Header

Tuesday, November 15, 2011

Dokumentari South Korea: Masak2 Korean Style


Sepanjang weols berada kat Korea ritu hampir seminggu. Weols mmg ada bawak stock makanan drp Mesia...tp yang simple2 n ringkas je lah pun mcm roti2, sardin, tuna dan juga ada lah sket biskut2 sbb dah tau sana agak susah nak cbrutari makanan halal tetambah plak bawak backpacker cilik si Avin Damia kan so kena buat persediaan awal if saya berdua je ngan prebetsabu gasak ler weols brutal....#yoyooh!

Tapi ada satu malam tuh, weols mmg dah cadang nak makan luar coz tempah yg weols nak pergi tuh weols dah memang buat penyelidikan awal (wah penyelidikan gitu...lol) yg kat sana ada restoran halal. so mmg tak bawak bekal sangat lah hari tuh masa weols berjalan melainkan jajan2 biasa utk bahan kunyahan ketika terasa lapar n jugak sbg buat lapik perut kan.

Tapi buatnya nak dijadikan cerita kan, malam tuh weols tawaf bape kali kawasan shopping yang happening kat Myeongdong tuh semata2 nak carik restoran ni Yunage tp xjumpe2 gak....adus. Cubaan dari Tuhan sungguh lah tapi ahkirnya berkat kesabaran terjumpa gak restoran nih.

Sampai2, tengok menu dah tentu2 lah weols nak order nasi kan dah tuh kebulur tahap dewa dah kot....huhuhu. Terus lah order Seafood Fried Rice ala Korea lah sudah pasti kan...hiksss


nampak mcm simple n senang je nak masak kan....hiksss
 Memula dia hidangkan weols dengan kuali n bahan2 mcm dlm gambar nih je.

avin damia kalut nak tolong....dia semua benda pun nak cuba buat sendrik
Weols ingatkan self service kan....tapi sebenarnya idak ler sepenuhnya self service coz akan ada gak staff depa yang akan tolong n monitor kita....hiksss

Memula tuh akak buat sendrik sampai stage tertentu staff dioarg akan tolong kita masakkan....:)

see dia masuk teruk sbnrnya tp bonda dia sempat smile kat camera....ahaksss
Masa nih Avin majuk ngan saya coz saya marah dia nak tolong2 masak tuh coz saya worried la coz dapur tuh kan panas yang dia plak perasan mcm dia tuh MasterCheff Malaysia lah katanya kan

why so serius Avin?
 Beria2 avin tenung mamat korea nih yang tekun tengah masak tuh....hiksss

inilah rupa nasi goreng seafood ala korea yang sedia utk masuk mulut
 Best gak....n yang penting mmg malam tuh adalah malam yang terkenyang weols masa kat korea....hiksss

Avin pun semangat makan walaupun agak spicy sket

side dish macam salad2 tuh semua adalah free flow

prebetsabu yang puas hati dpt makan nasi yg sedap malam tuh....hiksss
Weols kan perut orang kampung agak masalah sket kalau tak dapat jupe nasi dalam tempoh 2-3 hari kan. Nak2 prebetsabu tuh dia kalau sehari tak jupe nasi mana boleh....hiksss

saya pun gumbira sebab dpt makan makanan berat malam tuh...hiksss

Avin pun happy

Semua pun happy lah bila perut kenyang....gendang gendut tali kecapi lah kan....kenyang perut sukalah hati...ahaksss.

Lepas tuh barulah boleh sambung shopping dengan tenang tapi sebenarnya weols tak shopping sangat pun lalu2 mcm tuh sambil nak berjalan keluar tuh pastu weols menuju ke satu tempat lain yang agak happening n mengagumkan gak lah....best!...hiksss :)

Nak tau kat mana.....tunggu next episode k!

mmmuahhhh sayang uols....xoxo!

Author's note: Weols ada buat vblog masa kat restoran nih tapi video tuh kat dlm playbook prebetsabu lah plak....nanti lah next n3 weols show show kat mv.com nih eh...:)


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

nUR_rOsALiNdA said...

Wahhhhhhhhhhhh!!~ Avin tecit tecit dah sampai Korea...Jeles ok~

masviona said...

nur_rosalinda,
alaaa sayangku jgn lah jeles...mala pun bukan tak biasa berjalan kan...hehe

Nava.K said...

I quite enjoy Korean food for the many sides that comes with it.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!