Header

Monday, January 09, 2012

Avin's Preschool at Genius Aulad

Alhamdulillah this year Avin Damia dah masuk 5 years old dah (ikut thn lah ofkoz)....Syukran ya Allah!

Pada 5 January 2012  last week, bermulalah episode pertama dia akan lalui saat2 pra sekolah di Genius Aulad. Masa 4 thn dulu dah skolah dah tp xdelah feel sgt mcm skrang nih coz 4 yrs old idak lah cikgu2 pun nak bagi penekanan sangat lagipun ritu dia kat tadika biasa je. Lagi satu sbb maybe sbb school dia dulu kan area taman so tak terasa mcm tempat pembelajaran sgt

This year weols anta dia kat Genius Aulad, iaitu satu Child Enrichment Center. Weols mmg plan this year nak kasi dia fokus lebih on study n tak lebih main2 lagi dah. Lagipun system yg digunapakai kat Genius Aulad nih betul2 tempat untuk belajar je. Fokus study sbb kalau dulu dia punya tadika tuh skali ngan taska.

Bagi sesiapa yang belum betul2 kenal lagi ngan genius aulad nih, ok meh sini saya share eh, Genius Aulad nih sebenarnya adalah satu tempat pendidikan prasekolah untuk anak mendapat pengajaran awal Islam serta menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar.

Lagi satu sbb yg membuatkan saya begitu tertarik n mengambil keputusan utk hantar Avin kat sini adalah kerana konsep pembelajaran yg diamalkan di pusat perkembangan ini kerana ia menekankan semua sudut kepintaran dengan suasana berasaskan Islam, menggunakan kurikulum berbahasa Inggeris dan prinsip berorientasi sains.....haaaa mmg ini lah sbb utamanya kan.

If uols nak tau ngan lebih detail uols leh la check sendiri kat sini http://www.geniusaulad.com.my or leh jugak like facebook GA nih.

Ok berbalik pada Avin tadi kan, dia punya sesi kat GA nih adalah afternoon session (weols lmbt register ritu so morning session dh penuh :( ...so sad!) bermula pada 1.30pm -4.30pm so weols terpaksa anta dia transit dulu kat tempat lain then kena plak arrange transportation untuk fetch dia dari tempat transit utk anta dia ke GA then lps hbs belajar kat GA anta balik dia kat tempat transit tuh sebelum weols plak yang amik dia lepas balik kerja. Owh cost sana cost sini....ot sana ot sini ....RM RM RM tp demi utk pembelajaran anak layankan ajer...uhuksss. #hari2 mmg kena OT ler avin kat transit dah makpak dia hari2 blk lewat uhuksss :(

Jadinya tetiba je terasa mcm anak dara weols tuh dah besar coz kena ajar dia camne nak naik van ngan kawan2 lain semua kena mention kat dia tatacara n tertib nak naik van n nak bergaul ngan kawan2 dlm van...huhuhu. Macam2 yg weols nasihat dia dia plak tak hbs2 mengangguk cam paham je semua yang bonda n walid dia explain...hiksss.

walid yg nak jugak bergambar

GA punya orientation day nih agak lewat sehari daripada yg normal, org lain kat sekolah lain dah ada minggu orientasi Avin Damia n kengkawan dia yg lain kat GA baru nak bermula. So that day weols suami isteri amik time off  kejap from work utk sesama menikmati n melalui saat2 manis anak dara tuh masuk sekolah.....fuhhhh nervous ok ngalahkan masa time nak amik exam spm 15 tahun dulu....ahaksss

Memula weols bertukar profession sat menjadi penyiasat tak bertauliah aka paparazi, weols gi ke tempat transit Avin Damia kat Raudhatul Aulad, seksyen 8 sbb nk tengok n pastikan dia ok ke naik van tuh...tak meragam ke dia, senang ke org van tuh nak handle dia. Boleh ke cikgu taska transit dia tuh nak sesiapkan dia....paham ke semua yang kita dah pesan kat dia tuh.....fuhhhh tahap nih pun dah memacam benda yg dok memain dlm pikiran weols.

Walaupun plan agak tak menjadi coz, weols perasan avin mcm terperasan madam A n nampak bonda n walid dia ada kat dalam kete. Kelakar je weols tgk muka dia masa tuh mcm terpinga2 n agaknya ini yg ada dlm hati dia

"eh itu bonda n walid dlm car tuh, bistu nape aku nak kena naik kete ngan uncle nih plak.....confusenya"

Agaknye lah kot.. ni video paparazi weols ahaksss



Tapi yg membuatkan weols bangga adalah dia sgt behave n dengar je apa yg dibitau oleh cikgu kat transit tuh ngan uncle van tuh.

Lepas je tengok avin dah selamat masuk dalam van tuh (kete jer actually buat masa nih) weols pun meneruskan perjalanan ke GA plak yg tak beberapa jauh pun dr tempat transit dia tuh n weols get ready lah kat GA untuk menyaksikan n merakamkan keletah n gelagat dia masa kat GA plak.

Selepas lebih kurang 10-15minit weols sampai tak lama lepas tuh Avin pun sampai ngan 3 org lagi kengkawan lain yg sesama amik pakej transport sama ngan dia lah tuh.

Masa nih kat GA nih dah penuh sesak ngan parents n teacher kat GA yg ditugaskan utk handle orientation week nih. Masa tuh weols dah nampak dah avin dah disuruh line up n queue tungu turn nak masuk kek class memasing.

Masa nih dia dah nmpk weols ngan jelas n sengih2....hiksss. Sesungguhnya masa nih tak tau camne perasaan yg saya nak gambarkan nak menitis airmata ada nak senyum sampai ketelinga pun ada perasaan tuh bercampur baur dlm diri.

geghopernye mak pak yg lagi nervous dr kekanak...hiksss cam lah weols gak
Now baru tau camni lah kot perasaan mak ayah kita dulu masa nak anta kita masuk skolah kan....now i know

dia sempat senyum sengih2 kat bonda cam kerang busuk....ahaksss
Ada jugak beberapa orang bebudak yg masih belom dapat diorg punya uniform tuh yg kena pkai baju dr koleksi peribadi tuh....hiksss

diorg kena bawak shoe/selipar memasing naik atas
Classroom on third floor....kat sana mmg full classroom lah, second floor lebih kepada office but still ada 2 class kot

antara bahagian office yg sempat sy snap....kemas n teratur
play area n pantry
memurid tunggu teacher masuk class
Antara gambar classroom kat third floor yg sempat amik tp ini classroom for bebudak 4th years old

Masa orientation week nih, parents dibenarkan masuk n naik monitor anak memasing selama 15-20minit camtu lah.







Weols gak lah sampai gi menengok avin dok dalam class ngan kengkawan dia...memula dia ok je lah cam happy n excited gak lah pastu bila weols dah bye2 dia nak turun dia start buat pangai menangis meraung2 nak bondaaaaaaaaaaaaaaaa jerrr...huhuhu.

So teacher dia suggest soh weols turun jelah biar dia yg handle avin kan, so ahkak ngan prebetsabu pun blah lah dari situ ngan hati yg menduka lara (perrrghhhh ayat). Perut dah lapar gi masuk restoran yati ayam percik kat sebelah....sedih2 pun  habis lah sepinggan nasi sorang weols bedal....hahaha

Pastu saya still xbuat hati saya sempat gak naik lagi sekali n gi intai avin slow2 tengok dia masik nangis ke apa kan....nasib baik dia dah benti nangis dah.....hahahaha.

Pastu weols tunggu sampai depa habis class....time 2 hari orientation tuh depa habis sejam awal....kol 3.30pm tuh dah penuh balik dah kat bawah GA tuh ngan parents fetch anak memasing kan.

Lama gak weols nak tunggu avin turun coz depa organize bebetul, kuar pun ikut queue xde main kuar sekali harung sesak mcm tuh je.

Weols berdua plak tak bercadang nak amik pun, weols soh avin naik van gak then weols follow dari belakang. Dia dah sampai transit baru weols amik dia but weols dah deal awal2 lah ngan cikgu kat transit soh siapkan barang2 avin damia awal sket coz weols nak trus bawak dia balik.

Bila depa announce avin n group dia nak kuar saya dah sesiap dah menyorok kat belakang parents yg lain, sekali avin kuar je dia terus terpa kat saya. Masa nih walid dia xde tunggu dalam kete. Saya pun confuse mcm mn dia leh nmpk saya eh....huhuhu.

Dan yang paling saya tak sangka kan, kuar2 je muka excited n happy giler....jelas terpancar muka gumbira tuh uols n nak tau apa dia ckp

Dia bitau yg dia dah pandai speak in english...hahaha n lagi satu dia sah sesiap pesan ....esok avin nak gi genius aulad lagi lah bonda

lalallalaa

hahahaha....bangga bonda dia menjadi jugak psiko bonda n walid dia

Weols dah lama dok war2 kat dia kata kat Genius Aulad nih best lah itu lah ini lah....weols nak menyemai perasaan suka n tak takut untuk gi sekolah kat dia coz pada weols suami isteri untuk menjamin anak2 kita dpt fokus belajar kat sekolah adalah mereka harus rasa suka n happy nak pergi sekolah tetiap hari. This is a must n essential!!!!!

Jadi hari tu perasaan weols selain bercampur baur sebagai ibubapa yg pertama kali mengantar anak kesekolah weols jugak berbunga riang coz anak jugak happy ke sekolah hope genius aulad dpt menggalas tanggungjawab untuk mendidik n mengasuh anak2 kita semua menjadi muslim n muslimah yg bukan saya soleh n solehah tapi jugak bijak serta mampu berdaya saing ngan kekanak lain.....Insyaallah...Aminnnn!


Author's note: Ahkak ada beberapa video tp baru sempat upload dua je....lenkali lah kita tepek video tuh eh....huhuhu

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

hye salam kenal, sama school anak kita cuma lain tempat je, kita 1st day pun bagi dia berdikari...sib baik tak nangis, tak pe nanti lama2 dia berkawan sure dia suka punyer...

masviona said...

anje,
hye...:)

yelah mmg nak kena kasi berdikari sket xmoh manja2 sgt..:)

CathJ said...

Wah..dah sekolah.... Best je tengok anak 1st time masuk sekolah yer... :)

wan shekeen said...

Regret sending my kid to GA..
only 1 think gud about GA..Doa and solat..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!