replika pokok gajus nih...monkey pink tuh masih setia bergajut dibelakang avin damia...ahaksss
sempat merasa jus gajus yang dibuat sample untuk pengunjung mengetest nya kan

si kecik nih pun nak mengetest sama gak tp dah agak dah mesti dia tak suke punya....hiksss

apa yg weols borong?????

mcm² weols borong....ada gajus perasa tomyam, ada yg disalut wasabi, disalut honey
ada yang disalut butter, salty yang original mesti lah lagi ada kan
Lepas memborong tuh kan, sempat gak melepaskan keinginana avin utk bergambar kat air pancut tuh...hiksss


air panjut buah gajus


replika gajus yg jenis masak kemerah- merahan...:)


bergambar kenangan satu family....i likeeee!
Ok dah tamatlah kisah dikilang memproses cashewnut kan. Lepas nih jer weols terus terjah satu lagi tempat iaitu ketempat pembuatan madu aka honey.


Ermmmm uols leh tak yang itu weols citer part lain lak...penat lah mcm nak panjang bebenor dah nih....huhuhu. Tak pun saya soh je prebetsabu yang buat dokumentari nih best sket ye tak????? hikssss


Next episode: Insyaallah honey, bungy jump n night market.....or senang bungy jump tuh buat satu episode dia je kot...ahaksss saje je nk kasi tekanan utk uols kan...hahahaha



Author's note: halalan toyyiba jelah erk uols pkai ID prebetsabu nih coz picca nih semua dia yg upload but tetiba jer xde idea n kepenatan nak membebel makanya disuruhnya ahkak yang buat n3 nih...ahaksss n saya lak malas lah nak copy paste balik letak bwh id saya kan....hiksss


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!