Header

Thursday, August 18, 2011

Mv's First Poem

Apa yang aku inginkan

Aku punya segala
Namun mengapa aku masih punya rasa 
Ingin memiliki sesuatu yg lain
sesuatu yang aku selalu impikan


Aku cukup sifat....sbg hamba ciptaanNya
Sempurna semua kelima2 pancaindera
Namun hati kecilku masih mengharapkan 
aku punya pancaindera keenam


aku punya rupa yg sempurna...tiada celanya
Namun aku sering mengharapkan
Rupaku mirip  erra fazira
atau plg kurang persis rozita che wan


ooopss kdg2 imaginasiku menggunung
mau jd begitu mau jadi begini
mcm2 imaginasi manusia daif sprtiku ini


Lantas kdg2 iman hmpr tergugat
Terpikir alangkah baik nya jika dpt
Buat mulut jd begini kulit jd begitu
Pipi jd sprti ini n rambut jd seperti itu
angan2 manusia sprti aku 
kdg2 sprti ingin mencapai bintang di langgit


Owhhhh daifnya aku sbg hambamu ya Allah!


Aku punya suami yg menyayangi
Katanya setengah mati
Terima segala apa adanya aku
Tapi seringkali hatinya aku sakiti
Minta dia fahami aku


Owhhhhh aku yg mcm2 ragamnya


Aku punya anak yg mengasihi
Tapi selalu aku pinggirkan nya 
bila tiap kali dia ingin bermanja
aku pula seringkali ada je kerjanya


Owh aku yg mcm2 alasannya!


Aku punya harta n juga wang
Walau tidak penuh satu tempayan
Tapi masih cukup makan untuk tempoh sebulan
Tapi kadang2 aku beli mcm2
Lepas tu aku mintak skip elaun mak ayah bulan2
Atau paling kurang mintak kurang jumlah kadang2


Aku punya hati
Tapi kdg2 aku lupa menjagainya
Sehingga kdg2 ia tdk putih suci
Tdk bersih seperti mana 
semasa Allah anugerahkannya


Lantas malam ini aku terjaga lalu bertafakur sendiri 
akan buruknya aku akan hinanya diriku ini
Akan siapa aku disisi Tuhanku
Akan apa ibadat dan amalanku


Tentang apa pelaburan aku untuk kesana 
yg selama ini telah aku kumpulkan
Tentang semua dosa2 ku
Tentang semua kesalahanku
Tentang semua rasa2 ku


Tentang apa kewajipanku terhadap Penciptaku


Tentang semuanya....
Tentang kewajipan yg aku pandang enteng 
Tentang tuntutan yg aku buat2 tak pandang 
Tentang tanggungjawab yang aku tak endah


Tentang semua kesalahanku.....:(
Kerna punyai hati yg tdk putih sebening salju


Lalu airmata jernih mengalir 
Lembut.... membasahi pipi
Lantas aku berkata sendiri pada hati
Wahai sekeping hatiku
Mulai hari ini aku akan menjagaimu selalu
supaya hatiku tidak ternodai lagi 
dgn debu2 hitam hasutan syaitan yg mengganggu diri


Owh Ya Allah 
berilah kekuatan padaku
Agar aku mampu mendidik kembali hatiku 
menjadi sekeping hati yang suci murni
Agar aku mampu menjadi hambaMu yang lebih baik dari aku yg sebelum ini...
aku sujud lalu memohon penuh keinsafan padaMu 
Ya Allah Ya Tuhanku 
semoga aku sentiasa menjadi muslim yang sejati....InsyaAllah!

by, 
masviona, ramadhan 12, 3.30am





Ermmmm sbnrnya saya pun tak tahu nak letak or nak panggil apa sbnrnya kan tapi saya rasa poem pun sesuai lah kot. Bistu xkan lah syair plak kot...hehehe coz ini definasi poem bila saya google

A verbal composition designed to convey experiences, ideas, or emotions in a vivid and imaginative way, characterized by the use of language chosen for its sound and suggestive power and by the use of literary techniques such as meter, metaphor, and rhyme.
Tapi saya buat nih belasah je idok ler tau psl meter, ritma or metafora sangatlah tapi dulu masa dlm kelas BM saya selalu skor lah jugak bab2 gini n nak jugak inform kat sini masa form 4 ke form 5 (tak ingt sgt) #TuaDahAhkakNyah.....saya pernah dapat title pemantu terbaik hehehe

Sebenarnya kan, adalah satu hari tuh prebetsabu bersahur ngan geng2 motor dia pastu saya plak terjaga dari tido pastu xleh nak tido dah....dok terkebil2 sorang diri anak dara kat sebelah dah nyenyak tido so capai bb (mmg kt tepi bantal je pun) pastu unlock password tp tak tau nak buat apa tetiba je tangan gi kat pastu bukak terus jari jemari tak runcing nih laju je menaip lalu kuar lah poem kat atas nih....:). 

Itu lah kisah dia....so saya letak ler title mv's first poem jelah kat tajuk n3 coz pertama kali lah kot menulis ngan idea dtg mencurah2 pastu ngan rasa sepenuh jiwa n ragamya menaip...:)



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

ArELeEz said...

idea dtg kdg2 mmg xdiundang. & poem tu nampak sincere sangat.

masviona said...

Areleez,

tulah pasal mmg tetiba je dtg...thanks!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!