Header

Monday, October 10, 2011

Halo Moon Ring

Semalamkan antara sedar or tidak or uols baru tersedar ke kan, saje je nak bitau lagi yang date semalam adalah sangat cun jugak 091011. Sembilan hari bulan sepuluh dua ribu sebelas.....cantik kan susunan tuh 9 10 11.

Pepagi lagi dh perasan coz ada ternampak status 2-3 org gak ler member2 kat fb dok canang2 pasal date nih tapi idok ler terpk apa2 pun coz weols semalam xdelah plan apa sangat selain drp dok melepak kat rumah sesambil menyetelkan laundry...hehehe.

Owh lupa nak kasi tau, pepagi tuh saya bangun awal pagi lalu semangat rajin nak menyediakan heavy breakfast hehehe...coz malam semalam (sabtu) tuh adalah tido awal. Jadi terjadilah nasi goreng tuna ala masviona....:) #nakgakbohnama hehehe biasalah dulu cecita nak jadi masterchef #ehtetiba plak maklumlah sekarang ni kan dok heboh2 ngan blogger masterchef lah masterchef lah segala bagaikan so ahkak pun nak menerap kembali lah jiwa chef tuh....lol

Ye apa dia????

Nak tengok gambar makanan???

nak tengok gambar Nasi Goreng Tuna ala MV???

Ala uols nih....

Ahkak lupa lah nak transfer picca tuh dari bb ke lappy....im sowwwwieeee!

huhuhu...so buat sesapa yg ada fb ahkak tuh sila lah tengok kat fb eh....hikss

Ala bukannya gah n sedapppp mana pun...leh la lepas tekak sendiri anak n suami kan....huhu tp orang lain tuh idak ler ketahuan lagi kan

Okok

Jom kita back on the track balik, ini bukan nak cerita pasal nasi goreng tuna mv pun sebenarnya nak citer pasal fenomena menakjubkan dan jarang2 sekali jer berlaku....fenomena bulan cantik.....huhuhu itu nama yang saya kasi sendrik lah sebenarnya fenomena nih dipanggil Halo Moon Ring dalam bahasa formalnya.

Masa tuh weols tengok enak menikmati hidangan makan malam (makan luar je...huhuhu) sekali masuk masuk BBM mesej dari group luv KUDA luv (group horse riding sbnrnya) tetiba depa tuh soh tengok bulan kan....memandangkan weols kat dalam restoran idok ler dpt menengoknye. 

Pastu mula lah nengok kat twitter ngan fb....fuhhhhhh penuh uols member dlm list dok sebok2 pasal bulan cantik nih. Kalut sana sini org dok bercerita siap post gambau lagi....hehehe. Sedikit teruja tapi still berlagak cool nak makan serta bersembang menyakat dan bergurau senda sekeluarga seperti selalu....itu biasa je tuh.

Tapi bila dah sampai umah lepas dah sesiap apa yg patut...mandikan n bersihkan anak dara weols tuh n bersalin baju tido semua sesiap nak tido lah kekdahnya kan tapi prebetsabu masih kat bawah lagi #berasaplah tu huhuhu (sesamabil berdoa dlm hati....Ya Allah cepatlah insafkan dia n kasi suamiku nih cepat berenti isap rokok...aminnnn) tetiba rasa teringin lah plak nak kuar tengok peristiwa yg jarang2 berlaku nih kan.

Dah weols satu keluarga dok melepak laman rumah semalam semata2 nak tengok halo moon ring nih. Nak gak menikmati keindahan ciptaan Tuhan....Keagungan rasanya lebih tepat kot.

Mmg sangat2 cantik uols...bulan betul2 tegak kat atas kepala kita...so memang kena mendongak giler lah ada gak mcm punggok rindukan bulan kekdahnya....hihihi.

Ahkak snap ngan bb je, yg prebetsabu siap kuarkan dslr aka camera godang dia tuh tp malas nak kuarkan flash jadi xde maknanya.....jdnya yg ahkak snap gak ler yg dpt dijadikan saksi n kenangan indah kejadian bulan cincin di malam 091011 malam tadi...hehehe

Tapi sbb dah lewat malam.....lingkaran cincin yg kat luar tuh dah jadi besar n pudar jadi camera bb ahkak nih tak dapat lah nak snap yg dpt hanyalah ini....huhuhu

hehehe....yg dpt snap yg ring kat tetengah je ring yg kat luar tuh dah pudar n besar
So xdpt tangkap dek camera nih but still dpt lihat ngan mata kasar lah.....bersyukur lah jugak sebab dpt lihat dengan mata kepala sendrik kan. Yang anak dara weols, Avin Damia tuh sebok dok tanya itu ini....bila weols ckp see moon tuh cantik kan....hehehe bila weols dok bersyukur2 tuh....dia pun ikut sama...wahhh cantik kan bonda moon tuh....hehehe

Ala-ala kiah kepochi lah dia time tuh.....hikssss

Dan sebenarnya if kita dpt snap bebetul kena ngan masa kedudukan n timing yg tepat makanya kita dapat lihat lah fenomena Hola Moon Ring nih semacam nih. 


Pict Ehsan....wikipedia


n dah alang2 dok google psl moon ring nih kan so ahkak paste kat sini apa definition yg wikipedia nih explain eh pasal bulan cincin aka bulan cantik nih eh

A moon ring, also known as a winter halo, is a phenomenon that usually appears in conjunction with a full moon. There appears to be a whitish ring, approximately 10 to 20 times the size of the moon, surrounding the moon and centered on it. It is caused by refraction of the light from the full moon in the ice particles floating in the clouds, as opposed to a rainbow, where light refracts in the water vapor that makes up the clouds. Since this happens most effectively at a certain angle, this ring appears at the bottom of the clouds, and since similar triangles must form between the moon, the refracting surface, and the observation point, the "highlighted" clouds are at approximately the same distance from the moon, creating the image of a ring.

Haaaa tuh dia if nak tau detail manalah tau nak kena buat kajian ke apa kan....hiksss silalah baca dengan lebih lanjut kat sini eh sayang!!!!!

Owh sangat2 lah beautiful date...beautiful moon n beautiful me....#ehtetibajekosenah!!!! lalalalala.




Author's note: Tapikan adalah ahkak terbaca somewhere kan ada org kata masa kejadian tsunami hmpr 7 thn lepas pun bulan jd mcm nih gak n adalagi yg ahkak dengar lah mlm tadi tetiba mekah hujan uols.....ajaib kan???? pastukan kat bbm pun ada lah kengkawan yg forward mesej kata dunia nak kiamat lah apa lah bumi dah uzur lah semua.....huhuhu sangat2 insaf tau ahkak! tatuttttt...jom lah uols kita sesama muhasabah diri ok....perbaiki mana yg kurang n perbaikkan lagi mana yg dah baik tuh....InsyaAllah!!!!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!