Header

Wednesday, October 12, 2011

Aku Maafkan Kamu...Malique ft Jamal Abdillah



Aku minta maaf di atas segala perbuatanku
Ternyata kamu lebih suci
Dari apa yang kubayangkan
 
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak...
 
Aku maafkan kamu...
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku...
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku...
 
Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi

Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan...
 
Aku maafkan kamu...
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku...
Maafkan kamu...
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku..


Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
 
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

 
Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya...

 Kenapa awak tak pukul mereka...
 Saya tak suka pada keganasan...
 
Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi...
Mari tafsir Alif Baa Taa...

Alif...
Ada teratak di hujung kampung
 
Ba...
Bawah cermin kopak ada kotak
 
Ta...
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Ternyata kamu lebih suci
Dari apa yang kubayangkan...



Sekarang ni kami suami isteri sangatlah menyukai lagu Aku Maafkan Kamu dari Malique ft Jamal Abdillah nih sangat-sangat.....lagu nih baru lagi jadi jarang lagi kuar kat radio lah. Teramat sangat lah sukenya....hehehe.


Malam tadi sepanjang malam dok ulang lagu nih je....nasib baik anak dara mood baik....tido awal kat tilam sendiri plak tuh....hehehe. Good Girl la anak bonda nih.....:)


Weols berdua melayan jiwang sambil menghayati lirik lagu nih. Sangat puitis, dalam maksudnya, sinis n ada sdkt sindiran gak kot.....banyak yang tersurat banyak lagi yg tersirat gitu dengan bunga bahasa yg pada kamu tahap bahasa melayu tinggi....sastera habis lah....madah pujangga yang sangat2 best lah pada kami.

Sebab apa saya kata bahasa melayu tahap tetinggi sebab ada jugak antara bait2 kata yang weols tak dapat nak tafsir maksud dia.....walaupun weols paham pandai n fasih berbahasa melayu....huhuhu  #maafkanlahsaya


Tapi mmg respek giler lah ngan malique mmg dia sangat pandai mencipta n mereka lirik lagu....macam gak lagu2 dia yang sebelum nih macam Alhamdulillah, Cerita Kedai Kopi, Antara Dua Dunia yg feat ngan Datuk Siti Nurhaliza tulah dan macam2 lagi lah...tapi mmg best lah lirik yg dia buat mmg tak pernah fail lah.

 Jadi mari kita try belajar sastera dengan gaya santai untuk menafsir lirik lagu nih bersama2 saya...hahaha.
Alah klu salah n tak betul pun xperlah coz daripada satu ayat yg puitis tuh kan kita leh tafsirkan n terjemahkan ia dengan mcm2 pandangan kan.....huhuhu. Sama gak ler ngan gambar satu gambar leh jadi macam2 cerita kan....betul tak...hikss


Ala mcm lah dedulu mas asekolah tak pernah buat karangan based on situasi yg diberikan melalui satu gambar kan....haaaa ingat tak dedulu belajar kat sekolah kena buat karangan huraian kepada gambar yang terpilih tuh....ingat kan....hihi


So jom...meh .....moh la kita tengok lirik2 nih....jom


Kita tengok lirik nih,
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak...


Tafsiran mv:
Katak nih tersangat lah tersorok tempat dia nih.....dah lah kat hujunggggggg kampung pastu dok bawah tempurung. Pastu tempurung tuh plak tersorok plak dalam kotak kan... kotak tuh plak tertimbus lah plak bawah cermin.....aduyaiiii betul2 terkurung lah katak nih.
Saya rasa sebenarnya dia nak merujuk kpd seseorg yg pemikiran dia sgt sempit tersepit n sangatlah primitif kot sampai xleh nak menerima teguran org....hahaha....tafsirang saya lah...klu salah xtau lah plak

Yg ini plak,


Aku maafkan kamu...
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku...
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku.
..


Tafsiran mv:
Nothing much....straight forward je kot. Yang ini klu ada yg xpaham jugak sila terjun lombong sekarang,.....hahaha


Lirik seterusnya,
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi...
Mari tafsir Alif Baa Taa...


Tafsiran mv:

Jaga tutur kata klu kita nak berbicara silalah pikir dulu sebelum nak cakap sesuatu tuh jangan main sembur je baru nak pikir apa buruk baiknya kan. Kata org tuh kalau sekolah tinggi2 belajar sampai ke menara gading tp bila nak bertindak tak guna otak dulu tak eloklah kan sayang lah kan....jadilah mcm org bijak n terpelajar sket kan. Pastu satu lagi org sekarang nih suke sgt mengikut tanpa usul periksa kdg2 tuh satu2 benda yg dia cakap tuh dia tak paham bebetul pun main cakap or main baca je coz dia tak pahamkan pun but hafal je....huhuhu. Bab yg ni plak "Mereka mula kiri, aku kanan bila baca" kiri tuh mcm ikut budaya western lah kot dan kanan tuh pulak budaya ketimuran or lebih tepat lagi islam coz Quran kan bila kita baca ikut kanan mulanya kan.
Kan dunia skrang nih, semua pun nak mengagungkan dunia barat je kan yelah klu buat cara kita nanti kena kutuk plak ckp kekampungan padahal kita patutnya bangga ngan budaya kita sbb itu adala jatidiri kita kan


Lagi???


Lagi???



Layan lagu nih jelah dulu kat youtube .....amikkk moood


Ooopssss!!!! video diorg nih kena tarik balik lah plak..huhuhu tunggu lah yg official lepas nih ye tp saya dah download mp3 dia sesiap....hiksss


Sama2 lah kita hayati n renungi ye...sekadar renungan buat diri sendiri juga ada layaknya. Tiada niat lain selain daripada ini....thats all ....so dont think much k!

Sebenarnya saya dah ngantuk n lagi satu saya nak sambung borak2 ngan prebetsabu nih.....ambil peluang lah beromantika sementara anak tido awal....muehahaha

Author's note: Leh tak nak amik kesempatan kat sini.....saya mohon maaf andai ada salah saya selama ini...maybe terkata or terkutuk secara tidak sengaja ke mana tau kan....hope jangan simpan dalam hati k....xde niat lain pun...huhuhu dan pada sesiapa yg merasakan mereka ada buat salah ngan saya xperlah saya ngan ini dengan ikhlas hati nak katakan yang saya dah lama maafkan uols....dengan ucapan seperti berikut....."Aku maafkan kamu...Tak perlu kita bertemu...Cukup kau tahu, Yang aku...Maafkan kamu...Tolong teruskan hidup...Jangan sebut namaku" haaa gitu saya dah maafkan ye tapi untuk baik semula seperti dulu ermmm tak kottt tapi saya dah maafkan lah...:)


Cheers!!!!


UPDATED: Akibat drp dah berjanji ngan prebetsabu n memandangkan tafsiran dia pun panjang berjela n boleh diterima akal...makanya saya berbesar hati utk share kat sini....hikkssss (dr komen dia kan)


Dari Komen Pertama

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak...


-maksudnya,

Alaaahhh.. Ko terpekik terlolong pun, ko tu siapa haaaa? Takde efek pun kat aku laaa

Sekian.
;)


Dari KomenKe-2

Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu

Maksudnya-
Kejap kejap ada isu itu, kejap2 hal ini plak..tp ada je la hal yg nak dibangkitkan.
Sebelum nk bangkit hal itu ini, tgk dulu diri sendiri tu dh bagus sgt ke..
Sbb kan hal yg dibangkitkan, belum apape org yg mendgr n terhasut tu dh pandang serong, dh jatuh hukum "eh ye la teruk la kan dia tu cmtu perangai"
Nak mtk tlg siapa lg nak jernihkan keadaan? Xnampak pun jln nak settlekan bnde tu.
So malas dah nak amik port, lantak kau lah kat situ!

Ngeeeee
Sekian, buat kali kedua.

Dari KomenKe-3

Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati


Maknanya-
Maafkan je la org yg suka cakap bebukan tu.. Dorang tu bukan tau perkara sebenar.. Bodoh sombong gitu.. Plak tu, hipokrit.. Pandai mengata kat org lain je..
Nama je sama bangsa, melayu kita, tp cara pemikiran jauh langit dgn bumi gitu..
Maafkan je la diorang tu.. Siapa sgt je la dorang tu.. Tahap mana sgt la dorang tu..kurang kasih syg kot ahahah tu yg slalu tak sng je tgk org lain..
Dari luaran kita nmpk semua sama, tapi hati, berbeza2


Huhuhu
Amacam.. Saya sesuai tak jd pakar bahasa?

Sekian, buat kali ke 3


Ok itu jer nak update....daaaaa...:)

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

12 Comments Uols:

prebetsabu said...

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak...


-maksudnya,

Alaaahhh.. Ko terpekik terlolong pun, ko tu siapa haaaa? Takde efek pun kat aku laaa

Sekian.
;)

prebetsabu said...

Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu

Maksudnya-
Kejap kejap ada isu itu, kejap2 hal ini plak..tp ada je la hal yg nak dibangkitkan.
Sebelum nk bangkit hal itu ini, tgk dulu diri sendiri tu dh bagus sgt ke..
Sbb kan hal yg dibangkitkan, belum apape org yg mendgr n terhasut tu dh pandang serong, dh jatuh hukum "eh ye la teruk la kan dia tu cmtu perangai"
Nak mtk tlg siapa lg nak jernihkan keadaan? Xnampak pun jln nak settlekan bnde tu.
So malas dah nak amik port, lantak kau lah kat situ!

Ngeeeee
Sekian, buat kali kedua.

prebetsabu said...

Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati


Maknanya-
Maafkan je la org yg suka cakap bebukan tu.. Dorang tu bukan tau perkara sebenar.. Bodoh sombong gitu.. Plak tu, hipokrit.. Pandai mengata kat org lain je..
Nama je sama bangsa, melayu kita, tp cara pemikiran jauh langit dgn bumi gitu..
Maafkan je la diorang tu.. Siapa sgt je la dorang tu.. Tahap mana sgt la dorang tu..kurang kasih syg kot ahahah tu yg slalu tak sng je tgk org lain..
Dari luaran kita nmpk semua sama, tapi hati, berbeza2


Huhuhu
Amacam.. Saya sesuai tak jd pakar bahasa?

Sekian, buat kali ke 3

masviona said...

PS,
huhuhu...ini elok buat n3 sy je nih PS ooo....nnti ada masa free saya buat updated n3 eh...hikss

prebetsabu said...

hahaha i luv u lah mv

SyuQ said...

tengah layan gak lagu ni. first time dengor kat radio, terus terpikat. tp masih dok pikiaq siapa malique tu? mati2 igt joe flizow... rupanya patner dia yg lg satu tu rupanya...

BeaN MorENo said...

wah siap tafsir tu haha

Rashidi Zin said...

Harap sudi memberi pendapat atas tafsiran yang saya cuba. Kali pertama ni :)

http://goo.gl/fb/Ma2K8

aku.sisipi said...

salam semua..kebanyakan lagu malique biasanyer berkenaan diri die or kuarga die.lagu SENYUM pun pasal anak bini die...dari ape yg aku nampak ini pasal kehidupan die dulu..time die "sakit' dulu..sape yg tau dan ikut perkembangan too phat mesti tau pasal malique sakit..mesti ini die tujukan kepada org yang "buat' die tu...sbb tu lagu MADAH DENDAM...itu pendapat aku..korang rasa mcmner...

prebetsabu said...

wahh tuuu dia!

masing2 dengan terjemahan memasing... tapi dalam seni, takde yg betul dan takde yang salah, elainkan kita tanya sendiri la pada pengkarya asal ekekke..

mungkin betul jugak bak kata aku.sisipi ni, semuanya berkenaan kisah hidup si malique... :)

itulah indahnya seni.. bila diadaptasi dalam environment sendiri, menjadi makna tersendiri ;)

kudos tu malique!

mr.kylephytrie said...

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak...

dari perspektif aq ...katak bawah tempurung ni bidalan yg menunjukkan org yg tak tahu apa2 dunia luar kan so..kenapa katak ni melalak?
ok...
Ada teratak di hujung kampung=
teratak tu bley di maksudkan rumah dan diujung kg plak menandakan satu kawasan..
Bawah cermin kopak ada kotak=
aku andaikan tv kot...
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak...+
aku andaikan siPembaca Berita yang tak tahu apa2 yg cuma menyampaikan berita dari skrip yg disampaikan...dan hari2 melalak perkara yg sama tak sudah2...kita dok tgk ari2 tu...

aku andaikan lirik2 lagu Malique ni berciri soical criticism
this ih from my points of view

frankenstein said...

assalamualaikum , nak tanya sikit. apa maksud disebalik ayat 'hak mirinda ' ?

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!