Header

Thursday, July 28, 2011

Dokumentari India - Day 2 - Agra: The Agra Fort


Huiyoooo gila lama dah tinggal doku India ni... ekekekek siap weols dah gi travel ke negara lain dah pun.. ingat nak mulakan doku ongkong n Macau tapi serba salah lak sebab daku india ni banyak lagi topik yang sangat best!!!

ok kita sambung...

Lepas dari taj mahal, weols terus naik kete sewa tu and menghala ke Agra Fort..
tak jauh pun ven dari bangunan taj tu kita leh nampak fort ni.. drive around 15minutes je sampai.



Di perkarangan pintu masuk Agra Fort.
Ramai orang ooooooo kat sume tempat tourist sini.


Sampai-sampa kat main entrance ni, seperti biasa, kitorang akan terbangak bangak la wakakkaka
dah 1st time sampai situ sure la macam clueless je kan, mana entrance beli ticket etc etc.

Terus mamat ni approach kitorang.. tour guide. awal2 lagi weols dah siap nego harga..
mamat ni pulak punya la bagus, siap cakap dia leh bagi inr250, tapi kalau kita tak puas hati ngn servis dia, kita tak perlu bayar. waaahhh.. ok, so maknanya dia begitu yakin dia punya servis adalah tiptop.. afterall, inr250 ni standard la bayaran utk tour guide kat tourist attraction sana ;)


perkara pertama yang dia explain is about the main gate...
situ dulunya adalah sungai.. ada air.. dan ada binatang buas dia bela situ..
dalam air ada buaya, kat darat sebelah air tu ada banyak harimau and singa!

fuuhh.. talking about defense system!


ok silalah mentelaah tentang bajet admission fees dia..
rata2 admission fees ke historical landmark ni sama je.. tapi, jika anda telah bayar utk Pathkar di tempat lain, say, di taj mahal, anda tidak perlu lagi bayar pathkar (cukai) tu utk hari yang sama.. so kita just bayar admission fee biasa je.. inr250, dengan syarat, tiket yang sebelum tu kita masih simpan and campak je kat muka orang kat kaunter tu (wakakakak "campak kat muka" adalah budaya biasa bila berurusan di kaunter di India)





sesi bergambar selepas dah bayar tiket and inspection. Cantik jugak senibina dia bila kita tengok dekat2... ada ukir2 jugak.

As usual, kat historical landmark, tak boleh bawak masuk rokok, lighter, makanan... air bole ;)



lepas pintu masuk utama, ada ruangan untuk pemain muzik..
diorang akan duduk kat situ and main muzik bila raja dia lalu, or bila ada tetamu khas.



then selepas itu kita akan lau ke kawasan berbukit, dikelilingi oleh tembok tinggi..
bukit bukan sebarang bukit, tembok bukan sebarang tembok!!!


Di kiri and kanan tembok ni, kita akan dapat lihat ada alur..
alur tu ialah untuk mengalirkan air panas menggelegak ketika berlakunya serangan..  dengan tujuan untuk bagi askar2 jahat melecur..

dan ianya di bina agar berbukit kerana, dia akan gulingkan batu2 besar dari atas sana menghala kebawah, untuk memenyekkan askar2 jahat... crreetttttttttttt cretttttttttttttttt... kesian askar zaman dulu dalam perang.. kene air panas, pastu kene lenyek ngn batu besar golek2..


again, impressive defensing system.




belakang tu la entrance lagi selepas mengharungi kubu pertahan berperingkat diorang tu.. entrance utk masuk ke istana agra..


ini ialah bath tub..
yang digunakan oleh raja2 termasuk Akhbar and Shah Jahan.
ada tangga kat tepi belanga tu aka bath tub utk raja turun and berendam. besar wehhhhhhhhh


masuk je dalam tu, kita akan lihat 2 prtembungan budaya agama dari segi arkitektur.
Raja Akhbar ni dulu ada isteri yang beragama Hindu..
sebab sayangnya dia pada isteri dia tu, dia bina sebuah kuil Hindu dalam istana dia, khas untuk isterinya beribadat. akhbar ialah seorang raja beragama Islam.


senibina Hindu.. di dalam kuil Hindu di istana.



barisan paparazi sedang mengambil gambar senibina dahulu kala.... kekeke

ini pula ialah ruang diantara kuil tu.. ada sebuah dataran besar. untuk ruangan tarian dan pesta di raja....
best kan jadi raja? kekeke



Maharaja Akhbar ni rasanya seorang yang romantik lah orangnye..
dia arahkan untuk dinina sebuah bilik, yang ana dinding di bilik tu bina menggunakan plaster paris..
alaaa plaster yang orang buat balut if tangan or kaki patah tu.. simen lembut tu..

dan diarahkan arkitek tu untuk mencipta bilik tu bersegi2 tapi dengan certain angle..
so, dia boleh main bisik2 ngn wife dia..
menakjubkan.. if kita bisik from satu sudut, and orang lain tu berada di sudut lain, dia boleh denga apa yang kita bisikkan...

cute plak main bisik2 kat dinding ni.. rasa macam nak buat je if rumah kita ni ada bilik lebih. indahnyeeeee...



view dari balai tinjau...
agak2 tengah nak cai ilham or nak manja2 with Queen, dia pi sini la ekekke


King and Quen dari Kerajaan Maharaja Masviona.com


Rasanya kalau malam, zaman dedulu, gelap gulita je view ni..
just leh nampak cahaya bulan je kot..


Apabila Shah jahan take over, and wife dia Mumtaz mati, dia bina taj mahal di lokasi yang dapat dilihat dari view di balai tinjau dia ni.. jauh di mata, dekat di hati..
sayang betul dia kat wife dia, sama seperti saya!!


tadi memula entry aku ada bagitau kan, kat sekeliling kota agra ni ada sungai buaya and ada hidupan liar lain kan?
haa.. tu nampak tak ada kawasan hijau ada rumput n pokok tu? situ la dimana dia bela rimau and singa sebagai sistem pertahanan from orang ceroboh masuk.


bila kita masuk and lalu dari 1 bahagian ke 1 bahagan, kita seolah2 akan berada di kawasan yang berbeza..
memang berbeza segi binaan, warna and praktikalitinya..
sini kawasan bilik tidur 2 orang anak perempuan raja.. di buat senibina warna putih guna batu marmar macam taj mahal jugak..


bumbung asal bilik tidur dan kawasan bermain puteri2 raja ni adalah dari emas.. tapi inggeris dah curi.. so diorang ganti balik ngn besi uhuhuhuhuh


bilik yang kecik sikit ni, utk puteri bongsu raja... sebelah tu yang besar sikit tu utk puteri sulung raja.

raja begitu strict menjaga puteri2 baginda.. dia tak bagi puteri2 dia keluar dari kawasan bilik2 tu!



bergambar dalam bilik puteri raja bungso..
bilik2 semua takde daun pintu tau.. tingkap pun sama takde daun tingkap... dia tutup guna kain tebal je zaman dedulu.. and of course ada guard yang jaga kat pintu.



aku rasa mamat india sebelah viona tu dah kompius tu..
yang dia pi usya si viona ni napa? orang nak pi tgk bilik puteri raja, bukan nak tengok Permaisuri hati kepunyaan orang lain.. heeeppppppppppppppppp



dan tibalah kita di bilik beradu Maharaja...!
bilik ni la bilik yang digunakan oleh Akhbar dan juga Shah Jahan n Mumtaz... aaaawwwwww
besar!
tengah2 bilik ni used to be their bed....


ukiran dalam bilik raja ni sangat cantik...
ukiran bersalutkan emas...

di siling bilik ni plak tempat dia gantung kipas yang kain lebar tu..
ala.. yang kene ada tali and ada orang yang tarikkan bagi dia berkibar and kuarkan angin tuuuuuu


kepala katil raja ni akan menghadap ke jendela hujung ni...
ada ventilation natural masuk time nak tidoooooooooooooo


kalau lah master bedroom weols sebesar dan secantik ini..
alangkah soorrganyaaaaaaaaaa

dan ehem ehem.. bilik raja pun takde daun pintu tau!
dia tutup with kain tebal langsir je... dan di jaga oleh guard..
tapi rasanya time tu pun guard takut ooo nak skodeng raja tgh beraksi kang tak pasal2 kene pancung ekkekee


di luar master bedroom raja, ada taman, ada kolam2 and air pancut..



menakjubkan jugak kan?
zaman dulu mana ada elektrik motor pump nak buat air pancut kan?
so dia guna konsep tekanan air.. errr.. camna ek nak explain.. susah la nak explain..
tapi yang jelas nyata, air pancut dia guna idea n kepandaian otak, tak guna elektrik pun..
but takde la air pancut dia mmancut setinggi 5 meter mcm kat klcc tu ke..
just memancut sikit je and mengalir damai...


lepas air pancut tu, ada ruangan taman bunga...
cantik sangat..
kontra warna putih and gelap from pokok bunga tu really menaikkan suasana..



ecececeecech..
walaupun tengah panas matahari mencanak atas kepala, sanggup jugak tu nak posing kat taman bunga dia..
dah macam karpet ooo bila tengok pokok bunga dia tu dari jauh ;)



pandagan master bedroom raja from taman di luar bilik..
memang besar bilik raja ni...


manakala di bawah ni pula ialah penjara untuk gundik2 raja..
so kalau ada gundik raja yang buat salah, degil ke apa ke, dia sumbat dalam penjara kat bawah ni wakkakaka

ok.. kan aritu ada cerita, anak Shah jahan ni pi penjara bapak dia ni bila dia tau bapak dia ni nak bina Black Taj Mahal untuk diri dia sendiri selepas dia bina Taj Mahal untuk Mumtaz..

ada ke patut kan anak dia ni penjara bapak dia? sian bapak dia..
tapi tu la argument anak dia tu, kalau bina black taj mahal, memakan kos belanja yang besar.. nanti bila dia take over kingdom tu kang takde duit lak kerajaan dia nanti payah la... kan kan?



tapi tidak lah anak dia tu penjara dalam penjara bawah tanah ke apa ke..
cantik je penjara dia pun... lebih tepat lagi, macam house arrest je la.. bukan penjara kejam tu ekkekeke

So Maharaja Shah jahan menghabiskan sisa umurnya di kawasan tu je la.. cantik la jugak.. and dari kawasan tu boleh nampak direct view ke Taj Mahal.. kira consideratela jugak anak dia ni.. anak dia tau betapa bapak dia suka sangat ngn mak dia, dia buat "penjara" bapak dia ni menghadap ke view taj mahal..


due time, mata Shah Jahan ni dah tak berapa sharp, sudah rabun tua... so dia letak batu permata diamond kat dinding2 "penjara" ni so that bapak dia leh tengok la relfection taj mahal tu from batu permata tu.. smart!


tak jauh dari penjara Shah jahan, kita akan lalu ke kawasan ni..
kawasan bilik tertutup di kawal oleh guard ni..
kalau intai2 dari luar ni pun tak nampak apa sebab dalam tu gelap gelita..


helloo... anybody home???
ekkekekekeke


bilik yang berkunci rapi ni ialah sebenarnya bilik spa untuk maharani Mumtaz..
wahh ada spa weh..
bilik mandi, berendam and berurut permaisuri raja...

Then guide tu tanya weols la nak masuk ke tak bilik ni?
wahhh.. dah sampai tempat orang jauh2 ni nak la masuk kan? tapi dia kata kene bagi duit kopi la kat jaga dia tu.. ekkeke


ok lah, bagi je la duit kopi.. tak silapnya inr100 seorang.


bila masuk je dalam bilik tu.. alamak gelap gelita je bilik ni.. takde tingkap takde sumber cahaya..


"is this place intentionally dark like this?" weols pun tanya la guide tu sbb apa bende la bilik gelap camni camna nak mandi..


terus si guide tu gelak sini.. "wait ill show u the magic!"






dia terus nyalakan mancis, dan nyalakan lilin 2 batang..
mata teranglah kawasan tersebut disinari cahaya lilin..

waahhhhhhhhhhh rupanya bilik tu dindingnya dihiasi dengan cermin khas import dari mana ntah tak ingat plak.. parsi ke mana ntah..
cermin tu mcm cembong2 gitu.. so dia akan reflectkan cahaya lilin tu dan bergemerlapan!!
mak aiiihh.. bayangkan la dulu2, dayang raja akan menari2 sambil pegang lilin ni, makanya seluruh dinding bilik mandi ni akan bergemerlapan macam bintang
true heaven spa! dinding tu akan berkerlipan, dan cahaya di ruang mandi tu samar2 just nice utk permaisuri mandi.. takde la segan2 sangat kan? :)




dan di satu sudut lain pulak, kat dinding tu jugak ada alat musik gendang2..
dia bina built in!
sebenarnya adalah batu2 khas yang memberi tonasi musik yang bebeza bila diketuk tiap batu tu.. so jadilah gendang.. dan boleh dialunkan semasa dayang2 menari..








lihatlah dari gambar2 ni..
betapa bilik tu bergemerlapan bila guide tu menlambai2kan tangan dia sambil pegang lilin..
tu baru sorang pegang 2 batang lilin and hayun2 tangan.
bayangkan kalau ada 3-4 dayang pegang lilin tu sambil menari... wahh tentu lebih mengerliiipppp

gambar2 dalam ni sebab low light, adalah sedikit blurr...
u have to go there to see and believe it with ur own eyes!!!!!!!!!!!!
magnificent!


tempat mandi ermaisur ni ada 2 kolah...
1 digunakan semasa musim panas.. diperbuat dari batu marmar... so air dalam dia akan sejuk..
1 lagi seperti dalam gambar kat atas tu ialah kolah yang digunakan semasa winter... kat dinding tepi tu akan diletakkan lilin2 yang banyak, sekaligus akan menghangatkan dinding tu, dan air akan dialurkan melalui dinding tu, dan menjadikan air tu hangat untuk permaisuri berendam :)
 no need electricity and heater.. just dari api with inventions!!!



sebelah kamar mandi dia pulak, ialah tempat dia mengurut..
wah best betul kan?
complete set ada dalam ni..



dan itu lah dia pintu keluar rahsia..
hahahah dah macam orang nak seludup barang lak kene norok2 nak masuk dalam ni.. ekekkeke
so bagi weols, total inr200 aka rm15 yg di spent untuk masuk ke dalam bilik ni adalah amat2 berbaloi...
mulut kitorag memang ternganga je mata tak berkelip bila tengok gemerlapan cahaya dalam tu!!

so kalau korang datang ke agra fort, jangan lupa carik bilik ni tau! kautim je ngn guard tu... tapi tak sure la if korang tak bawak guide, susah la sikit mana nak dapat lilin tu kan? amik je la guide memang berbaloi dia explain!


lepas dari bilik tu, kita pergi ke satu kawasan tempt bermain si raja and permaisuri...
kawasan lapang yang berumput tu dulu ialah sebuah kolam ikan!!!

raja akan duduk di satu sisi tu, then isteri dia akan duduk di satu sisi yang lain tu plak.. so dorang akan main game kat kolam tu.. ntah game apa ntah sudah lupaaaaaa la.. game memancing kot? ekekkeek


now kolam tu dah jadi padang rumput sebab nak cut ost.. nak menten kolam ikan sebesar tu, memakan kos and tenaga yang tinggi.................


then lepas tu kita gi ke suatu kawasan di mana kita boleh lihat kesan dari peperangan...


kerus batu ni dulu dihadiahkan oleh kerajaan mesir utk raja agra..
tapi dah merekah sebab terkena peluru meriam masa kene serang...



even kerusi ni dah merekah, tapi still masih kuat ooo..
peluru meriam tu pun lepas kene kat kerusi batu ni, peluru tu terpelanting ke dinding bangunan istana...


haaaa tu nampak tu ada lubang bulat..
bekas peluru meriam.. ven banunan istana ni pun elok je just berlobang bulat gitu je.. yang lain masih utuh...
dasat kualiti pebinaan orang dulu..
binaan sekarang, tak sampai berapa tahun dah merkah dah jambatan mrr2 ekekekkekekeke


jarak antara lantunan peluru tu from kerusi batu tu ke dinding bangunan ada dalam 50 meter...
tu vioan tgh amik gaba kerusi tu and kita lh nampak lobang kat dinding banunan tu bulat je ...


bahagian terakhir yang kita lawat ialah bahagian balai di mana raja dan para panglima dan mentri akan duduk bersama rakyat jelata if ada apape announcement..


tengah2 tu tempat duduk raja with menteri dia..
kiri kanan yang macam tingkap tu tempat duduk permaisuri2 raja..



yang menarik pasal balai ni ialah ada banyak tiang kat balai ni..
tapi tak satu pun tiang ni yang akan blok view rakyat untuk tengok muka raja and permaisuri tu..
dasat la kiraan angle diorang ;)


haa tak caya?
tengok la ni view from pintu masuk ke balai ni...
ada 2 pintu masuk utara dan selata...
rakyat yang masuk je straight away leh tengok direct raja and permaisuri dia duduk kat tempat dia.. takde tiang yang halang pun from both side....


dari depan pun sama.
nampak straight tempat duduk raja..
sepanjang jalan dari pintu masuk tu sampai la ke dataran dia, memang tiang2 yang banyak tu tak sebatang pn yag akan blok view rakyat dari tgk raja and permaisuri...


dan tamatlah siri jelajah Kota Agra kita...
senibina yang penuh praktikaliti, awesomeness and wwhoooaaaaaaaaaa!!!
bukan sahaja cantik, tapi setiap perkara dibina adalah bersebab!


selamat tinggal Agra Fort..
memang Kerajaan Islam Agra dulu sangat hebat..!

lepas dah habis tour, itu guide pun say good bye la kat weols..
terus dia tanya "so hows my service? if u satisfied, u can pay me inr250.. if not, its ok, see u later"

so weols pun bayar la dia inr250. mmg service dia tip top and knowledgeable.. kalau tak amik guide, kita tatau pun rahsia setiap pembinaan kota ni... :)



on the way nak balik ke parking kereta sewa weols tu, snap sekejap gamba moto ni..
ini moto Royal Enfield sangat banyak kat india.. bunyi motor ni sangat best!!!

ok tamat sudah episode Agra Fort!! best ooooooooooo kiranya kalau ke agra, jgn miss Taj Mahal and Agra Fort tau!!

Next?

Episode seterusnya kitorang akan share experience weols naik keretapi menghala ke Jaipur pulak!! jangan miss tau (insyaallah aku publish ASAP sebab dah tak sabar nak publish entry Dokumentari Honkong pulak!)

Episod akan datang - while waiting for the trains to Jaipur, MV ada peminat cilik yang sangat ramah.. ini yang buat pengalaman lebih bermakna!


UPDATE 1750 28072011: THNKS TO ANNE KAYRA SEBAB REMINDKAN TAJUK CITER HINDI JODHAA AKHBAR YG HITRIK BERLAKON TU... YUP CITER TU PASAL KERAJAAN MOGHUL MAHARAJA AKHBAR.. DAN AGRA FORT NI LA ISTANA DALAM CITER TU :) SEMALAM MASA DOK TAIP ENTRY NI DOK DEJAVU JE NAMA CITER TU :)

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

kemang~ said...

huyoo..masviona amek agen @ backpackers nih? sy pegi india march dpan, amek vardhman..die bg quotation rm3600/5 pax cover delhi-agra-kashmir..jaipur x pegi sbb more to kashmir..heheh..

prebetsabu said...

Huyooo jugak utk kemang! ;)
Weols x amik agent. Just backpack je ikut sukati nak terjah mana naik public transport ;) kekekeke jimat bajet sikit kot ;)

Vardhman is indeed a wellknown local india travel agent. Insyaallah ok je tu. Bab rege utk 5pax, xtau nak komen sbb xde pengalaman agent kat sana.. Dh try tanya quote agent lain? But rasanya harga tu tak termasuk admission fees tau! Try cek semula with ur agent. How bout flight tix to kashmir? Rasanya x masuk gak tu. Inclusive tau selalunya.

March mmg cun la g kashmir! Ritu weols jadual sgt pack cuti pun xleh lama from keje hakiki so sempat terjah delhi agra n jaipur je tu pun weols dh plan sehabis bai even ada hari yg weols spent d night atas bas otw ke delhi from jaipur utk jimat travel time ;)

Happy holiday!!!

India is great, kotor sikit tapi experience dia menarik! Hati2 ketika shopping, jgn cpt mengalah! Bargain!

nuna said...

berapa lama u pegi india ni..

kemang~ said...

ohh...aah semua entrance fees ngan flite x inclusive.. ni dlm proses nak booking otel , tiket tren ngan flite, tp kena ade cc... aiya belom buat pon lg,.hazab sunggoh..hihi nak main ski kat kashmirrrr :) btw dah follow ngan ltak link dlm blog k..

prebetsabu said...

nuna, tak silapnye kami pegi india dalam 6 hari je kot...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!