Header

Tuesday, June 12, 2012

Ikan Bulus not Bilis...1st time try


Pagi2 Sabtu lepas, sejurus lepas settle bersarapan pagi with makayah dan anak2 sedara kat rumah. Weols kuar berdua jap sbb nak gi carik barang basah segar untuk dijadikan santapan tghr nanti...hehe.

Masa weols kuar tuh, avin damia siap byebye lagi. Klu idok jangan harap dia nak lepaskan weols keluar berdua mcm tuh je tapi disebabkan dia dah ada geng kat rumah so dia tak heran lah kan.

Buat yg belom tau tuh, makayah saya datang melawat anak2 dia kat KL sementara dia nak turun ke Perak rumah adik saya yang bakal bersalin. So leh la depa honeymoon amik peluang tido rumah anak2 dia kat KL nih sorang semalam

Ini mak n ayah saya....ayah saya paling tak suka bergambar sbb tuh jarang nak ada gambar depa kat sini...hehe

Pagi tuh rezeki weols kot, supermarket baru bukak terus weols terjah dan kebetulan stock baru barang basah baru sampai so semuanya segar bugar lagi lah dan banyak pilihan jugak.

Saya idak ler memborong untuk stock sebulan pun just beli untuk 2-3 kali masakk jer.Dalam dok pilih2 ayam pastu dok pilih2 udang ngan sotong terus beralih ke tempat ikan plak.

Niat dihati nak beli jenahak, weols satu family tengah dok kemaruk makan ikan jenahak plak nih kalau idak asyik beli bawal, ikan merah, ikan kerisi, siakap or kerabu dan tak kembung dan keli juga tapi sejak terjatuh hati ngan jenahak nih terus dok beli jenahak jer uols sbb isi dia tebal dan tak banyak tulang.

Sekali tengah dok tunggu giliran nak kasi timbang n siang tuh ternampak lah ikan nih.

Amacam uols kenal tak???


Saya sumpah tak kenal uols

Kalau tanya prebetsabu dia sah sah lah tak kenal kan.

Saya pun tengok lah kat signage dia...tertulis IKAN BULUS.

Beberapa kali saya intai bebetul sbb masa memula tengokk tuh terbaca Ikan Bilis. Toleh lagi sekali....ooo bulus rupanya bukan bilis.

Tetiba teringin nak makan sbb terasa mcm sedap je terus lah panggil prebetsabu dan cakap kat dia terasa cam nak beli ikan nih kan tapi tak tau nak masak apa. (sesapa yg ada fb saya sure dah tau pasal nih kan...hehehe

Tetiba ada sorang laki nih, dia dok beratur kat depan saya...tetiba dia menyampuk

Dia cakap ikan nih sedap nih....kalau goreng pun sedap...goreng garing2 katanya. Dia satu family suka katanya.

Terus saya cam owhhhh yeke...haaaa boleh la beli nak try cam ne kan.

Dia tambah lagi...katanya anak dia nih (masa tu dia berdua ngan anak dia je...umur dlm 8-10 thn) ada allergic katanya xleh makan ikan sebarang tp dia makan ikan nih ok je xde efek apa katanya.

Saya pun terus ckp kat prebetsabu nak beli, prebetsabu dah angguk2 kasi green light terus lah saya capai plastik n pilih yang mana elok.

Balik rumah terus sesiap letak garam kunyit n ready nak goreng garing2 lah nih #ofkoz lah kena bersihkan dulu kan...xkan itu pun mau ckp kan


Saya tak beli banyak pun coz baru nak try kan

Selepas bertungkus lumus bertomoi kat dapur cinonet saya tuh makanya siaplah hidangan tengahari sabtu weols satu family. Hidangan simple jer udah ler uols janji keyang bersyukur lah dengan rezeki yang ada kan....yang penting hot from my humble kitchen gitu kan.....hiksss



Ada tomyam campur...tomyam seafood lah kot sbb ada ayam, udang n sotong serta fishball. Lepas tuh letak bebanyak sayur dalam tuh, broccoli, cauliflower, babycorn, tomato ermmmmm apa lagi erkk....seraiiii....hehehe

Itu namanya tektik bijak...hehe

Letak sayur bebanyak dalam tu untuk menjimatkan masa dan tenaga so tak yah ler sesusah nak buat sayur goreng or tumis sayur kan sbb dalam tomyam dah ada sayur mayur.

Amacam bijak tak????

Lagi ada....haaa yg nilah yang nak tunjuk sebenarnya
 


Ikan bulus goreng garing biar ranggup bila dikunyah.....sedap!!!

Lepas nih mmg boleh beli lagi lah ikan nih.

Masa saya dok masak kat dapur tuh ada gak saya tanya ayah saya kenal tak ikan nih...ayah saya kata mcm kenal klu kat klate rasanya org panggil ikan nih ikan "seluwe" tapi tak tau lah betul ke idak.

Lepas tuh ada telur dadar, ada telur rebus dan jugak ada buah2 potong dan tak lupa ikan pekasam nih.


ikan pekasam made in taiping pemberian kakak ipar...i like it!!!

Ikan pekasam goreng garing jugak pastu gorengkan bawang besar n cili besar merah potong or cili padi....perrrgggghhh memang kesukaan saya nih. 

Happy jer rasa bila tengok semua insan2 kesayangan makan nasi bertambah-tambah hari tuh sampaikan kena tambah nasi lagi 2 pot untuk menyambut ketibaan adik saya ngan suaminya sampai dari perak untuk bawak makayah saya ke Teluk Intan petang tuh....:)

Bahagia je rasanya!!!!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

CathJ said...

Kalau ikan gorenggg... Ikan ape2 pun i bedal.. Nyummmmm! 1st time gak dgr ikan bulus? Hihi...

~ain said...

kalau kat melaka, orang panggil ikan bebolus. Sedap goreng atau dimasak asam rebus...

iylia said...

ms kecik2 sy slalu mkn ikan bulus tu..mmg sdp bl goreng garing2

Masviona Nas said...

CathJ,
hehe sama lah 1st time dgr...1st tgk n 1st time makan...hehe tp sedap try lah

ain,
bebolus....kira dah ala bulus dah tu kan...bebolus maybe sbb dia kekecik kot....sedap kan

iylia,
kan saya baru 1st time try n dah jatuh hati dah ngan ikan nih....:)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!