Header

Thursday, April 28, 2011

Dokumentari Phuket - Part 6 : Journey to Krabi - Maya Bay

 Assalaaamualaikum!!!
Maap maap maap! tetiba rasa macam Nabil plak!

Sooo sorry la weh kengkawan semua... ! dan juga sorry pada diri sendiri sebab lewat plak nak sambung cerita kenangan cuti di Phuket! ngeee.. ni pun gigih nak update sebab lepas ni insyaallah kita kasik perabih dokumentari phuket ni and kita sambung Dokumentari Cinta Di India! ngeeeee ngeee ngeeeeeeeeeeeeeeee

Tak kesah la since dah private ni ramai ke sikit ke takde orang ke yg nak baca, weols conteng jugak dalam blog ni.. bila pikir-pikir balikm waahh.. sangat banyak la kenangan yang sempat weols conteng dalam blog ni kan? Sejak dari 2004 masa tu baru baru kawen.. bila baca balik kenangan tahun2 silam, betapa susahnya kita, betapa banyaknya kenangan pahit dan manis, kita tersenyum pulak... daripada duduk menyewa, now dah bermastatutin tetap umah sendiri, daripada Iswara now dah Accord, daripada berdua, now dah bertiga.. tak sabar rasanya nak tambah berempat pulak.. heepp jgn pikir lain.. aku cakap pasal anak tau!

Jom jom jgn merepek kerepek kentang lagi..
ok, lepas dah spen masa berenang2 ngn ikan, sampai Avin takmo balik tu... kita naik semula ke boat besar...


Naik je bot terus bilas badan..
kat buritan kapal ni ada shower fresh water.. so takde la kang melekit2 air masin..


haaa..
ngam ngam lepas dari khai island tu, memang dah masa untuk lunch!

perut sudah berkeroncong, tadi sebok bagi makan ikan now kita bagi makan perut sendiri..
Diorang jamin makanan ni mmg halal.

Perjalanan dari Khai Island menuju ke Maya Bay ni mengambil masa kira2 sejam jugak!
Sempat lah jugak weols lelapkan mata.. especially anak dara weols tu la..
bebudak kan? sure ada evening nap bagai kan?
so lepas makan terus weols paksa Avin sleep sebab kang takut dia moody sebab penat + sleepy lak kat tempat2 lain ni karang.. haaa

Selepas lebih kurang sejam perjalanan, maka sampailah weols ke Maya Bay.
Kat sini dia bagi 2 pilihan jugak.. either utk snorkel or mandi pantai..
kalau nak snorkel kali ni dia bagi snorkel kat tengah2 laut, kat area boat dia parking tu
dalam airnya and rasanya ada la kot terumbu karang nak ditengok... ntah la weols tak gi pun utk snorkeling ni.


touchdown je kat beach ni, Avin terus nak terpa dalam laut nak mandi terus.. adoiyaii la dia ni over sikit hahahaha


ekekekekke matik la aku if viona tau aku publish gamba ni muahahhhhhhhhhhhahhaaahaahahahaha

ini bukan dia sedang senamrobik, tetapi cubaan dia untuk cari angle n composition yg cun untuk snap gamba anak dara dia tu kiki


So inilah dia Maya Bay yang pernah digunakan untuk penggambaran cerita The Beach..
tour tu kata, dalam citer the beach tu ada banyak pokok kelapa..
tapi realitynya pantai ni takde la pokok kelapa pun..
masa shooting tu dorang angkut pokok kelapa tu from phuket..

kesahnyaaaaaa




weols suka tengok pantai ni sebab dia macam dilindungi oleh bukit tu.. kiranya nak masuk bay ni kene lalu celah bukit tu la..
ekekke dah namanya pun bay.


avin hai avin..
berlari sana sini dia..
sebelu weols bagi dia terjah air laut tu, weols cakap la kat dia weols nak jenjalan pantai ni dulu..
terus dia pun "okeeyy..."
zzuuusssss lari sana.. zaaaaaassss lari sini...


tak dapat menahan gelora panggilan air laut gamaknya si Avin ni..
kejap-kejap kang dia pi hala ke ombak tu..

"Avin nak basuh kaki naaaaaa"

ceh alasan.. cakap je la nak main air!!!


sian tengok avin nampak sgt tak sabar nak terjah air tu, kita bawak la dia "basuh kaki"
ok dah basuh jom jalan lagi...


eh eh.. semakin lama dia tarik bonda dia semakin dalam pulak..
cehhh kata nak basuh kaki..
akal!


tetiba siap nak duduk dalam air...
ni dah nak basuh badan la ni ye!



hahahahha last last, ngan bonda pun terjebak je..
asalnya alasan avin nak basuh kaki... last last dapat gak dia mandi lagi!!


ok naik dulu..
sebab kawasan yg bonda n avin "basuh kaki" ni bukan designated untuk madi tapi ni kawasan bot2 berlabuh.. agak bahaya la..
dia ada sediakan kawasan mandi ke tepi sana.... jom g sana je lah mandi and "basuh kaki"


ehhehe.. tengok kulit mat salleh ni merah camni
terkenang kat udang bakar pulak

muhaahahahaha


on the way nak g ke kawasan mandi...


sampai sudah...
cadangnya bonda nak pose amik gamba..

tapi itu anak aaaa... aiyyoo...
sudah takmo amik gamba instead dia terus nak gi main air..

dah takleh dibendung lagi la tu dia.. eksaited betul!

tapi memang la.. weols pun eksaited nak mandi sebab airnya hijau2 jernih gitu!
cun





masa bergembira bonda and Avin.. walid tukang amik gamba

tapi tak lama pastu walid letak kamera and join the crowd jugak!






ada yang takut pasal tsunami lagi?

frankly, weols pun takut jugak..
ye la bencana camtu memang kita susah nak duga..

but afraid not, ada banyaaakkkk signboard utk tsunami evacuation route.. folo je la signboard tu dia menghala ke tanah tinggi..
tapi jgn la tunggu tsunami baru nak baca sign tu hahaha
baca la sesiap so kita leh agak dah laluan mana nak ikut if bencana... ;)


kita diberi masa kat sini pun dalam sejam jugak if tak silap..
tapi entahlah.. cepat pulak masa berlalu.. rasa kejap je sejam tu!

then reramai naik balik ke boat besar..


untuk mereka yg pilih untuk snorkeling, kat kawasan ni la dorang gi snorkel..
mmm rasanya cantik lagi pulau perhentian kot kan?



naik je bot besar, makcik ni dah tunggu..
wahh aiskrim..

"eskrem for sale sir.. eskrem for sale" katanya...
alamak jual eh.. 50bht..

tak kesahla.. beli je la.. dah kata bercuti untuk enjoy2.. makan aiskrim ni sedap jugak ni lepas dah penat2 mandi..


tuuuu dia..

seronok la dia tu jadi tuan puteri dia untuk cuti kali ni..
sebenarnya kan, cuti kali ni rasanya expenses weols banyak habis kat anak dara ni hahaha
macam2 dia pow weols! dari monkey tu, sampai la ke makanan n baju2 and touys pun dia ada pow wakakakka




sedap sangat la tuh sampai comot2...

lepas dari maya bay ni, dorang akan bawa kitorang ke Phi Phi island..
tapi otw ke Phi Phi tu depa akan singgah sebentar untuk melihat-lihat Viking Cave


Sebab weols dah tau itinerary ni, o weols memang sengaja takmo duduk kat seat dalam, instead weols pi duduk kat bahagian open air kat belakang tapi ada bumbung so tak panas la ;)

memang syiok sambil layan airkrim sambil dihembus angin boat ni..
napa takmo duduk dalam? sebab nanti susah la nak tgk cave tu ekekke
lagipun kene la beralih angin jugak..


otw ke viking cave..
tak jauh pun from maya bay ni around 10mins kot


itu lah dia viking cave..
apa yg spesel benar?

takde la special mana pun..
just kat cave ni ada orang duduk je..
dia duduk situ pun sebab dia nak wat bisnes amik sarang burung layang-layang..
hmmmmm..


kalau perasan ada banyak kayu-kayu cerancang gitu..
tu diorang letak situ supaya mudah dorang nak panjat collect sarang burung tu..




so boat benti kat sini dalam 5min je..
tengok2 amik gambar and off we go..
direct to phi phi island pulak!

dari maya ni nak ke phi phi errr.. bape minit ek aku pun tak sure plak!
sebab time ni weols leka..
leka main2 ngn anak..
sambil dibuai angin kat belakang boat ni..




dan itu lah dia, edisi Dokumentari Phuket episod 6...
next, kita terjah Phi Phi Island!!!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

9 Comments Uols:

Ms.Lilies said...

hepi btl dak kecit tu...

[-suziey-] said...

ni maya beach ni dekat ke ngn krabi? aisey buta geography plak aku..ekekek:D cun giler air laut..ijo2 turqoise..mmg best arr...

ekekeke xtaahan btl gaya mas amik gbr camtu..haahaha

[-suziey-] said...

p.s: moderate la komen..senang aku nk tnya2 utk n3 lama..satgi aku komen syiok sdiri ko xbaca n xjwb soklan ku itu..huhu

[-suziey-] said...

ok ok abaikan soklan sengal aku pasal maay beach tu..maya beach at krabi..hehe..xpasan tajuk:p

prebetsabu said...

suzi.. takyah moderate pun takpe sbb each n every comment will be sent directly to our emails ;)

phi phi, maya bay ni semua dalam wilayah krabi... kiranya antara krabi nak ke phuket ni pulau2 ni along the way..

phuket is pulau, while krabi ni tanah besar..

from phi phi nak ke krabi lagi 45min thru sea.

*jgn komen lelebih pasal gamba mv kita tu wakakakakkaakk bluwekkkkkkk

masviona said...

Mimi,
mmg happy sgt dia...hiksss

Gieyana said...

bestnyer...giler kentang byk pic..

macih psl invite me jd reader uols..bz skrg nie..harus terjah lg mlm nnt utk khatam entry!kekeke

mn tau next time leh dtg sini..

as usuall..pci sume cantik..:)

masviona said...

Gie,

mmg best pun gi sana...nnti gi ler terjah...sgt2 enjoy n exciting....:)

thanks...:)

lily lotus said...

syokness! memang rasa nak santai lelama kat situkan. tak sabar nak tunggu story pasal india pulak

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!