Header

Wednesday, February 29, 2012

Jogja Local Food 2: Ampyang Coklat

Dah baca review saya mengenai Bakpia Pathok nih

Kalau belom silah lah baca ye #tqinadvance

So untuk kali nih kita beralih plak kepada Ampyang nih.

Kuih nih sangat sedap dan menjadi kegemaran weols lebih2 lagi prebetsabu. Suka betul dia makan kuih nih.

Memula masa pak supir weols, Nizam bitau lepas nih dia akan bawak weols ke tempat orang menjual kuih tradisional ini saya mmg tak leh nak agak apalah rupabentuk n rasa kuih yang diberikan nama ampyang nih, 

Mmg tak leh nak bayangkan dalam pala pun udah ler namanya pun pelik n susah nak sebut bagi kita orang Malaysia nih kan. AMPYANG sgt weird kot kedengaran di cuping telinga saya.

Tapi bila sampai2 sana depa bagi rasa lepas rasa terus saya rasa ermmmmm ok jugak kuih nih.

Yang prebetsabu plak dandan tuh ckp "Sedap kuih nih, leh la beli banyak2"

Tapi dia biasalah kan bila tanya nak beli berapa kotak semuanya terserah pada saya huhuhu. Semua pun nak kena saya yg decide huhuhu.

Dia ada byk2 jenis ada yg dibungkus dalam plastik biasa je ada yang sesiap letak dlm box cantik2 mcm nih. Saya putuskan utk beli yg dlm kotak nih sbb bungkusannya cantik n cute coz saya plan nk beli byk2 n kasi kat orang n family terdekat


bungkusan nih cantik n praktikal juga...so sy beli yg nih byk2

Bila bukak kotak nih dia, isi dia mcm nih la


Ini dia muka penggemar kuih ampyang coklat nih....huhuhu #hovergiler

yg ni control macho

time nih plak feeling lebih sgt....LOL....fail!

Humaiiikaaiii laki sapa lah nih kan???? hiksss

Tapi ampyang nih mmg sedap kot rasa dia mcm ada sejenis kuih kat mesia gak, kuih tuh pun diperbuat daripada kacang jugak...kira ini pun kuih tradisional gak lah tapi kuih yang kat tempat kita tuh agak keras sbb kacang2 tuh disaluti gula melaka ke apa yg membuatkannya jadi keras.

Ala saya selalu gak makan kuih tuh dedulu tapi saya lupa nama dia apa jadi saya xleh nak google la if uols ingt leh tolong ingatkan saya eh.

Tapi ampyang ni lagi sedap coz dia lebih crunchy n rapuh gitulah pastu ada rasa coklat plak kan kiranya rasanya lagi umppphhhhh la

If uols berkesempatan gi Jogja leh la beli kuih nih sebagai buah tangan kan.

Oye, before terlupa kan saya nak share satu info yang saya dapat daripada rakan kat ofis . Dia nih mmg orang indonesia (mmg mak ayah n family semua kat sana) but dia study kat UUM pastu buat LI kat ofis saya then masa saya bawak ampyang ni kat ofis makan sesama kan so dia cerita lah kuih ampyang nih sebenarnya kalau kat indonesia sana kiranya antara juadah wajib semasa lebaran.

Kiranya if kita gi ziarah menziarahi rumah sanak saudara masa hari raya mesti ada kuih nih la, kiranya kalau kat mesia nih kuih nih macam ada2 tart nenas lah kefemesannya.....haaa gitu

So nanti kalau gi sana beli lah eh...rege mcm biasa dah lupa tp serius tak tipu punya mmg murah jelah pun. Kalau beli nnti leh la pas kat saya sket....muahahahahaha!!!!!


Author's note: Kiranya nih akan jadi kuih yg masuk dlm list saya kiranya saya if ingt Korea ingt kimchi n KKultarea, Vietnam plak Kopi ngan Pho Bo dia, Australia mesti ingt Kebab (sbb leh dikatakan hr2 mkn kebab masa kat sana), India mesti capati, Beijing plak mesti ingt ayam dia yg lembik2 yg saya tak minat (sbb daging ayam sy suka tang serat je huhuhu), Hong Kong rasanya xde apa sgt kot




Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

prebetsabu said...

hong kong egg tart... thailand pulut mangga n seafood goreng satay...

ngeeeee

masviona said...

haah la nasib baik b komen...terlupa plak psl nih :)

ag89 said...

Thanks ya atas tanggapan positif produk kami..
Apabila kembali ke jogja jangan lupa beli Ampyang Coklat Bu Datik / ampyang FIA alamatny di : jl. Nogosari Kidul 14 / CP : Agung : 085292828299/0274-387255 ada discount u/ pembelian lebih dr 10 bks..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!