Header

Wednesday, March 28, 2012

Sagu Fruit Cocktail Gula Melaka MV


Sagu Cocktail Gula Melaka....MV style



Semalam kan tetiba je 'roh' rajin datang menerjah. Terus tingat kat desserts sagu yang syedapppp sgt hasil airtangan mama masa weols buat family gathering sempena Wedding Anniversary Mama & Abah yang ke 42  ritu kat rumah tuberose.

Ritu sempat tanya mama resepi. Makanya lepas dari gathering ritu, masing family pakat dok buat kat rrumah masing2 memula Kak Long Shima buat pastu Zatie pun ada gak balik buat kat rumah mama dia kat Melaka tuh.

So kali nih team masviona lah plak buat...hehehe nak buat desserts Sagu Cocktail Gula Melaka nih (nama nih main letak sesuka hati je nih) senang je uols idak ler remeh sgt. Pastu bahan2 dia pun murah dan sedang didapati.

Saya saje je buat banyak2 sket nanti leh bawak kat ofis makan reramai ngan officemate sambil gosip gosip kan ke best tuh....hiksss

So buat yang teringin nak buah jugak kat rumah sendiri meh sini saya kongsikan resepi n cara2 nak membuat sagu coctail gula melaka nih cara saya eh.

Jom moh kita :)


1-Memula panaskan air sehingga mendidih. Lepas tuh leh masukkan pewarna sesiap. Buh ler kaler sesuka hati uols utk weols sudah semestinya kaler hijau...nak buh pink, merah, biru semuanya pun ikut selera uols k!
 

2-Sementara tuh uols leh lah basuh bersih2 sagu yang uols dah sukat (sukatan sagu tuh ikut suka hati makpak uols lah ) untuk dimasak tuh.

Cara nak basuh tuh jer lalukan kat air bersih....itu je senang je kan

Anak dara nih bangga giler dapat tolong kacau air nih

Saya untunglah ada anak dara yang sudi tolong2 sepahkan bonda dia di dapur.

3-lepas air dah mendidih boleh lah uols masukkan sagu yang dah bersih tadi n dikacau sehinggalah sagu tuh masak. Nak tau camne rupa sagu tuh masak....senang je bila sagu tuh dah bertukar kaler jadi ala2 bersinar or transparent tuh kira dah masak lah tuh

4-Bila sagu tuh dah masuk uols leh la masakkan gula melaka plak sementara nak tunggu sagu tuh sejukkan.Nak masak gula melaka sonang je, orang buta pun boleh buat...hehehe. Just hancurkan gula melaka tuh then masukkan air sket pastu masaklah atas dapur sampai dah cair kan.

5-Bila sagu tuh dah masak n gula melaka pun dah siap sebenarnya dah siap n leh makan dah tuh. Tapi klu uols tengok macam yang saya buat nih saya masukkan dalam bekas plastik kecik2 nih coz senang saya nak bawak n kasi kat officemate so saya tambah lah letak sket fruit cocktail kasi cantik n berseri sket sagu tuh.


Inilah rupanya sagu n fruit coctail yang saya dah sesiap masukkan dalam bekas plastik kekecik nih uols


yang ini plak lepas saya dah masukkan gula melaka yang dah dicairkan kat dalam bekas plastik yang berisi sagu n fruit cocktail tuh.


Langkah terakhir barulah saya tuangkan susu cair kat dalam bekas2 plastik kekecik tadi tuh uols. Baru ler lengkap sagu fruit cocktail gula melaka saya uols.


Masa time nih sementara nak tunggu betul2 sejuk lepas tuh tutupkan bekas2 plastik kecik nih then masukkan dalam fridge untuk sejukkan dah berapa bekas yang dah selamat masuk dalam perut weols satu family....hehehe.

haruslah di crop coz weols dedua seksi meksi uols...maklumlah kat rumah kan hiksss

Tengoklah walid avin damai nih ngengada siap request saya suapkan dia lagi tuh....hiksss. Weols satu family happy sambil melayan desserts sagu fruit cocktail gula melaka nih uols. Jelas kan kegembiraan weols...hiksss

Oklah diharap uols dapat tangkap resepi yang saya sharekan kat sini n dapat buat kat rumah sendiri untuk family uols eh....hiksss. Jom kita happy sesama layan desserts sagu nih ye...:)

Tetiba tingat ngan statement nih tapi rasanya ada betulnya jugak kan

When we’re  STRESSED, we eat cake, ice cream, chocolate & sweets. Why? Cuz stressed spelled backwards is  DESSERTS  ;) 

hehehe so klu agak2 rasa nak stressed tuh cecepat carik desserts eh biar stressed tuh hilang....lol!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

Neeza.Areef said...

like3
simple giler tp teliur la tgk
dah la ijo kan..
bley la ye kita nk tangkap ini resepi kasi try kt dapo kita lak yer.. ;D
tq mas

masviona said...

Neeza,

hehe...dah agak dah mesti sbb kaler hijau kan itu yg makin terliur tuh...hikss

sila2 senang je nih

Nath said...

wuahahaha crop to hide his 3 sexy dots =X

Neeza.Areef said...

mas i dh try! yummehhhhhhhhhhhhhh :)

masviona said...

Neeza,
wahhh yeke....share lah kat blog nak gak tgk hasilnya...:)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!