Header

Wednesday, November 16, 2011

Dokumentari Korea Part 2: KKultarea- A Korean Traditional Royal Court Food

Kali nih tittle yang saya guna nih dah menjelaskan semua intipati yang akan saya kupas dalam n3 kali nih.

KKultarea- A Korean Traditional Royal Court Food

Walaupun saya tau dokumentari kali nih (utk Korea nih) agak berlainan sket ngan dokumentari negara2 lain coz kebiasaannya bila weols (saya or prebetsabu) menulis n3 utk doku weols selalunya kupas n bercerita ikut hari kan tp kali nih agak berlainan sket.

Banyak faktor dia sebenarnya let say mcm mls nk ingat ikut sequence apa xtvt yg kita buat day by day n kadang2 gambar lambat proses maklumlah banyak picca ofkos la dalam camera godang prebetsabu tapi dia plak lambat nak transfer ke ke proses ke kan yang saya plak masa tuh ada free time n mood untuk menaip banyak so type jelah memana n3 based on idea n picca yang ada sbb kalau lagi tangguh2 nak tunggu semua complete then baru nak type n3 alamatnya sampai tahun depan pun n3 travel yg sebelum nih tak kuar2 dah gi travel ke negara lain plak kan....huhuhu

Ok sambung the real story....KKultarea

Memula tengok picca kat bawah nih....ini lah dia yang dinamakan kkultarea

kkultarea...gambar adalah ehsan pakcik google...:)

Ini adalah makanan tradisi orang2 Korea yang dah berzaman2 n berkurun2 dulu lah dah wujud tapi pada masa dulu makanan ini lebih dikenali sebagai sajian istana lah....means raja2 n kaum kerabat bangsawan jelah yang dapat merasa makanan nih.

Selain drp raja je makanan ini jugak selalunya akan dihidangkan kepada tetamu yang special lah selalunya  oleh golongan yang kaya2 n senang lenang gak ler. So senang cerita pada masa dahulu makanan ini lebih dikenali sebagai makanan untuk golongan elit lah kan.

Tapi masa beredar kan and now kkultarea ni dah pun menjadi makanan masyarakat kebanyakkan. 

Masa memula saya tengok kkultarea nih tak teringin nak makan pun coz rupabentuk dia kan biasa je xde yg menarik perhatian pun kan. Tapi masa tengok cara pembuatan dia  tuh adalah sedikit kagum n teruja.

Sebenarnya kkultarea nih diperbuat daripada honey (madu yg diproses menjadi urat2 halus) n malt dan didalamnya boleh disi dgn pelbagai jenis kekacang manis like almond ke walnut n etc. Ia juga dikenali sbg Korean Court Cake.

best!

Ini yang saya beli sbb saya suka almond so sudah semestinya saya memilih almond....n mmg sedap pun. Kuih nih harus dibuat ngan bersih n cermat dah la warna dia pun putih bersih je so pembuat kuih ini haruslah menjaga kebersihan kan.

Rata2 saya perhatikan semasa kat korea ritu semua tempat yang menjual kkultarea nih, pembuat dia selalunya tak kan menyentuh apa2 bahan selain drp bahan2 utk membuat kultarea nih even bila ada pembeli ingin membeli makanan ini pun pembuat tak akan menyentuh duit tersebut jadi sebagai alternatif mereka akan menyediakan satu bekas untuk mengisi duit yang dibahagikan kepada selalu kepada 3 bahagian....letsay mcm cashier drawer tuh ada tempat utk isi duit rm10, rm5 n rm1...contohnya lah.

So bila pembeli mau membeli mereka akan masukkan duit kedalam bekas duit n sekiranya ada balance mereka amik sendrik duit balance mereka sambil diperhatikan oleh pembuat/penjual lah.

Xde coin yang digunakan. Saya lupa plak berapa rege kkultarea ni tapi if saya taka salah satu kotak mcm dlm gmbr tersebut adalah berharga rm15++. 

Jadi sesiapa yang berkesempatan ke Korea boleh menjadikan kkultarea nih sebagai menu wajib untuk dicuba n dirasai sendrik keenakkannya selain drp kimchi yang dah sememangnya dah sinonim ngan korea....:)


Author's note: Selamat mencuba kalau ada sesapa yg nak kesana lagi nak je saya pesan sekotak tp tulah xleh simpan lama bendalah nih nanti keras n xleh makan dah....huhuhu.



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

10 Comments Uols:

mummy Darin said...

macam sedap je, serupa mcm putu mayam pulak, tapi x boleh imagine dia guna honeym sbb honeykan warna gold, cemana jadik putih...
BTW< saya dah tukar URL, enjoysss...

http://mikamusz.blogspot.com

masviona said...

mummy darin,

pd saya mmg sedap lah...act ada satu kuih kt belah pantai timur dia ala2 mcm nih tp xde inti la n bukan drp honey but just gandum je tp lupa plak nama dia dari ritu lagi xleh nak recall apa nama kuih tuh...dulu kekecik selalu je makan.

sebenarnya kkultarea ni diperbuat drp honey n malt...madu n sejenis gandum maybe kapasiti gandum yg banyak sbb tuh jadi putih kot...:)

neway dh tukar blog baru eh....leh terjah lps nih...:)

sue-ana said...

sedappp!!i like!!..mmbr saya siap beli 5 kotak(dan dpt free 1 kotak) bawak blk mesia. brader yg jual tu ckp,kalo mkn trus sedap.kalau simpan dlm peti ais pun sedap gak mkn..


suka tgk dia tukar seketul madu yg keras tu jadi sehalus benang...(^_^)

nUR_rOsALiNdA said...

SEdap ek kak?

Nava.K said...

This is new to me and have not heard before, wonder how's the taste?

masviona said...

Sue-ana,
haa sue sedap n akk suke...weols satu family suke

tp kan mcm mana kawan sue beli smpai 5 kotak n buat balik....coz akk beli sekotak buat balik sampai mesia 2 hr lps tuh akk bukak nk makan dah keras xleh makan dah

masviona said...

Sue-ana,
haa sue sedap n akk suke...weols satu family suke

tp kan mcm mana kawan sue beli smpai 5 kotak n buat balik....coz akk beli sekotak buat balik sampai mesia 2 hr lps tuh akk bukak nk makan dah keras xleh makan dah

masviona said...

nur_rosalinda,
sedap mala akk suke...:)

Nava.K,
i do know how to explain to u but the taste is really delicious to me...:)

masviona said...

Nava.k,
* do not know

sue-ana said...

kak mas,
akak simpan dlm peti ais x?saya pun xpasti la bebudak ni bwk blk keras ke x.tak tanya diorg pun.hehe

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!