Header

Friday, May 25, 2012

Hutan Lipur Kuala Woh, Perak


2012 tahun melawat perak kan??

Hehe so n3 awak kali nih memang sesuai sangat lah ngan tema visit perak tuh rasanya. Kome sudi ke bace nih?? #kenalahtukarloghatkan awak=saya kome=awak kan betul idok oarang perak???

Ok hari tuh masa turun penang tuh sempat lah singgah umah my sis, dia kan menetap kat perak now lepas dah kawen ngan orang sana.....Teluk Intan gitu.

Before tuh meh kita sambung sat cerita masa kat Penang itu hari. Hari tuh weols tak balik ikut jambatan as usual sbb saje nak kasi new experience kat Avin Damia so weols decide balik tuh naik ferry je.



Lepas beratur panjang ikut queue kete yg nak naik ferry akhirnya tibalah giliran weols. Masuk2 ferry jer avin damia dah excited ajak keluar sbb nak tengok See Water katanya. See water tuh membawa maksud laut sungai tasik segala yg jenis2 berair mcm tuh semua dia balun panggil see water...weols laki bini layankan jelah....ahaksss


Dah keluar dari kereta kan haruslah menggediks snap gambar sana sini kekdahnya kan. Lepas je tgk weols kuar maka ada lah 4-5 bijik kete lain ikut kuar n menikmati air laut sesama kebanyakkannya yg ada anak kecil mcm weols lah biasalah tuh kan bebudak bila tgk ada kengkawan lain yg sebaya ngan dia buat something yg depa rasa best so dia pun nak gak merasa kan....sebenarnya bukan bebudak je kekdg tuh yg tua pun mcm tuh gak kan.

sunset di Penang :) i like!!!
Sambil2 melayan avin damia tuh sempat gak saya snap gambar sunset nih. Masa nih ferry baru lagi gerak dlm <> 5-10 minit lah.

Actually niat saya melencong cerita psl bab balik penang nih sbb nak showy gambar sunset ni lah....hahaha #sayasgt sukasunsetnsunrise

So moh ler kita sambung balik story mory pasal perak tadi eh, ok dah sampai rumah adik saya tuh dah lewat  mlm bebenor klu tak silap dlm kol 1-2 ke mcm tuh ler sampai2 terus sesiap utk tido jelah.



Esoknya tuh memandangkan hari cutikan weekend so adik saya ajak jenjalan mandi air sungai katanya so weols on ajer ikut jelah.

Avin damia pagi sementara menunggu weols bersarapan masih sempat buli Pak Lang dia main game...haha

Before gi sana tuh saya singgah beli bekalan makanan untuk berkelah kat sungai nanti, adik saya pregnant so sy ckp xyah sesusah masak beli je kat kedai haahaha.

Selepas hampir 40 minit kot perjalanan dari rumah adik saya di Teluk Intan tuh makanya sampailah weols ke Hutan Lipur Kuala Woh. Kuala Woh nih idok lah jauh mana ngan pekan Tapah uols klu xsilap tak sampai 15km pun dari pekan tuh.



So apa yg menariknya Kuala Woh Recreational Park nih????

Pada saya banyak gak menarik dan uniknya Taman rekreasi Kuala Woh nih


  1. namaya Woh nasib baik bukan Woiiii kan #justkidding
  2. ke-2 air sungai dia yg cetak but jernih n sejuk
  3. Batu2 semulajadi yg mengindahkan lagi pemandangan sungai nih
  4. yg paling unik sbb sungai nih ada 2 sekali gus air sungai yg sejuk jernih yg mengalir deras kat tengah2 tuh manakala air panas ala2 hot spring gitu kat bahagian tepi di cecelah batu-batuan tuh



So if kita dtg sini kita dpt merasakan kedua2 sekali 2 in 1. Satu air sejuk jernih dan yang kedua Hot Water Spring kan....mana nak carik kat tempat lain lagi kan datang satu tempat dapat rasa 2 pengalaman mcm gi 2 tempat kan...betul tak???

Sebenarnya memula tuh saya sendiri pun terkejut jugak tau, pelik tengok kat tepi2 tebing sungai tuh ada asap berkepul2 but saya senyap je lah kan

Pastu masa weols semua rest2 sambil makan2 tuh tetiba adik ipar saya cakap kat tepi2 tuh especially kat cecelah batu tuh air panas katanya, pastu saya memang gi rasa sendiri mmg panas pun....mcm warm water gitu



Avin Damia punyalah happy dapat membuli walid ngan pak lang dia hehehe.


Lama gak ler weols lepak sini sebab nak menunggu avin damia habis berendam punyalah puas memujuk ajak balik tak mau naik2 jugak.


Naik2 habis semu tangan kaki dah kecut uols.


Macam mana tak kecut tgk jer lah xtvt dia kat dalam sungai tuh mcm2 idea tau.

Beria nak gak pakai life jacket tuh tak moh bukak tuh...hikss


Yang jadi lebih lama tuh sbb walid dia pun sama naik ngan dia....hahaha....hover hover


Masa nih depa tgh feel melayan fish spa

Banyak betul anak2 ikan kekecik dok menggigit kaki....original punya fish spa...hahaha

Tapi avin damia tak suka sbb dia takut katanya geli.

Punyalah lama melayan depa mandi kan sampai tak sempat weols semua nak menyeberang jambtan gantung tuh nak gi masuk Muzium sbb dengar cerita kat seberang sana ada satu muzium yang memaparkan gambar-gambar hasil hutan yang dibuka untuk pengunjung.

So hari tuh weols tak sempat lah nak menerjah muzium tuh sbbnya weols kejar masa nak balik ke KL plak so tak leh lepak lelama sana.

Lepas balik dari Kuala Woh tuh singgah makan sat kat pekan berhampiran sebelum bertolak ke KL balik.

Minggu depan cuti sekolah kan so leh la uols yang berada dikawasan yg berdekatan datang beriadah bersama family tersayang kan.

Sedikit info yg boleh di share kat sini adalah lokasi Taman Rekreasi Kuala Woh nih terletak sebelum Lata Iskandar jika uols datang dari Pekan Tapah.



Author's note: Ini gambar 3 ketul batu yang saya n adik ipar pilih untuk adik saya buat bertungku masa dalam pantang nanti. The best choice sudah tentu yg tetgh tuh kan idok besar sgt n idoklah kecik sgt kan uols??








Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!