Header

Monday, June 11, 2012

Smaland, IKEA

Saya nih nak tunggu datang mood gi IKEA nih bukan selalu datang sbbnya rumah ngan ikea tuh cam jauh gak lah...bangi ngan mutiara damansara jauh gak tuh kan. Tapi klu Midvalley hari2 pun tak per...hahaha


Tapi semalam kan tetiba weols lakibini nih mengidam nak makan meatballs ikea so apalagi terus bersiap2 dan  terus kuar lah. Klu ikutkan semalam nak rehat n bersenang lenang je kat rumah coz jumaat n sabtu tuh dah tak leh kuar kemana sbbnya Makayah saya datang sini....transit kejap je kat KL nih datang tido rumah anak2 dia sorang semalam dah pastu depa mau gerak ke Teluk Intan plak menunggu adik saya ngan adik ipar datang amik dia.

Sebenarnya makayah saya datang kali nih mmg tujuan dia nak kerumah adik saya coz nak menunggu sementara adik saya menunggu hari nak bersalin.

Turn hari jumaat tuh dia tido rumah saya so mmg jumaat sabtu weols habiskan masa melayan diorg jelah.Jadinya ahad semalam mmg plan nak berehat dan settlekan memana patut sbb skolah pun dah nak bukak kan sekali perut plakk tetiba  mengidam swedish meatballs ni uols so kena lah memecut gak ke IKEA sana.

Sampai2 ikea tuh weols terus menghala ke restaurant dia mmg tak denya nak lalu2 market hall segala bagai kalau lalu sana sure ada yang terbeli itu n ini so langkah selamat adalah terus ke restauran.

Sampai2 sana terus pecah2 tugas, Avin ikut walid dia gi beli makanan manakala saya plak gi cari tempat. Yelah ikea nih kalau tak book tempat awal2 memang sehari tuh uols xkan jupe meja kosong kan sbb orang sentiasanya ramai.

Alhamdulillah selepas hampir cramp kaki menunggu akhirnya saya dapat gak meja dan sedang elok lepas saya dpt duduk kat meja dalam 5-10minit macam tu prebetsabu pun sampai bawak makanan.

So inilah menu weols hari tuh.


Kali nih ada tambahan chicken wing tuh....kata prebetsabu avin damia yang request sbb weols tiap kali pergi pun asyik dok order salmon ngan meatballs je kdg2 tambah cake daim tuh kalau tetiba terasa nak makan mmg tak pernah try lagi chicken wing ikea.

Menu wajib...mesti amik 20 bijik punya sbb nanti saya akan pow meatballs nih dlm 3-4bijik selalunya

yang ini plak menu utk saya tiap kali datang....salmon

Kalau avin damia ikut sekali makan bertambah lah menu...hahaha



ini pilihan dia...tapi mmg berbaloi banyak jugak dia makan nih....leh dikatakan dia ngan walid dia jelah yg makan chicken wing nih....saya rasa sket2 je

Lepas makan terus weols nak berlalu dari restaurant tuh dan langsung nak ke car park kan tapi avin damia request nak masuk dalam Smaland nih plak dah.

Ayat pancing dia adalah sebegini uols...ini masa weols nak berjalan turun kebawah lah nih


Avin                : Bonda, Walid lepas nih kita nak gi mana?
Bonda             : Terus balik rumah la, kita tak leh lewat2 nanti esok kan avin kena gi Genius Aulad (school la tu)
Avin                : Boleh tak avin nak main kat bawah dulu??
Bonda             : Bawah mana nih avin???
Avin                : Ala bawah nih laah, tadi masa kita datang avin dah tanya walid walid ckp sana tempat kids....mcm avin
Bonda             : Yeke ke walid...kat mana tuh....oowwhhh kat tempat org ramai dok queue tadi tuh eh
Walid              : Haah...yang kat bawah tuh...smaland tuh
Avin                : Cakap dulu...."janji tau"
Bonda&Walid : Eh mana boleh mcm tuh
Avin                : Avin tanya nih "janji ehhh" bonda ckp "janji tau"
Bonda&Walid :saling berpandangan pastu gelak sambil geletek avin

Muahahahaha....bijak bijak

Mana entah dia belajar ayat2 diplomasi macam tuh uols...muahahaha. Dia yg perangkap soh kita berjanji

Tapi demi anak weols layankan aje lagipun bukan dia mintak yg bebukan kan if dia mintak yg bebukan n tak bersesuaian ngan umur dia mmg weols akan tapis dulu lah tak semua benda yang dia mintak weols akan approved n lepas je tanpa usul periksa dulu.

So beratur lah weols menunggu giliran nak masuk ke dalam Smaland nih.

Dia punya spelling actually lain sket la n pronounciation dia pun entah gimana caranya pun weols tak tau coz dia kan follow Swedish nya sebutan n ejaan lah. Klu ikutkan mcm nih Småland, IKEA.

Småland, The Magic Forest, IKEA
See....perasan tak huruf a dia tuh bukan a biasa a yang ada bulat kat atas tuh...so sebutan dia xtau lah camne tp utk senang weols eja je lah Smaland.


Småland nih sebenarnya is a play area with facility for children lah kan mcm tempat2 lain yg ada kat mall tuh mcm Megakidz kat Mid Valley Megamall and jugak Kid's E World kat The Garden tuh lah jugak. Tempat main2 untuk kekanak yang dilengkapi dengan kemudahan n jugak mcm taman permainan kekanak mcm tuh lah kiranya.

Tapi apa yng berbeza dengan Megakidz or lenlain tempat adalah Småland jaga anak2 kita secara percuma selama sejam jelah. Lebih drp tuh saya pun tak tau lah uols camne boleh ke or ada extra charge ke camne kan.

Oleh sbb Avin Damia yang request nak masuk dlm nih n dia yg excited menunggu semua so weols layankan ajerlah. Ada beberapa step nak masuk dlm nih demi untuk menjaga keselamatan anak2 kita yang kita bagi masuk dalam nih so kita kena lah follow step2 nih uols....senang je pun


Ala...4 steps mudah je pun.

  1. Hanya kekanak yg berumur 3-10 jer yg boleh masuk dalam nih n kekanak tersebut melebihi 90cm baru leh masuk
  2. Pilih satu kotak untuk memasukkan kasut anda anda. Setiap kotak akan diberi no n kita haruslah ingat no tersebut...kiranya no box tuh akan jd no id kita selain drp no ic parents (salah sorang je)
  3. Isi lengkap satu form yang diberikan dgn memasukkan nama anak, ic parents n juga no box (box bks isi kasut td tuh)
  4. bersedia untuk berseronok...kekanak lah pun nnti bila dah dpt masuk dlm tuh ada staff smaland nih yang akan guide anak kita lah


Lepas tuh leh la kita lepaskan anak kita untuk kita berseronok shopping selama sejam sahaja lepas tuh silalah bersedia di pintu keluar untuk amik anak memasing eh...hehee jgn buat2 lupa terus balik rumah plak kan.

Dan saya percaya anak2 anda sure dpt berseronok kat dalam nih coz Avin Damia yang sorang2 tuh pun leh enjoy if anak2 uols yang 2-3 beradik sure lah dpt enjoy coz depa dah bergroup kan.

Meh kita tgk chronology before avin damia dapat masuk dalam tuh.

Lepas penat2 beratur dapatlah box untuk isi kasut dia

 yeay avin dah dapat box dia dah yg bernombor 33...lucky number i guesss...hiksss


Sementara walid isi form dia...dia sempat lain memain ngan box tuh....hikss

Mcm2 dia buat ngan box merah dia tuh...kelakar pun ada tgk gelagat bebudak yang dok beratur sesama tuh...hiksss...imaginasi diorg kan mcm2 kan tak terjangkau dek akal kita


Lepas tuh dah dpt sticker, bonda tampalkan kat baju dia....happy kemain dia...hiksss

Sambil tampal bonda amik peluang bebel tinggalkan berbakul2 nasihat.....nasihat ke bebelan????....nasihat lah uols....hiksss

Sementara tuh weols saje lah gi ukur ketinggian avin kan dah penat2 beratur sekali ketinggian tak lepas kang tak pepasal kecewa plak avin damia kan.


Bila saya ckp ok avin leh masuk sbb avin dah tinggi dia bukan main happy lagi uols terus cakap lepas nih avin nak makan sayur selalu biar cepat besar n biar kulit putih....hahaha.

Time nih la saya n walid dia nak cucuk jarum pun coz susah sgt nak makan sayur kan.


Ok dah sampai depan pintu masuk baru lah leh bukak kasut n masukkan dalam box merah tadi tuh.


Ok dah lepas register segala bagai barulah avin damia leh masuk dalam smaland nih.


Memula dia kena simpan kasut dulu kat rak. Satu box merah tuh utk sorang anak.

 Ok Avin damia dah start enjoy dan berseronok dengan kengkawan yang lain....yeaayyyy


Beberapa minit terawal tuh weols sempat lah intai dia...sesaja lah nak tengok dia mcm mana ok ke tak ok dok dalam tuh kan dapat ke tak dia bawak diri ngan kengkawan baru tu kan.

Memang dia enjoy nampaknya...bila dah tengok semua ok barulah weols berlalu dari tempat tuh.

Berdating lah weols berdua sesambil menunggu sejam masa berlalu.

Dah cukup sejam weols pun bergegas ke pintu keluar Smaland nih untuk bawak Avin Damia keluar dari situ.


Masa weols sampai tuh dari kejauhan weols dah nampak dia main lari sana lari sini lepas tuh main hide n seek lah ngan kengkawan dia pastu bercerita pasal lukisan kot coz ada nampak kertas kaler2 kat tangan dia....hehehe...seronok je tengok.


Ok masa dah cukup sejam so avin dah kena keluar. Amik box no 33 balik untuk amik kasut sendiri.

Keluar2 jer terus excited dok bercerita pengalaman dia selama sejam tuh.


Happy tunjuk hasil kerja tangan dia
Siap pesan soh amik gambar. Siap tulisu nama ok...tapi ada sedikit kesalahan kat situ dah jadi AVIN DAMINA plak dah....patutnya mana ada n tuh....hiks xpelah lenkali leh perbetulkan lagi kan.


Muka excited lagi dok bercerita nih....baru keluar lah nih.

Cop pengenalan ditangan anak dan bapak.....no 33

Lepas tuh terus gegas balk rumah uols.

Pada saya, my POV lah Småland nih ok lah walaupun tempat nih idok ler besar mana. Idok ler seluas Megakidz or Kizsports & Gym or memana tempat play area for children yang lain tapi kira ok lah tempat dia bersih n sistematik sbb ramai staff yang monitor anak kita kan so kita pun senang hati sket lah nak tinggal anak kita n yang paling penting free...percuma ok walaupun sejam je kira ok lah sementara kita nak membeli belah tuh kan.Kita happy dapat membeli keperluan rumah n anak2 kita pun sama enjoy dapat meluangkan masa main apa yang diorg suka dengan selamat kan.




Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

Gieyana said...

sr Avin enjoy sgt2 kt dlm nie..next time kalau dtg sini keh bw my dotter msuk...bdk2 kan senang berkawankan..:-)

Masviona Nas said...

Gie,
haah tulah lenkali datang try lah bawak nureen plak masuk dlm nih....:)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!