Header

Monday, January 16, 2012

Jet Lag....jetlag lah sangat kan

Jet lag ataupun jetlag mmg kini menduduki carta antara term yang semakin glemer sejak dua tiga menjak nih. Ini sebenarnya menunjukkan orang malaysia kini ada kemajuan dari segi melancong #terimakasih Air Asia (eh tetiba lak kan...hiksss) 

Sampaikan makcik2 kat kampung pun dah pandai dah sebut jetlag...jet lag ni.....hiksss #banggagakseposen. orang2 muda..teenagers nih semua xyah nak cakap lah ofcourse ler depa lagi advance kan.

Selalu gak saya dengar org2 dok sembang time saya dok makan2 minum2 kat kedai kopi kan. (wahhh dandan kedai kopi tuh....hehe) lebih kurang camni lah

"Anak aku tuh jetlag tu tido sampai sekrang ni tak bangun2 lagi....yelah semalam kan kami baru balik dr travel"
(padahal anak dia tido maybe sbb penatttt tak cukup tido banyak sgt teman makpak dia shoppingggggg till drop kot)

Saya bukan curi2 dengar tapi kadang2 tuh mmg terdengar....not sure either dia terckp kuat or mmg dia sengaja nak cakap with that loud speaker kan. 

Pastu kawan dia nya pun balas lah

"ko baru balik dari mana beb"

Ada yang bitau Jakarta, kadang2 Bandung ada jugak hat yai selalu gak bangkok

Hehehe.....saya senyum jer dalam hati......hiksssss. Kelakar kot!

Depa yg guna term jet lag tuh sebenarnya paham tak apa makna n maksud sebenar jetlag tuh (mesti depa tak google dulu tuh) lol

tapi so far nasib baik lagi lah depa jawab jakarta, bandung n so on kalau depa jawap gi singapore or golok takpun Takbai pun terkena jetlag gak mau saya gelak sakan....hikss (dlm konteks negara kita eh.....jgn ko bagi contoh if dia dr benua atlantik travel gi golok mmg logik lah kalau kena jetlag pun).

Jadi hari ini mari kita belajar apa itu maksud jetlag bersama2 saya cikgu ros (pinjam sat watak dalam citer pendekar bujang lapuk...:) )

Memula kita carik define jetlag dulu eh 

"Jet lag, medically referred to as desynchronosis, is a physiological condition which results from alterations to the body's circadian rhythms; it is classified as one of the circadian rhythm sleep disorders. Jet lag results from rapid long-distance transmeridian (east–west or west–east) travel, as on a jet plane.

The condition of jet lag may last several days, and a recovery rate of one day per time zone crossed is a fair guideline."
Haaaa tu dia maknanya....dalam bahasa mudahnya leh la kita katakan yang

Jetlag nih adalah gangguan sementara kepada biologi normal tubuh badan kita yang disebabkan oleh perjalanan jarak jauh yang melepasi beberapa zon masa (zon masa atau time zone utk maklumat lebih lanjut sila klik ini!)

Time Zones

Antara simptom2 jetlag ni pula adalah seperti ia akan menyebabkan rasa keletihan, imsonia atau gangguan/ susah nak tido dan sedikit kekeliruan pada sistem tubuh badan kita.

Yelah letsay kita berlepas daripada negara kita katakan pagi selepas 9-10++ jam masa perjalanan (katakan) kita sampai ditempat tujuan n waktu tempatan (local time) kat sana juga pagi.....huhuhu so kita mesti rasa penat n mcm nak tido je coz kebiasaan waktu tempatan kat negara kita ofkoz lah dah malam kan......haaa gitu. ianya hanya berlaku jika kita travel dari timur ke barat.. barat ke timur.. kalau utara ke selatan, takde ye istilah jetlag sebab time zone masih sama.. even kalau dekat2 timur barat pun, just selang 1-2 time zone pun, takkan berlaku jetlag..

Tapi sebenarnya benda nih (jetlag) nih bukanlah mudah nk jadi n tak semestinya belaku pada semua orang walaupun dia dari negara yg sama bertolak n sampai pada masa yg sama didestinasi yang sama kerana secara logiknya sistem biology tubuh badan kita sudah tentu tak sama untuk semua orang kerana setiap orang mempunyai sistem biology tubuh badan yang berlainan kan.

Jika uols semua nak travel long haul, ni antara beberapa tips yg ada... kalau uols trip ke eropah dari mesia, east to west uols kalau boleh, kurangkan tido sepanjang flight tu, sebab beza masa sini ngn sana ialah +-8jam dan flight pula dalam 12jam.. so sini uols bertolak siang, sampai sana nanti malam.. so nanti korang takleh tido plak kalau dah byk tido atas fliight... and vie versa if flight from west to east :)

So lepas nih jangan nak jeles2 ngan member or laki/isteri sendiri bila katakan uols gi travel ke Europe lah katakan pastu tetiba ko mcm xleh tido xlarat nk bukak mata semua tetiba couple ko or member ko plak ok je active je kan.....jgn marah eh sistem tubuh lenlain tau...dah nasib ko yg dpt jetlag diorg tak terkena nak wat camne kan....sabau jelah kan.

Tapi jgn bimbang n resah cuba cool n chill kan diri sendiri tuh janlegan paksa2 kan diri nanti insyaallah kesan jetlag nih selalunya tak lama kdg2 leh je sistem tubuh badan kita adjust balik ikut keadaan semasa dlm masa 3-4 jam je paling lama pun sehari dua je lah idok ler sampai berminggu2 n berbulan2.

If ada yg tetiba kata dia penat n tido je lepas balik dari travel sbb jetlag tp mengada2 nak masa smpai berminggu2 utk pulihkan balik haaaa yg tuh mmg lah mengarut uols....hiksss

Ok sesi pembelajaran bersama2 cikgu Ros sudah tamat kita jumpe lagi bila2 masa cikgu Ros free...wakaka. Jadi harapan cikgu ros agar anak murid semua paham word of the day kita hari ini iaitu Jetlag.....hiksss

so kalau kita terdengar lagi oang kata jetlag sebab pergi negara2 sekitar, itu bukan jetlag, tapi itu nak highlight dia dah pegi overseas wakakakakkaka.. dia balik mesia jadi letih tu bukan sebab perbezaan timezone, tapi sebab dia letih banyak sangat berjalan n excited ngeeee


Author's note: Alhamdulillah so far weols dah merentasi banyak gak timezone time travel tp jarang lah terkena ngan jetlag nih kalau kena pun sistem tubuh badan weols cepat plak adjust ikut keadaan semasa. Syukur Alhamdulillah Ya Allah!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

9 Comments Uols:

sue-ana said...

hahahaha..suka la baca entry ni..

prebetsabu said...

ekekke tu lah dia... patang naik kapalterbang, even dalam negeri pun ada yg dok kata jet lag bagai wakakakka

terbaekkk entry kali ni.. ilmu makan dalam!

Ida Rahayu Yahya said...

kali kedua baca entry ni
ahaha..
nmpk sgt tak membaca mak2 org itu..
totally embarrassing la...
jgn rendahkan martabat surirumah dgn kurang daya membaca kalian..
aduhai...
yg ayu pasti,when we go between continent,mmg kena jetlag.
klu setakat lankawi ke perlis..
tak pun idnonker malaysia..
takyahlah nak kate jetlag bagai..
merepek sudah tu namanya...

masviona said...

Sue,
thanks dear....hiksss sbb kdg2 akk kesian kt org2 kita nih suka sgt main ikut je tnpa usul periksa kan...meniru je tp xpaham maksud...bahya tuh

masviona said...

Ida Rahayu,
thanks ayu....:)

betul tuh jgn rendahkan martabat....nak2 zaman sekarang nih...dunia dihujung jari kan....sebelum berckp tuh buatlah kajian dulu...:) zmn it skrang nih kan budak2 6-7thn pun biasa je main ipad/ playbook semua tuh kan :)

Mya said...

kelas entry ni.
i like!
so far i belum jetlag lagi la sebab tak pernah pergi negara yang berlainan time zone.
nanti dah pergi, i up entry bertajuk jetlag ek. heee..

blog-tips-kurus said...

makcik2 tu telah diberi maklumat < tepat oleh anak mereka, kot....!

*selalu fly yek? bestnya round the world...

masviona said...

Mya,
tenggggsss dear!
hehe...ok2 sila2 nnti klu dh up bitau eh :)

masviona said...

blog-tips-kurus,
kdg2 tuh bukan makcik2 pun ada gak yg ala2 kakak2 la...hiksss

fly mmg best....my hobi :)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!