Header

Thursday, April 19, 2012

Part 3: Dokumentari Singapore- The Merlion n Esplanade & Resort World Sentosa

Dalam n3 dokumentari Part 2 kan weols dah kasi tau yang lepas makan murtabak kat restoran Zam Zam tuh, weols gi menyelusuri Kota Singa kan sebab nak gi tengok dan merasakan sendiri camne lah suasana The Merlion and the Esplanade at night gitu kan #padahal nak gi siang xsempat so gi jelah mlm.

Lagipun malam rasanya lebih dramatik sbb nanti weols nak tunggu show lampu2 laser macam yang weols tengok kat Hong Kong dulu sebab dengar cerita kat Singapore nih pun ada.

Makanya jenjalan lah weols memalam tuh, dah sampai kat area Merlion Statue tuh weols pun macam tourist yang lain lah tak mlepaskan peluang untuk bergambar berlatar belakangkan statue tuh kan. Kononnya nak jadikan kenangan lah sbg bukti dah sampai kat singapore nih...hikss.



Lama gak lah weols dok melepak kat situ sambil makan2 sambil melayan keindahan lampu2 n bintang2 malam sambil gak tengok gelagat manusia reramai dok melepak sama area tuh.

Keadaan kat area statue merlion tuh pada masa tuh saling tak tumpah macam kat depan air pancut kat depan Suria KLCC tuh la...haaa camtu lah lebih kurang cuma kat sini tetengah tuh selat tebrau lah kot kan....:)
 




Weols amik kesempatan untuk berdiskas apa xtvt yang seterusnya dan juga sesambil tuh dapatlah weols memadu asmara sat oooopssss!!!!

Dapatlah memanja sat ngan prebetsabu sambil tengok2 avin damia melepaskan gian dan ke 'excited' tan dia berlari sana sini pastu datang buat report itu ini apa yang dia tengok tuh....hikss.

Saya kasi peluang kat dia explore itu ini ngan bebas kan, tapi mata weols lah yang tak leh bebas daripada lepas pandang kat dia yelah takut gak dia buat benda yang bebukan or dia tersesat kat cecelah orang ramai tu ke tak nampak weols kan. Kena gak pk kan keeselamatan dia kan.

Kata orang statue merlion nih ada 5 kesemuanya tapi yang weols jupe hanya satu tuh je lah. Puas gak berjalan sekitar tuh idak plak mata nih ternampak yang lagi 4 ekor tuh maybe kat area jejauh sket kot....entah la.

Ok jom kita cerita pasal sejarah Merlion nih ok uols!!

Merlion nih sebenarnya daripada 2 perkataan Mer for mermaid iaitu ikan duyung lah dan Lion, singa. Sebenarnya ia adalah sejenis haiwan mitos lah senang cakap kan. Dogeng zaman dulu kala dengan kepalanya singa dan badannya adalah ikan (ikan duyung lah kot).

Merlion nih dah lama digunakan sbg maskot kebangsaan mewakili negara Singapura. Ia dijelmakan berdasarkan sejarah negara singapura itu sendiri iaitu badan ikan mewakili asal Singapura sebagai sebuah perkampungan nelayan

Ingat lagi tak masa kita belajar sejarah dedulu kan singapura ketika tu digelar Temasek, yang bermaksud "bandar laut" dalam bahasa Jawa. Kepala singa mewakili nama asal Singapura - Singapura - bermaksud "singa kota" atau "kota Singa".

So lepas dah puas melepak2 kat area situ, weols dok lah tunggu show lampu2 laser tuh tak jugak muncul2 kan, pastu memandangkan hari pun dah lewat malam nak memikirkan weols pun menumpang rumah Sis Wahizah so tak moh lah sesusahkan tuan rumah balik rumah sesuka hati mak bapak sendirik tengah malam buta so kena lah berambus awal dari tempat nih.

Tetiba masa weols dah lintas jalan nak ke stesen MRT baru lah show lampu2 laser nih kuar uols. So weol tengok dari kejauhan saje lah.




Snap pun dari jauh so x nampak sangat lah kan.


Oklah show dia best jugak tapi idaklah se grand show lampu laser nih kat Hong Kong yang dikenali ngan nama Symphony of Lights tuh sbbny kat Hong Kong tuh banyak building (syarikat korporat besar2) yang amik bahagian so lebih meriah n music pun entertaining giler lah.

Alhamdulillah idak ler weols regret sangat coz weols dah tengok semua nih masa kat Hong Kong dulu.....Syukur.
 

sebelum blk sempat bergambar kat signboard Fullerton Hotel yg besar tuh!!

Lepas tuh weols terus cecepat balik rumah. Alhamdulillah sampai rumah Sis Wahi ngan selamat!

Ok lepas tuh kita jump terus ke cerita hari keesokkannya pulak ye uols.

Hari yang ditunggu2 oleh Avin Damia...nak gi ke Resort World Sentosa sbb utama dah tentulah nak masuk Universal Studios Singapore uols!

Hari2 kot dia tanya bila nak gi USS...hehe



tengoklah muka dia ceria kan?????
Pagi tuh senang  jer nak kejut dia bangun pagi uols, bangun pastu terus mandi uols....wahhhh sangat good girl lah anak bonda n walid nih ye...hikss

Lepap sarapan pagi yang disediakan oleh Sis Wahi, weols terus kuar rumah naik bas nak ke stesen MRT dan langsung ke Resort World Sentosa untuk ke USS.


Bas bernombor 240 untuk ke stesen MRT. Tungu bas nih kat depan rumah jer uols kiranya trn lift terus jalan kaki ke bas stand...mmg sgt senang.

Untuk ke Resort World Sentosa nih, dari stesen Lakeside weols perlu sampai ke stesen Buona Vista sbb kena interchange station untuk ke Sentosa station.


Lepas dah sampai sentosa station, masa nih weols terkejut bila tengok kat luar hujan dah turun membasahi bumi ngan lebatnya....aduyainya pun!!!!

masih sempat untuk mencarik info serba sedikit

But weols tetap beli tiket untuk naik ke RWS nih, semangat sangat lah nak gi ke USS katakan. Avin masa nih rileks n happy je sbb dia tak tau lagi apa yang bakal terjadi bila hujan sangat melebat mcm nih kan....dia xleh nak fikir lagi apa efek kat USS kalau hujan pun....hiksss


Sbb weols bawak pram aka stroller so weols dibeli keutamaan untuk duduk dibarisan hadapan semasa queue untuk naik train ke RWS tuh.Tiket untuk ke RSW nih adalah pergi dan balik terus tau!

Untuk ke USS nih weols perlu stop di stesen yang pertama RWS iaitu, Waterfront Station. Tak silap dalam RSW tuh ada 3 station je kot kalau kita naik train lah.  


Dah sampai2 kat luar gate USS tapi hujan masih turun dengan lebatnya. Weols melayan avin yang dulu yang tersangkut kat kedai souvenir semua benda dia nak beli uols dia tak tau lagi rege taip satu tuh berapa dolar...huhuhu

Lepas tuh weols terus ke kaunter Ticket n Information lah. Setelah berbincang weols bersetuju ngan advice staff USS lah depa mintak weols untuk tidak menukar voucher weols tuh kepada ticket pada hari tersebut coz based on katanya if weols masuk jugak USS hari tersebut weols rugi ye coz banyak movie rides yang ditutup n tak beroperasi sbb hujan kan.

Nasib baik lah weols booked (online je) ticket tuh untuk rege masa peak season n tiket tuh plak valid dalam masa 6 bulan.Alhamdulillah dah settle satu bab

Tapi satu bab lagi belom settle...bab kedua yg belum settle tuh adalah bab untuk memujuk anak dara weols n nak bagitau dia yang on the that day weols tak leh masuk USS. Itu yang susah tuh

Last2 weols kelentong dia.....tipu sunat uols weols cakap sebabkan rini hujan lebat sangat so USS tutu[ sebab semua princess ke, Madagascar punya kartoon ke, Dinousor kat Jurasic Park tuh ke semua tak leh kuar sebab hujan lebat sangat so kita kena datang esok je.

Sedih hati weols tengok dia menangis teresak2 sbb kecewa tak leh masuk USS kan but what to do kena lah weols pujuk dia elok2. Dia pun menangis bukan kuat menderu lah cumanya weols dapat nampak lah dia punya kekecewaan tuh....aduyaiii sedih betul hati bonda n walid dia tengok masa dia teresak2 tuh...huhuhu

Walaupun tak leh masuk bergambar tetap harus kan....hikss. Jadinya bergambar lah weols di USS dalm hujan gerimis tuh uols tapi dah beli poncho sesiap lah kat sana


Bonda n Avin Damia



Walid amik alih plak



Avin Damia in action
Masa nih dah berjaya dipujuk dah nih....hiksss

Walaupun weols tak leh masuk dalam USS tuh weols tak terus balik malah decide nak teruskan meronda sekitar RWS nih.

Tapi sebelum tuh perut harus di isi dulu lah kan.....hehehe. So weols ke Malaysian Food Street untuk makan. Walaupun namanya ada bunyi malaysia kan tapi restoran yang halal kalau tak silap weols hanya ada 2 kat dalam. Satu restoran nasi lemak n lagi satu restoran roti canai



Weols makan nasi lemak...syedap!!!

Avin pow mcm2 kat kedai souvenir tadi tuh. Salah satunya pen tuh lah...suka sangat terus bersemangat dok #drawsomething tuh...hehe



Dia cakap dia lukis  pastu lukis flowers...hikss




Tapi hayat pen nih tak kekal lama belom sampai rumah dah jatuh hilang tak tau kemana....hiksss. Esok nya beli pen lain plak.

Weols walid ngan bonda dia plak menggediks kat meja makan....lalalala


Tengok walidnya...budget cute lah tuh





Sebenarnya bukan menggediks pun uols cuma cuba utk bersikap spotting sbb avin damia yang amik gambar nih...hehehe

Lepas habis makan...perut dah kenyang sambung jenjalan lagi. Weols gi terjah Hard Rock Cafe....tak makan pun just nak gi tambah collection tshirt HR je...hehe




Tengok gambar nih terus sedih hati uols....coz payung COACH nih dah tak secantik dulu sbb ritu terjatuh sket pastu batang dia tuh macam bergoyang sket....huhuhu...sedihnya hatiku.

Payung coach nih dpt hadiah masa saya beli handbag coach kat MACAU dulu uols....kat Mesia rasanya tak de kot payung nih.

Lepas dah sambar untuk tetiap orang makanya boleh lah kita beransur. Sebab weols member HR so dptlkah 10% discount n dpt peluang utk tambah lagi sehelai tshirt ngan discount 50% ke 20% entah dah lupa plak...hehehe


Sambung jenjalan dalam RWS lagi pastu weols decide amik train ke Imbiah Station sebab nak gi tengok 4D Movie...nak tengok pirate uols....hehe best!


Ok ini dah sampai kat Imbiah station. Bergambar dulu sekejap sambil sightseeing dan kemudian bergerak ke Imbiah Lookout Point sbb kat sana lah temoat nak menonton 4D movie tuh.


Family portrait berbackground kan Statue Merlion lagi uols....hikss


Avin bukan main suka lagi nak bergambar ngan Merlion cinonet nih....hiksss...cute je kan


Dah sampai kat Imbiah Lookout nih maka petanda nak sampai kat 4D Magix pun dekat jelah...:)


Ok dah sampai kat depan 4D Magix nih....harus bergambar dulu kan

Lepas dah sampai kat 4D Magix tuh apa lagi weols terus beratur lah untuk masuk menontonnya kan...tapi sebelum tuh kena beli tix dulu lah kan ofcoz.

Oklah tengok movie dia entertaining n suspend gak la.Pengalaman baru buat avin damia sebelom nih dia xleh tengok sbbnya belom lepas had ketinggian nak tengok kan. Ingat dulu mas kat Genting tuh saya terpaksa tunggu kat luar sbb Avin Damia kecik lagi masa tuh....hikss now dia dah lepas dah tapi tulah dia takut bukan takat tutup mata siap dada n jantung tuh berdegup kenyang uols sian plak kat dia.

Patutnya dia kena duduk kat kerusi sendiri tapi sbb takut lari dok kat atas riba saya....hehe sian dia.

Ok itu saya kisah weols kat USS pada hari pertama....walaupun tak berjaya masuk USS lagi tp macam dah la jugak yang weols buat kat situ....hiksss

Lepas tuh otw nak balik rumah terus melekat kat Vivo City....shopping hehe.Lepas tuh sempat lagi melayan avin damia main kereta zirafah nih....aduyaiii

Terpaksa jadi bebudak balik lah saya layan dia main nih....SGD 8 untuk 8 minit charge nya....layankan ajelah demi anak kan.....wakakaka

Prebetsabu ada amik video weols masa nih but itu nanti2 dulu lah next n3 saja ini pun dah penat saya menaip nih....hikss







Bubbye uols!!!!

Sampai jupe lagi kat next n3 ok my darlingssssss!!!! MMMUAAAAHHHHH XOXO!!!!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

1 Comments Uols:

lily lotus said...

seb baik dia tak meraung guling2 nak masuk jugak uss tu, hehe

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!