Header

Monday, July 11, 2011

Masak² Makan² Budu+Durian


Dinner yang mengenyangkan perut saya

Pepagi dah kuar n3 psl makan² yer....hehehe #pd yg berpuase rini mintak maaf byk² ye.

Ini adalah menu team masviona.com malam tadi bersama² mak lang + pak lang Avin Damia. Kebetulan depa call kata nak datang tidor kat rumah so saya bergegas lah masak dinner. So masak jerlah ala kadar saja janji kenyang sebagai menghormati tetamu...:)

Jom close up apa yang saya masak....maklumlah roh masak memasak nih bukan selalu datang pun...hiksss.


Sambal Udang...udang kegemaran satu family terutama Avin damia #dgn syarat kena kopek kulit...itu term n condition Walid Avin Damia punya selerea
ikan goreng kunyit yg ada certain part termasin tp still leh diterima anak tekak lah coz bukan masin terlampau lah #coz garam kasar bercampur ngan garam halus....saya mmg feel masak pkai garam kasar...huhu


broccoli wth carrot.....goreng jer
dan....dan...dan

menu pembuka selera weols adalah.....adalah...adalah


Ini lah dia
BUDU + DURIAN
Saya tak tau laha tapi ramai yang pelik ngan menu budu + durian nih tp inilah kegemaran saya sejak dari dulu lagi asal masuk je musim durian or asal jupe jer durian mesti ingat budu. Saya nih kan anak jati kelantan confirm akan makan budu tapi saya nih terlampau hantu budu coz ada gak kan jenis org yg tak leh tak makan budu. Saya nih jenis kalau ada makan kalau takde tak tercari² lah kdg2 pun klu xde mood budu ada depan mata pun tak makan. Tapi klu datang mood budu tu #ada ke mood budu?????? hahahaha nasi sampai bertambah² hehe.

Mood budu nih datang bila ada pasangan² budu mcm kat atas tuh lah budu+durian, budu+ulam² mcm kacang botol ke, pucuk pegaga ke kacang panjang ke kubis ke kan dll.

Tapi budu+durian nih kan sangat lah best tak tau saya nak gambarkan mcm mana. Saya pun tak tau nak bitau uols dari mana saya tau makan mcm nih n makanan nih berasal dr mana tapi apa yg saya tau saya dari kecik lagi makan durian+budu nih kot xde plak rasa janggal ke apa tp rasa sedap ada lah kot.....hiksss

Ok² saya mmg tak mau describe lagi psl budu dan durian nih coz mmg saya tak tau nak describe mcm mana tapi if uols nak rasa kesedapannya mcm mana uols rasa n cuba lah sendrik....hiksss

Ok meh itu menu yang semalam. Jom beralih arah kepada menu hari jumaat plak....hiksss. Juga hasil tangan saya. Nasi lemak kasih merindu....wakakaka

usah ditanya mengapa telur rebus tuh sedemikian rupa.......itu semua adalah kerjatangan avin damia...dia hantu telur pastu dicubit nya sini sket sana sket sementara nak tunggu walid dia sampai rumah dari epot tuh.

Sambal bilis kasih merindu sbb Avin Damia demam windu kat walid dia....ahaksss
Makan nasi panas² dipadankan plak dengan air sejuk di hari yang panas terik #eh panas ke weekend ritu eh???? lupa dah rasa cam mendung jer....aarrhh lantak lah kan dah ayat tuh sgt sinonim kan....hiksss kan....perrrggghhhhh sangat lah heaven kan

Air plak sedikit special....hehe. Jus kedongdong aka amra #klu org utara nih tau lah kan segar dari ladang....homemade lagi...hehehe. Ladangnya adalah dr rumah mama kat PJ tuh ha....pokoknya satu je tp buahnya mcm dok tanam 5-6 pokok  gitu n buahnya sangat lah segar n bugar...besar² gitu.

Dah alang² mama kasi saya pun blend lah makanya dimuatkan dlm botol lock n lock tuh kan just tambah gula je lah kalau ada asam boi nih lagi lah syok nih...tp sbb xde yg ini pun dah cukup terbaik dah la

jus kedongdong aka amra...:)

Alhamdulillah syukur atas kesemua rezeki mu ya Allah.


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

10 Comments Uols:

Kendra Bing said...

Discover blogs,videos and pics you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com . Or submit your blog posts to be part of the whole big collection.

Nava.K said...

I prefer tempoyak rather than budu.

Ada Dalina said...

laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrr la tgk menu2 kak mas tuh...

rosdiana said...

udang - sedap
nasik lemak - sedap
tapi semua pun berkolestrol, tak sesuai dgn saya yang berkolestrol tinggi nih.. isk.. hilang satu nikmat makan..

eh lupa, thanks yer, follow blog ai.. haha!

Yatie said...

i pun hantu budu.. kena budu, ikan goreng ulam.. budu kasik pedas mak aihh berpinggan nasik. yatie, sawanila.com

edrina said...

budu + durian..mmg sodap!! i loike!

masviona said...

Ada,
hehe...balik nih makan ye...hikss.Tak pun telan air liur dulu...lol

masviona said...

rosdiana,
wos u tuh ok lagi...slim melim je...i nih haaa....huhuhu

welcome...:)

masviona said...

Yatie,
kena menu mcm tuh lagi lahh celok mucu org klate kata....hiksss

masviona said...

ed,
me loike too....syurgaaaa!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!