Header

Monday, October 03, 2011

RAHSIA - Bagaimana kami boleh kerapkali travel.

Actually weols terima banyak pertanyaan baik daripada yg mmg dah kenal weols personally dan juga dari readers blog ni sendiri.

Ramai yang tertanya-tanya bagaimana kami kelihatannya amat mudah untuk bercuti travel ke luar negara.
Well, maybe ramai tidak dapat melihat perkara ni daripada sudut yang positif. Umum orang akan anggap utk travel ni kita kena jadi orang berada.. Orang kaya-kaya!

Wehhhh itu semua paradigma 10 tahun lepas lah!!
Now zaman dah maju, and cost utk melancong sebenarnya dapat dikurangkan dengan kadar minima if kita TAHU BAGAIMANA MENGATUR STRATEGI!

Dulu aku selalu post entry berkaitan financial.. Tips and tricks utk memberanakkan duit yang weols sendiri amalkan... Sinopsisnya, weols memang banyak rolling duit.. Nak baca tips mengenai financial dari weols, sila search entry under tag FINANCIAL

Weols melabur and alhamdulillah semua pelaburan tu membuahkan hasil dan weols jugak earn a steady income from our daily job. Kami ada kerja hakiki kami di office memasing ;)

Saya boleh katakan, 90% of our travelling expenses adalah daripada pelaburan weols especially dari rumah sewa weols and jugak unit2 amanah dan tidak lupa juga daripada earnings yang weols dapat daripada blogging!!

Yup. Its true! Weols just usik a small portion of our daily job earnings to go travel!

And most importantly is the way u organise ur travelling STYLE! Yup, gaya anda untuk mengatur cara and style anda utk travel.. Bagaimana? Haaa ni la nak cerita! Gaya Team Masviona.com!

Ok sebelum tu, meh nak listkan antara tempat yang pernah weols terjah.


1) Bali, Indonesia


2) Beijing and Tianjin, China


3) Ho Chi Minh, Vietnam


4) Gold Coast and Brisbane, Australia


5) Bandung, Indonesia


6) Paris, Brussel, Amsterdam, London (biz trip)


7) Phuket & Krabi, Thailand (avin's 1st oversea trip)


8) Hatyai and Danok, Thailand


9) Jakarta and Bogor, Indonesia


10) Delhi, Agra and Jaipur, India


11) Hongkong and Macau


12) Italy, Swiss and Germany (biz trip)

Now meh saya share cmna weols punya strategi sepanjang 2 tahun lepas weols leh g semua tempat tu...

1) Grab the airline promo! - ini 1st step yang paling penting. Sila register with semua airlines yang korang tau.. Sometimes they will do a promo, a crazy promo! Antara yang paling kerap is of course la Air Asia.. So sila register with them and alert with all their emails.

Ada je promo, grab it! Weols punya flight hampir kesemuanya adalah 0 fare! Haaa tu rahsia besar weols.

Even date utk fly tu biasanya 3-4 bulan from the date u purchased tu.. But that's good, dlm tempoh tu uols bole buat research.. And those researches are vitals for the following steps!

2) Book your accomodation online! - so korang dh book flight tix, now masanya utk book hotel thru online. Antaranya thru Agoda.com

Selalunya if book 2-3months earlier, mmg ada special rate.. Murah dari published rate. Dan weols selalu book for 1 night only, the day we arrive.. Then dah sampai sana, hunt for a backpack rate cheap hotel ;) weols punya polisi, duduk je hotel murah2 janji bersih n location menarik dkt ngn public transport.. Afterall, we will spend the night utk tido je.

3) Buy public transport's tourist package! - kebanyakan negara ada sediakan rate khas utk unlimited travel with their public transport mcm lrt, mrt, train and bus.

Research and beli tiket camni. Jgn bazir pay per use.. Mahal. As a tourist, most of the tourist attraction ada special rate.. Use it!

4) Bring ur own food! - especially muslim mcm kita, nak makan makanan halal kat luar negara will cost us a bomb!

So bawak la megi ke, brahim ke, roti ke.. Jimat duit makan and xde headache cari makanan halal.

5) Don't buy anything in Malaysia! - this is exclusively our style of travelling.. Again, research is important.

So u guys dah tau u guys nak pegi mana, so selagi bole, korang tahan kehendak utk beli barang keperluan yg korang leh beli kat sana nnti which is most of the times, sana lebih murah such as perfumes, shirts, handbags etc etc..

So korang dah jimat disitu.m let say perfume korang dh nak habis and in another 2 months korang akan fly ke hongkong.. So korang jgn beli la perfume kat Malaysia tapi beli masa kat hongkong sana.. Saves u few hundreds RINGGIT.. trust me!

Research the place u r going to visit and the shopping experience there! Same applicable with shirts and jeans etc etc.

6) No need to buy souvenirs macam orang gila! - ni pun our personal experience.. Xyah la bazir nak beli souvenir belambak2.. Beli la secukupnya saje depends on bajet n bargain kaukau! But do honor la if ada memember yang dah pesan mintak tolong belikan itu ini, pastu claim balik kat dia hahaha

Huh.. So tu la dia simple tips yang weols gunakan.. And it works! 

Matlamat weols ialah utk pegi ke luar negara and experience their culture with low budget...

And we've achieved that! Our average travelling expenses all in is about rm2k-3k per trip.

Consider cheap la weh all in tuuuu utk 2 org with flight tix, accomo and light shopping here and there.

So to all of our readers, jangan momokkan pikiran uols with persepsi 10thn lepas.. Now, travelling is cheap.. Provided u know the trick!

Lps ni xyah la nak cebik2 bibir lagi.. Nak g oversea? Haaa ikut je panduan asas tu.. Jimaaaattttt!

So sebenarnya, kebanyakan org pun bole travel!!

Jom!!!!

Its our way, Masviona.com's style!

 

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Camna?

23 Comments Uols:

Aduka said...

trima kasih!
nak try buat gak la.
=)

Aduka said...

tag FINANCIAL kt mana ea?
x jumpa cari.
=_____="

syanasaid said...

gud info :-)

mummy Darin said...

sama mcm my ex-offciemate.. dia dgn husband pun travel with cheap..

prebetsabu said...

aduka, silap.. tag finance sebenarnya... sila klik http://www.masviona.com/search/label/finance

prebetsabu said...

syanasaid.. tq.. sbenarnya segan je nak post, weols baru berkecimpung pun setahun jagung.. but hope someone will get the benefits from the post!

prebetsabu said...

mummy darin.. tu la kan? hope lebih ramai aware yg travel ni tak perlu bajet yg humongous! ekekek tpi jgn lupa plak seran kerajaan, tavel dalam negara pun best gak.. weols pun bayak travel domestik tapi tak wat plak dokumentari ekekekek

SyuQ said...

tips yg sgt berguna bg kaki melancong mcm sy yg suka wat koje last minit... =)

prebetsabu said...

syuq

kalau last minit takleh nak apply kaedah ni.. sebab kaedah ni utk travel yg di book sewaktu promo je... baru leh murah and dpt wat research..

kalau last minit, mahal oooo

[-suziey-] said...

aah kena jadi pentravel bijak..hahahaha..bijk merancang strategi dan mengatur financial..sooner or later bole pegi ke Tanah Suci plak...the best ever place in the world..

prebetsabu said...

suziey.. insyaallah.. coming soon.. umrah backpack.. sedang mengumpul info sbenarnya. ;)

masviona said...

Suziey,
InsyaAllah mmg salah satu niat yg dah terpendam lama dah nih....insyaAllah one fine day...now tgh banyakkan ilmu didada...bila betul2 dah sedia nanti...insyaallah ada rezeki n izin Allah sampailah kami....doa2 kan lah ye...:)

Emy Tak Kecik said...

thanks sharing the info :D

tp kite pon mcm MV gak beli tiket time promo...mcm g KK return rm38 je..pastu baru pikir accomodation, trnasport dll....

tapi x terikut la style u olls..rasanya tiap 2-3 bulan travel kot hehehe

[-suziey-] said...

alhamdulillah..insyaAllah..pasti uols akn sampai...sama2 kita doa :)

anyway..salute uols..pndai merancang financial....item 3 tu jek xpnh try..tu la gunanya research kan..

good sharing !

hcvvorld of Travels and Photography said...

haha..article yang bagus..airasia memang super kerap ada promo..tapi kalau takde promo pun depa tuh suka2 turun harga..kena pandai sikit masuk website dengan kerap..

Mya said...

menarik!
akan dijadikan panduan di masa depan.
tq korang :)

Chibi Maruko said...

Orang tanya bagaimana me boleh travel selalu, me jawab;
first cari husband suka travel :) hasilnya 6 tahun kahwin, 20 negara lebih dah...

CathJ said...

Good tips.. ^_^

prebetsabu said...

emy tak kecik..

hahaha nothing is impossible.. pokok pangkalnya kita ukur baju di badan sendiri.. landasan dah ada!

prebetsabu said...

suziey

tq. part no 3 tu pun mendatangkan keuntungan yg berlipat ganda.. kalau dalam bandar, instead of naik teksi, beter amik bas hop on hop off or city sightseeing ;) murah berbaloi and boleh pegi turun naik sesuka ati.

prebetsabu said...

hcvvorld.. betul tu.. mmg AA lah setakat ni airline yg paling murah... tapi tak pernah lak wols godek2 web dia punya harga selain daripada tgh promo utk vacation... nnti nak try ;)

prebetsabu said...

mya and cathj

tq tq.. bole diamalkan.. ni bukan ajaran sesat muahahahha

prebetsabu said...

chibi maruko..

haaa ni saya kenal org ni.. otai backpacking!! nanti kitorang nak p canada bole?? ngeeeeeeeeee

kes saya n wife pulak terbalik.. wife yg hasut saya utk g jenjalan ni.. dulu saya takut nak keluar! haha

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!