Header

Friday, August 05, 2011

Sg Ramal Horse Riding

Rindunya lah ngan hobi n kegemaran yang satu nih dah bape lama dah weols stop je mcm tuh. Buat uols readers lama mv.com  nih sure tau kan yang selain drp travel weols nih ada lagi satu hobi iaitu menunggang kuda.

Dulu weols mmg enroll class kat Pusat Ekuin, UPM #weols kan dedua x-u sana so leh la dpt rege under alumni kan..... tuh but lama sgt dah before quit tu weols tak gi coz bz hal itu hal ini kan...but now dengar khabarnya pengurusan sana pun dah bertukar tangan n kuda pun dah tak banyak malah kuda yg selalu weols tunggang tuh pun dah mati....huhuhu :(

So ritu ada dpt info dari member weols yg kawan2 dia ada bukak ekuin baru kan dekat plak ngan area rumah weols je tuh kat area sg ramal je kan n yg bestnya bukak pulak untuk public so weols pun bergegaslah gi usyar coz dah lama giant nak horse ride nih.
 
walaupun ada sket2 takut tuh tp kira dah berani lah tuh kata en malek owner sana

Dan apa yg membuatkan weols teruja sama adalah anak dara weols menunjukkan tanda2 dia pun punyai minat yg sama. Dia punyalah excited bape kali ckp dia nak ride horse huhuhu. Sampaikan slh sorang owner sana pun terkejut gak tgk dia sgt berani n dia kata leh train nih coz depa pun bukak class jugak utk kanak2 start dr umur 4 tahun.


Avin tak saba nk tunggang kuda...:)

bakal gabenor bank negara (avin lah tuh...kengkonon walid dia punya cita2....lol) didukung oleh walidnya untuk melawat kawasan....ahaksss

Lepas habis berdiskusi ngan en malek tuh weols dibawa plak untuk melihat stable kuda dia. Kat sini kuda banyak ada jugak antara kuda2 nih yang orang lain punya. Kiranya selain drp buat kelas belajar menunggang kuda kat sini juga depa menyediakan kemudahan untuk sesiap yg ad akuda tp xde tempat n masa nak jaga n letak kuda tuh so leh la sewa stable kt sini depa amik pakej siap akan grooming kan skali lah kuda2 tuh. 

Masa sembang2 ngan en malek nih dia ada gak bitau plan dia yg nak bukak jugak class mlm2 dalam bulan puasa nih tp rasanya weols xdpt join lg kot bulan puase nih coz entah lah rasanya mcm tak sempat je ngan penat badan nye ngan ngantuk nye kan...huhuhu so insyaallah lepas raya lah weols enroll rasanya time tuh sesuai lah coz time tuh confirm banyak open house sana sini kan so dpt lah kurangkan lemak2 yg mana ada tuh kan....hiksss


paddock dia sgt luas
kasi grooming itu kuda

if kita nak belajar tunggang kuda kita jugak haruslah tau camne nak jaga kuda....alamak panjang plak n3 nih so untuk senang nnti if uols nk info lebih lanjut uols korek balik lah n3 lama2 weols tu under label horse riding  or equestrian ke sure semua kuar nanti.

Belajar menunggu kuda nih best uols. Feel dia tuh susah nak diceritakan kat sini uols kena rasa sendiri then barulah uols tau camne. Kuda nih banyak ragam tau #jiwa lembut lah...sensitip....haaa gitu so if kita nak tunggang kuda nih kita kena selami hati kuda tuh then baru lah dia akan behave ngan kita.

Saya nih minat kuda nih xtau lah dari mana datangnya tp yg tau mmg dari kecik saya minat nak tunggang kuda...hehehe n now alhamdulillah prebetsabu pun dah join sama n dia pun dah jatuh cinta. Macam gak hobi travel nih now dia pun dah addicted ngan hobi yang satu tuh. 

Kata orang menunggang kuda nih salah satu drp sunnah Rasulllah s.a.w 

Sabda Rasulullah SAW : “Lemparkanlah (panah) dan tunggangilah (kuda).” (Riwayat Muslim)

selain drp memanah dan berenang so far saya nih memanah je yg belom pandai berenang tuh boleh lah sket2 #pesanan utk prebetsabu silalah belajar berenang skrang....hiksss



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

prebetsabu said...

ekekeke amboi sempat nak pekene b ek?

tingat plak kat si Attntion masa ride kat upm ritu.. dia campak B adoiii terjelupuk jatuh.. ekekke. Now dia dah mati.. thanks to him yg banyak ajar cara2 nak menunggang ni... walaupun dia pernah campak B, tapi time dia dengar kata masa ride, tot, canter sume tu, perghhh best betul time tu.. rasa alunan and dentuman kaki dia tu macam membelai2 badan ni ikut irama sambil dihembus angin sepoi2.. rindunya kat feel camtu masa horse ride!

eh V sorang je ke pandai berenang? eleh b pun pandai lah sikit2.. mau race kah? ngeeeeeeeeeeeeeeeee

jom kita sarung balik helmet, boots and leech utk horse ride!

prebetsabu said...

btw, entry2 lama pasal horse ride dah ada link kat sebelah kanan ni.. leh scroll n carik situ je :)

Sidratul Muntaha said...

satu lagi sunnah rasulllah...
belajar berenang...

Sidratul Muntaha said...

pasal memanah tu..
sama mcm menembak..
lebih kurnag la kak

CathJ said...

Sg.Ramal ada menunggang kuda?? ohh... tak tau pulak.. :)

masviona said...

CathJ,
haaa ada baru bukak

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!