Header

Friday, April 15, 2011

Dokumentari Phuket - Part 5: Journey to Krabi - Khai Island


3.. 2... 1... Bungy!!!!!

Seronok ek tengok mv kita terjun?
Rasa macam nak terjun bungy jugak? keekke sila kan lah! Dekat Sunway Lagoon pun kan ada Bungy jugak.. tapi 25meter je kekekeke.. rate dia untuk bungy tu sahaja, rm70.. rate lain tak sure plak sebab kene bayar entrance fee semua tu bagai ;)

Jom sambung bab Dokumentari Phuket Team Masviona.com's Style ni..
Seharian dah pusing 1 phuket, dan leh dikatakan aktiviti sangat full!
Avin memang terserlah lah kegembiraan dia.. banyak betul bende baru yg dia dapat experience and expose.
Mulut dia pun dok cong ceng cong ceng nak cerita apa yang dia dah wat.. and betapa happy nya dia time tu :D sangat priceless oooooooo..

"Avin suka suka suka" siap tepuk tepuk tangan lagi ngn badan terangkat-angkat !

So the next day, apa aktiviti?

Kan aritu 1st day sampai je teus kita pi serbu dekat booth-booth yang berlambak kat tepi jalan tu?
kita serbu untuk booking trip island hopping!

Mulanya sebelum kitorang sampai tu, weols memang akan monitor keadaan cuaca tempat yg weols nak pegi tu.. dan unfortunately, seminggu sebelum weols gi sana, Phuket mengalami cuaca yg buruk ekoran ribut dan hujan lebat sepanjang hari! Tapi kitorang riki pulak ramalan cuaca and ramalan tiupan angin, both forecast meramalkan cuaca akan beransur pulih bermula 1 april 2011, which is the day we arrived.

So sampai je airport, naik teksi, 1st thing yg weols tanya driver tu ialah tentang cuaca sana pada aritu.. dan alhamdulillah dia kata dah 2 hari tak ujan! alhamdulillah lega! thats y kita book trip island hopping ni on 3rd april 2011 sebab nak kasi cuaca bebetul stabil and laut tak keruh ;)

Untuk trip island hopping, ada banyak pilihan. Kitorang pilih trip ke Phi Phi Island.
Kenapa phi phi island? y not James Bond island?
Hasil interview ngn staf kat booth tour tu, dia kata lah:-

"Phi phi u can see under water, James Bond water not clear, but u can see the rocks on land"

ooo gitu kisahnya.. so sesiapa yg minat utk tgk and bermain dalam air yg jernih, then phi phi is the right place, manakala sesiapa yg suke tengok rupa bentuk bumi yg unik ngn batu2 leh pilih james bond island.

Trip phi phi ni pun ada pecahan jugak.. ada speed boat and ada big boat ala2 cruise gitu ekekekke... description yg over.. bukan cruise.. tapi ferry lah!

Beza antara keduanya ni, of course ialah masa perjalanan lah kan.. speed boat lebih laju manakala big boat slow and steady. Speed boat of course akan lebih bumpy and sedikit cramp and kureng sesuai la bawak anak kecil while big boat, lebih stabil and sangat luas ruang dalamnya ;) dari segi pengisian itinerary, speed boat ada 2 aktiviti extra.. dia ada singgah monkey bay ngn apa ntah.. tak ingat pulak.. yang lain, sama je.. oooooo dan semestinya, speed boat lebih mahal ;)

Rege yang weols dapat selepas bargain, 900bht setiap sorang, dan avin free :) makan disediakan on board and transport from hotel to nad from jetty jugak termasuk sekali.
Harga utk speed boat pula dalam 1100bht.

So apa je aktiviti island hopping ni?
kita akan dibawa ke Khai Island untuk bagi ikan makan and snorkling, then ke Maya Bay juga untuk snorkling or mandi pantai dan last sekali, Phi Phi Island lah of course ;)

Panjang mukadimah.. hope penuh isi utk diceduk bersama wat rujukan.
So jom kita terjah in details aktiviti kita aritu!



Bangun pagi-pagi..
time ni avin sedikit liat lah nak bangun maybe sebab dia exhausted semalam mmg all out dari pagi sampai malam memang penuh aktiviti..
dan syabas serta tahniah jugak pada avin, as we r expected ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan? nampak gayanya Avin pun excited and seronok dan pandai bawak diri dalam sesi travel macam ni! Sangat senang nak handle dia and dia nampak sangat teruja untuk try itu ini.. she's an explorer too!


Gerak dia pepagi tu and bisik kat telinga dia
"Avin wakie wakie lah avin..."
Dia geleng kepala... tanda takmo bangun tido lagi..

Usaha tangga kejayaan. kita kasi umpan sikit
"Alaa.. avin taknak wakie ke.. kan kita nak gi naik boat and swim ngn fish! Avin taknak ikut ke?"
Perlahan dia angguk2 kepala and depa kan tangan tanda nak mintak kita dukung and hug dia ;) tapi mata still pejam hahahahah.. mandi and terus  bersiap.. lepas mandi, alas perut dulu makan chipsmore.




Aritu Team masviona.com serba ijau! kaler rasmi tu kekekeke


Seawal jam 740am, weols dah tercongok kat lobby
transport from hotel ke jetty should arrive within 745-8am katanya.
Ramai jugak geng geng tourist lain kat bawah ni yg menunggu transport memasing. tapi tak sama ngn weols.


Dan lebih kurang jam 810am, maka terjegatlah sorang awek siam ni..
panggil nama weols..
ehhehehehe spontan pulak aku jawap "Here!" sambil angkat tangan..
rasa macam zaman sekolah la pulak!


Lepas dah confirmkan voucher and resit, maka sah lah dia tu la wakil agent tu..
dan terus weols dibawak menaiki mini bus ni..
dalam tu dah ada lebih kurang 4 orang sblm weols



Avin pepagi camni agak moody...
ngantuk lagi la tuh!
sibuk tanya "Mana boat? Mana boat?"
ekkkekeke... sabar lah..


Weol dah dapat sense Avin dah mula moody camtu sebab dia ngantuk, terus bgtau dia soh dia sleep dulu, nanti sampai kat tempat boat kita gerak dia..
Terus dia pun rileks je n sleep ;)


Perjalanan dari Patong menuju ke Jetty jauh jugak...
lebih kurang 40minit.




And here we are.... dah sampai ke jetty..
Avin mamai2 lagi pun bila nampak je boat, terus terbuka luas biji mata dia.



tepek stiker ni tanda pengenalan untuk semua ahli2 yang sama boat..
kang nanti dia tak cam pulak mana satu yg agent ni punya mana satu agent itu punya..






Sekitar jetty..
kitorang sampai ke jetty ni dalam jam 9am..
so kene tunggu orang2 lain yg dah beli utk pakej ni jugak..


time menunggu, avn dah mua rasa mengantuk semula.. kekekekekke
duduk atas riba bonda, layan isap jari.. adoiiiiiiiiiiiii





dalam jam 920am, maka weols semua dipanggil utk boarding boat..



boat ni ada 3 tingkat...
leh pilih nak tingkat 1 or 2 atau tingkat atas sekali, takde bumbung open air..
weols pilih tingkat 1....
free seating.. rasa2 nak ubah p memana pun takde siapa yg larang.



Luas, sangat luas...
boleh la avin nak berlari-lari ke apa ke...
siap ada meja lagi untuk makan2 minum2.




Pagi tu diorang hidangkan ngn light reakfast..
ada teh n kopi and biskut2..
ok la free flow..
wat alas perut


Bonda ngn Avin dalam sesi menjawap persoalan Avin yang tak putus-putus bertanya.. ini apa itu apa.. kenapa camni kenapa camtu..  ekekkekekeke


Lepas dia dah puas hati ngn jawapan bonda, baru dia duduk diam sekejap..
pastu dia pow biskut aku wakakkaka...
takpe takpe.. makan ah.. nanti amik lagi...


So sepanjang perjalanan untuk ke perhentian pertama, Khai Island..
perjalanan mengambil masa dalam 40minit.
jadinya jom kita cuci mata ngn keindahan laut yang terbentang luas ni..


Dan juga boleh cuci mata ngn mat salleh and minah salleh yang berlambak berlonggok-longgok brjemur
tapi kalau ada anak kecik, takyah la bawak dia jejalan kat tingkat atas ni time diroagn sebok berjemur..
nanti kang tak terjawap lah soalan cepu emas dari dia wakakkakakakakkakaka



Cukup 40minit, maka sampailah weols ke Khai Island...
Boat besar ni takleh nak gi kat pantai lah sebab besar kan!
so akan mai la 2-3 boat kecik kayu ni utk transfer weols ke pantai.


Turn weols utk turun ke boat kecik ni..
takpe takyah gayat.. staff diroagn akan tolong and make sure kita tak jatuh :)



Dalam boat kayu..
time ni avin dah blur..
1st time dia naik boat kayu camni.. pulak tu nampak usang-usang gitu...


time orang dok naik gini, lagi la boat tu rasa hoyong hayang kan?
lagi pelik la muka Avin kita tu.. pegang erat la jgak..
tapi lepas tu dah mula adapt.. ok je dia.




Sudah touch down di khai island..
1st thing yg perlu dibuat, tak lain tak bukan ialah tukar baju lah..
ktia transfrm tu swimming suit


Sesiapa yang nak guna snorkel and mask, leh collect kat situ..
just amik and tulis nama amik berapa unit.
tak perlu bayar sebab dah termasuk alam pakej.


aduhh.. aduhh.. jaga pandangan.. jaga jaga..
ekekkke.. menggelebeh je mat ngn minah salleh ni semua muahahahhaha




Final touchup untuk avin..
pakaikan dia life jacket... dia dah berkobar2 dah tu nak pi terjun ke tengah2 tu..!




Kasik dia biasakan dulu ngn air ni..
kasi dia brush up balik skill swimming dia.. ekekkeke ritu kat Legend Water Homes punya galak dia swim kan? so kali ni senang la sikit sebab dia dah pandai kayuh2 kaki..
cumanya kene alert pasal wave je la sebab wave ni akan tarik kita ke tengah lagi.

Ok.. once kita tenguk avin pun dah selesa ngn swimming dia, now its time to have some FUN!!!!!!
Jom bagi makan ikan!!!!





tuuu dia!
ngan air yang jernih! ikan pulak jinak2 belaka.. selamba je mai kan tempat orang ramai bila ada makanan

And lucky mamat yg kita tempah pakej ni dah bgtau, soh beli sesiap roti untuk bawak masa kat sana..
so weols beli kat 7e.. urah sajork.. dalam 17bht...
kalau nak beli kat khai island ni dalam 100bht wakakakaka







ini time, avin macam sedikit shock lah sebab tetiba je mai beratus-ratus ikan dok kerumun kat dia..
kelam kabut dia pi swim kat bonda dia then terus peluk kemas keming!

dia ingat ikan2 tu nak gigit dia wakakakakkaka




then bila kita dah tunjuk demo kat dia yang it is safe to feed the fish, siap kita letak makanan kat tapak tangan then ikan tu renang-renang manja masuk n grab the bread, baru la dia berani...

siap dia pulak yg over siap nak tangkap2 lagi fish tu.. wakkaka



ini baru betul istilah "Lets swim wih the fish" wkakakkaakaka
banyak betul sekeliling kita ni..

Siap avin suruh lepas dia nak berenang sendiri lagi nak kejar fish adooiii lah hahahahahhaha

korang layan je lah happy time weols masa bagi fish ni makan n berenang bersama ikan kat Khai Island.




















Memang sangat seronok mandi kat sini di samping ikan-ikan ni semua...

weols diberi masa dalam sejam untuk spent kat sini..

lepas dah sejam, agent tu dah panggil..
avin macam taknak naik kkekekeke
dia nak swim lagi..

tapi dia tatau lepas ni ktia akan swim dan swim lagi kat tempat lain pulak..
ahhahha.. pujuk dia bgtau lps ni kita akan pegi ke pantai lain pulak.. tempat orang belakon cerita The Beach tu.... cehh macam la dia tau citer Beach tu.. makpak dia ni pun tak tengok2 citer tu waakkaaka

so next destination is Maya Bay!! Mana tau kot-kot jumpe Leonardo D'Caprio tu ke? kekeke

Next episode ye!!
The lovely Maya Bay


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

SyuQ said...

x sabar nak tunggu episod seterusnya...
dah macam nonton sinetron plak

hehehe

prebetsabu said...

ekkkek sinetron ad watak jahat jegil2 mata.. yg ni enjoy ll the way ;)

sabar sabar.. ada few more episodes

izan72 said...

oklah rate dia..kalau kat pulau langkawi ada gak wat camni..Pulau Payar..rate dlm 100++ bagi makan lunch je...tu pu ayam goreng seketul ngan sandwich...

CathJ said...

best nyer tengok ikan2 tu... besar!

fini zaini said...

u ade simpan lg tak contact bigboat a.k.a ferry yg u ambil utk island hoping tuh..rsa cam nk pilih yg tu je lh nnti by june nnti coz i bring 2kids...xmo lh amik speedbot tuh..plz ya..i really need that..TQ

masviona said...

Fini zaini,
alaaa fini so sorry mmg xde simpan lah nnti gi sana depa mmg ada bukak kaunter. beli je kat sana kita leh pilih yg mana sesuai ngan situasi n budget kita.tix utk boat mmg smpai kat jetty baru beli tp if nak amik pakej utk island hopping tuh kat area phuket tuh mmg byk agent yg bukak kaunter jalan memana je mesti ada agent nih cuma kita nak kena pandai bargain rega lah....kalau leh try gi ke 2 3 agent then compare rege n apa yg ada dlm pakej tuh then pilih yg the best la....good luck dear n hv a fun there ye!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!