Header

Thursday, December 22, 2011

Pencicah Ulam..... Sambal Kelapa

Kalau saya tanya uols kan if uols makan ulam-ulam uols suka makan cicah bersama2 ngan apa???
Jangan plak uols jawab uols tak tau ulam tuh apa eh.....huhuhuhu #sadisbetul kalau ulam pun uols tak kenal kan

Tapi manalah tau kot2 ada lah kat sini yang mix kan so xperla saya tengah baik hati so biar saya buat penjelasan sket kat sini eh #ohbaiknyasaya!

Ulam tuh adalah tergolong daripada jenis2 daun-daunan atau buah-buahan mentah yang selalunya dimakan bersama-sama dengan nasi....haaa tu dia.

gambar google je nih....cilok org punya je

 Info 1: Ulam-ulaman nih rahsia awek muda tau!!!!

Contoh dia mcm daun pegaga, petai, jering, kerdas dan ulam raja daun selom n mcm2 lagi lah terlalu banyak untuk saya senaraikan satu2 kat sini kan tapi dalam banyak2 saya suka kacang botol, baby cucumber, kacang panjang n kubis.

Wahhhh kalau makan cicah budu nihmesti best giler nih #slurpppp sambil telan air liur

Tapi hari nih saya bukan nak bawak topik ulam ulaman nih uols tapi saya tertarik plak nak bawak topik pencicah ulam2 nih.

Ada orang suka makan ulam2 nih mentah2 je....ulam2 kosong je xyah cicah pepe pun.

Kalau tanya saya ofkoz lah saya suka makan ulam cicah budu kan....pastu budu tuh letak plak limau nipis pastu cili padi penyet2 kat dalam tuh.....perrgghhhhhhhhhhhhhh jeliro molek! #2 3 pingan tak sedar bila masa tambah nasik.....hiksss

Info 2: Budu nih pun untuk awek muda n kekal cantik gak tau!

Tapi saya suka gak makan ulam cicah ngan sambal belacan. Kalau terkenalah orang buat sambal belacan nih mmg master dlm membuat sambal belacan mmg sedap giler #ErmmmmDapNyer!!!!

Tapi kadang2 saya makan jugak ulam-ulaman nih cicah ngan tempoyak. Tempoyak plak jenis yang tak masam sangat tuh pastu digaul2 plak ngan cili padi sket #YaAllahNikmatnya!

Kalau orang2 belah Melaka plak mesti suka cicah ulam-ulam nih ngan cencalok kan. Yang ini saya kurengggg suka sket tapi still boleh makan lah. Sekali sekali kalau nak tukar selera tuh boleh je kan
Pastu kalau di up plak ngan ikan bakar bersama2 ngan pencicah kicap bersama2 hirisan bawang, cili n tomato tuh. Tak xde lauk lain pun xper dah uols kan....itu pun dah terasa kelazatannya mmg terangkat habis lah kan.
 
Tapi kan uols ghopernya saya baru tau nih ada sejenis lagi jenis pencicah yang saya baru tau tapi dah lama wujud sebenarnya dan rasanya orang2 belah perak dah lama mengamalkan pencicah nih. Tapi serius saya baru tau

Pencicah sambal kelapa...ye uols Sambal Kelapa

bukan sambal bilis ye uols.....tapi sambal bilis pun leh gak kot masuk dlm kategori pencicah nih sbb kadang2 kita makan lempeng ke or roti pun leh je layan ngan sambal bilis nih kan.

Sambal kelapa plak katanya leh dicicah ngan ulaman nih utk dimakan bersama2 ngan nasi...wahhhh macam tingin je nih....hiksss 

inilah ghoper Sambal Kelapa tuh

Serius saya tak pernah try n rasa lagi tapi nampak cam menarik je. Saya sempat snap je gmbar nih masa tuh saya agak kepelikkan nama bendalah nih kat cafe area ofis then saya tanya lah staff cafe tuh dia cerita lah pasal sambal kelapa nih katanya dimakan bersama2 ulam mcm sambal belacan tuh. Dia jugak lah yang bercerita ngan saya katanya orang2 perak mmg selalu makan ulam ngan sambal kelapa nih. #gituGhopernyaYoeb!


Sapa yang pernah try tuh leh share kat sini tak apa rasanya...thanks in advanve lah ye uols :)





Author's note: Dulu prebetsabu tuh mana pernah makan ulam-ulam nih semua now dia plak terlebih suka....hiksss



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

Ms.Lilies said...

sedapppppp...
dulu2 slalu mkn skrg dah jrg...
nak buatla sambal kelapa ni...rindu plak

masviona said...

Ms. Lilies,
ye eh....terliur gak tp lepas dr hari tuh xpernah nmpk dah cafe kat ofis nih buat lagi....xdan nak merasa....huhuhu

atty's said...

dulu2,mmg slalu mkn ulam ngn smbl kelapa,lama dah x mkn,dulu arwah nenek rajin buat

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!