Header

Wednesday, May 23, 2012

Tropical Spice Garden, Penang- Must Visit Place

Saya tahu dah ramai antara kita yg dah kerap kali bercuti lalu berkunjung ke Pulau Pinang Pulau Mutiara ni (read: Penang) kan. Ada antara kita jugak yg dah jemuihhh dah pi penang katanya bukannya ada apa pun.

Ada jugak yg cakap ala buat pe lah bercuti kat penang nun bukannya ada pepe selain drp nasik kandaq ngan pantai Batu Feringhi je pun. sekarang ada hard rock hotel per der!

Tapi pada saya tak mcm tuh uols...serius tak mcm tuh!!. 

Memana sekali pun kita pergi bercuti or berlibur bersama keluarga or whatsoever. Jauh ke dekat ke or dalam negara ke luar negara ke. Tempat  tak menjadi isu n persoalan jika kita pandai mencari dan mewujudkan sesuatu untuk membuatkan kita happy n gembira untuk melaluinya bersama2 insan tercinta. Betul tak????

Kalau rasa betul....angguk kan kepala uols...sekarang! #just kidding la

Ok bebaru nih (dh lama gak ler sebenarnya) weols ada turun penang lalu ada masa terluang lepas check out hotel makanya weols ke sini



Yes...Tropical Spice Garden, Penang, Malaysia

Sapa pernah pergi sini??

Saya suka tempat nih, walaupun ada dikenakan charge bayaran sket masuk but rasanya berbaloi untuk kita merasakan pengalaman baru. 

Mungkin ada sesetgh pihak yg mengatakan diorg dah biasa ngan segala mcm pokok2 herba n hutan tropical segala nih kan tapi jgn lupa ada juga antara kita yg belom pernah dengar or ada yg sebelum nih hanya tau nama but tak kenal ghopernya kan. Bukan kata anak bandar je mcm tuh kdg2 tuh org yg asalnya dr kg pun ada jugak yg tak kenal (hamba lah salah sorang nye....huhuhu).

Contohnya mcm nih lah kan

Serai, lengkuas, halia, limau purut, kayu manis n bunga kantan dan lain lain (wahhh byk gak yg sy tau eh!)

Saya percaya tak semua antara kita kat sini yg tau semua nama2 herba or rempah ratus ataupun akar2 kayu yg ada kat sini kan??? Percayalah....kasihmu lama tersulam #tetiba terfeel lagu Tok Ti plak dah

Sebenarnya kat dalam nih bukannya ada benda2 dalam gambar nih je but banyak benda lagi. Ada pokok misai kucing, ada ginseng ada ada ada ada ....mcm2 ada lah senang cerita. Nak tau lebih lanjut haaaa gi terjah sendiri ye uols.

Mesti ada yg tanya kan tak risau ke bawak anak kecik masuk hutan tak takut ke kena gigit nyamuk semua kan.

Saya ok je xde hal bawak avin damia masuk hutan nih...biar kita train dia jadi kuat sket xmoh la lemah semangat bebenor kan.

Kalau bab nyamuk gigit tuh if uols takut sgt nyamuk gigit darah merah kat kulit gebu uols tuh tak susah beli je sesiap Insect Repellent Spray tu kan so idak ler nyamuk gigit kulit hangpa tuh.

Tapi sebenarnya tak yah risau coz pihak management sana dah menyediakan original nya bahan kasi halang nyamuk or serangga kacau uols iaitu minyak daripada serai wangi before masuk tuh kat kaunter bayaran tuh depa mesti kasi free je uols utk sapu kat badan memasing


Dua beranak tengah bz menyapu minyak tak moh kasi nyamuk gigit. Anak dara tuh tak puas hati bonda dah sapu pun nak gak bermanja ngan walid dia...anak girl kan maklum ajer lah kan.


Weols anak beranak masuk dalam nih happy semacam je walaupun penat berjalan mcm tak terasa jer mas kat dalam tuh. 

Dah kuar baru lah mengadu lenguh lengan lah sakit kaki lah apa lah maklumlah uols saya kena mendukung anak dara tuh sebab dia jalan kejap dah agak2 penat mintak dokong la....biasalah bebudak kan.

Before jalan tuh weols study map dia dulu then baru rancang perjalanan pastu jalan2 dgn penuh kegembiraan tuh kan jumpe plak big swing aka buai laju-laju besar nih uols.

Sangat2 lah teruja masing2 kan cecepat jalan nak naik keatas coz kedudukan buaian nih sangat strategi dah ler mengadap ke pantai pastu kt atas bukit sket...perrgghhhh mmg feel betul lah main buai nih.

Rasanya bawang merah yg tak pandai nyanyi tuh pun bila naik buai nih terus fasih nyanyi lagu buai laju laju tuh uols....laju buai ku laju...aku nak kawen ngan anak raja! hiksss


avin damia sempat bermanja ngan walidnya lagi tuh


Tak caya....tgk nih haaa


cantik sangat kan


Buaian kat dalam hutan mengadap ke pantai...walau tak berapa nak nampak sgt pantainya tapi angin pantai tetap ada pastu sambil menikmati keindahan dan kehijauan alam ciptaa Tuhan....Ya Allah pasti hati tak henti2 mengucapkan syukur terhadap Allah Maha Kaya kan.....serius try lah uols alaminya sendiri sure uols pun akan rasa mcm saya rasa gak tau!

Antara awesome finding kat sana...layan jelah eh. Sebenarnya banyak lagi but weols snap yg memana yg weols rasa menarik je nak share kat sini

kat dalam tuh ada kura2 Avin Damia bukan main happy lagi dpt tengok banyak kekura dok dalam tuh tapi dia ckp turtle....hahaha


pokok Sehelai Setahun
 Agaknya setahun baru kuar sehelai kot pastu tahun depan baru lah kuar sehelai lagi....hiksss
ini plak Derhaka Mertua
Tak pasti ler camne pokok nih leh dapat nama nih...agaknya dulu ada menantu yg ingkar perintah mertua dia kot dia tak kasi petik pokok nih si menantu tuh petik gak so jadilah derhaka mertua kot. LOL

Pokok Tunjuk Langit

 Pastu dah penat berjalan ada satu pit stop kat dalam tuh dia akan sediakan minuman percuma untuk para pengunjung. Semuanya minuman herba lah. Masa weols gi terjah sini ritu depa sediakan air misai kucing. Tetiap hari adalah today special dia kan bukan sama je dia rotate lah kan.


berjalan di laluan buluh cantik nih nak gi minum air misai kucing...meeowww hehe
self service ye kengkawan!
Masa weols dok berenti minum nih terasa lah feel ala2 cerita pendekar zaman kekecik dulu. Masa thn awal 90-an dulu kan glemer cerita pendekar2 tuh semua. Saya ingt lagi raja azura berlakon jadi heroin punya lah minat mesti melekat depan tv je time citer tuh main....hiksss


sambil basuh cawan sambil main air...alahai anak
Yang avin damia plak dok ralit main ngan air bukit tuh. Habis dia sepahkan cawan2 yang belum dibasuh tuh semua siap dibasuhkannya....hiksss

Uols ingat tak n3 test applicatio baru nih. Haaa ramai yg pm saya tanya kat mana kan....kat sini lah gmbr tuh.


 So kalau uols datang cuti-cuti kat penang tak tau mana nak terjah leh la terjah kat Tropical Spice Garden, Penang ye uols pasti uols tak kecewa ngan pengalaman baru yg uols dapat nanti.


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

9 Comments Uols:

Gieyana said...

kite yg dok kt penang nie pon x pernah smpai ag MV..seyess mmg nmpak cntik..laksa kt dpn fdcourt kt dpn spice gardennie mmg sedap tau..:-)

Masviona Nas said...

Gie,
Awak anytime leh gi kan...:)

Mmg sedap pun before masuk sana weols pun pekena laksa ngan air kelapa kat situ dulu :)

Masviona Nas said...
This comment has been removed by the author.
ct rahani said...

klu tanya sy sure sy pun x tau nama rempah ratus tuh.. yg biasa guna tau la.. hehe.. kelakar la kak nama pokok2 tue.. :)

Masviona Nas said...

ct rahani,
haah sama lah kita...hehe yg selalu guna tuh jelah yg tau pun

atty's said...

salah satu tmpt kty suka pergi penang.. :)

Masviona Nas said...

atty,
saya pun...penang tak pun melaka...syok gak tuh

WawaYuni said...

Dear,
u look chubby sikit (^_*)
nice to meet u miss MV!

Masviona Nas said...

WawaYuni,
huhu tulah psl i dh chubby dah....uwaaaaa

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!