Header

Tuesday, July 03, 2012

Dokumentari Sydney - Part 1: The Arrival!

Jom ramai-ramai kita baca!! jom!
Baca apa? baca entry blog masviona.com ni lah...

Jarang-jarang sekali nak dapat Prebetsabu buat entry dah lately ni... ekekkeke

Ni pun kita skip entry-entry Dokumentari yang lain, sebab kita bagi laluan ekslusif untuk entry Dokumentari Sydney ni! Yeeehaaaaa..

InsyaAllah, lepas aku aku continue Doku India yang separuh jalan tu, then sambung entry Italy, Rome, Swiss & German, pastu Doku South Korea, pastu Doku Jogjakarta and last sekali Doku Cambodia...

Umakaaiihh.. banyaknye!!! Pelan-pelan kayuh la ek? hahaha itu pun kalau tak clash ngn next travel trip weols wakakakka



Kisahnya, ujug bulan June lepas, Alhamdulillah weols dapat rezeki grab tiket promo Air Asia untuk perjalanan non-stop ke Sydney, New South Wales, Australia.

Murah uols.. that's why kita grab! Murah murah murah murah!!!!!!

Flight kitorang malam, bertolak jam 1140pm...
So siangnya tu, bersilat kepahlawanan melayu la weols untuk menyetelkan segala kerja, baik kerja hakiki weols ataupun kerja-kerja umah weols.. hehehe




Lepas dah siap-siap checkim flight..
Datang awal sikit, takde la kelam kabut.. siap wrap beg-beg weols.. hehehehe

3 ketul beg weols.. beg-beg ijau ni dah banyak berjasa.. merata hala dalam dunia ni beg ni dah pegi hehehe

Then lepas dah check in, layan kopi ais segelas dua, sembang-sembang cintan cintun.... ;) we loikkeeee




Lepas tu, sambung lepak-lepak dalam boarding area pulak....
Flight malam tu full...
Tapi tak sampai suku pun dari semua passanger tu yg weols perasan orang Malaysia... uhuhuh
hampir separuh berkulit putih, and the rest, tak sure.. ada Latin, China, kulit itam.. kekekke


Ok masa dah time.. serrbuuuuu masuk kapal..
Masing-masing dah macam kambing kuar kandang wakakak sedap gak mengata diri sendiri kekeke
ntah apa ntah yg depa kejarkan, padahal seat sume ada number wekekekekke

Kapal parking jauh plak.. ada kot dalam 500meter berjalan kaki utk sampai ke kapal..



Hoyeh hoyeh.. sudah dapat tempat...
Naik Air Asia X, kapal besar...
Duduk area tengah-tengah area wing, so kita leh expect smooth journey, kurang gegar-gegar..
Bagus-bagus.. lagipun plan memang kene tido je along the way ni...
Pagi-pagi sampai Sydney, leh terus terjah!




Lepas lebih kurang sejam take off, depa pun mulakan hidang makanan...
Tapi weols pelik plak.. or maybe Air Asia X punya style, depa tak bagi priority utk serve pada pax yg dah buat pre book meals.. dia mula dari depan, ko nak beli ke, ko pre book ke, so kalau ko duduk belakang2, sempat la perut ko tu main lagu rock kapak dulu berkeroncong...

1st time pengalaman sepanjang air travelling, dalam flight kali ni, ada sorang ahkak cabin crew ni, bad mood...
Dari awal2 masuk lagi weols dah perasan muka dia monyok je... serve pax pun senyum di buat-buat..
Last-last, betul tekaan weols.. ahkak tu mengamuk dalam flight.. dia sound pax.. ekekkee..

Ye la, kita pun manusia biasa, ada time kita moody and penat kan?
Tapi macam tak kena la plak bila Cabin Crew yang telah dilatih untuk memberikan layanan mesra tetiba herdik pax.. memang la pax tu agak kasar kot, panggil-panggil and cuit-cuit dia time dia tgh serve pax lain, tapi patutnya dia lebih bertimbang rasa...
Dan jugak, pax tu berbangsa India, maybe dari tanah besar India... budaya depa, cara macam tu tidak lah kurang ajar, bagi depa tu biasa je cuit-cuit panggil-panggil (no pun intended, but u guys can read ou experience while backpacking to india awhile ago, here.).. tapi Baiya, you aa.. wrong timing la brader ekekkeke.. sabar je lah.


Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Sydney ambil masa dalam 8 jam sahaja..
weekekekekkeke 8 jam sahaja ek?
Adoii lahh.. kalau kat umah, 8 jam tu leh tido lea ooo atas katil!!
Heepp.. apa ni komplen komplen plak.. dah nak sangat tebang ke negara orang kan? haa.. hambeekkk lah!
Aku rasa, dalam 8 jam tu, aku just dapat 3jam solid je utk tido.. yang lain-lain tu, makan, minum, tido2 ayam sebab sempit wakakka..


alam dua jam ke sejam setengah sebelum sampai, barulah weols nampak cahaya di ufuk....
hari dah menjelang siang..
cantik plak!!!


The picture didnt give the view justice....
Lawa oooo kalau tengok ngn mata kepala sendiri....
Leh nganga mulut........ ekekkee.. tgk jalur cahaya warna warni tu.


Drebar kapal weols malam tu bawak laju!
Kita sampai sana awal..  awal dari yang dijangka.. 45minit awal...
Alhamdulillah.




Turun kapal je, selain mencari toilet, kita terus mencari info ekekke..
Toilet adalah list nombor 1 yang kita cari lepas kita touchdown.. jangan tipuuuu......... sure punye lah!!!





Airport Sydney - Kingsford-Smith Airport besar, tapi simple... and i like! Mudah.
Jalan pun idak lah jauh sgt mcm KLIA siap kene naik train bagai kan ekkeeke
 



Lepas dah cop passport and lalu kastam, maka officially Team Masviona dah jejak kaki ke bumi Sydney!!
Kitorang agak bertuah, sebab tiada satu pun daripada bahan makanan segera weols yg kantoi kekeke

Kitorang bawak bekal makanan punya lah banyak!
Penuh 1 beg ijau yang size sedang tu!
Masa weols lalu, weols dah tulis siap2 dalam arrival card tu weols declare bawak masuk makanan.. depa tanya makanan apa... "Just some instant noodles.. thats all"

ekekekek dengan yakinnya weols menjawap...
"ok.. u cango thru this way strraight to the exit"

makanya weols pun saling berpandangan dan senyum lebar..
hoyeh hoyeh.. takyah selongkar beg... kalau tak, ada dah tu barang yg kantoi kene masuk tong sampah... jem, nutella, roti, bahan2 makanan yg berunsur susu and santan.. kekekekeke

Selamat!
 


Lepas dah keluar dari tempat-tempat pemeriksaan, terus weols pi carik kedai handphone...
Bukan nak beli handphone pun.. nak beli simcard line sana je ekekkeke
Jimatttt.......

Keluar je dari Arrival Hall, kita akan jumpa 2 telco.. Vodafon dan juga Yes Optus.
Weols opt in for Optus ni sebab dia ada pakej Aud2 sehari utk unlimited talk, unlimited sms and unlimited data...
waahhh bagus!!!



Dan inilah dia...
weols request micro sim sebab nak sumbat dalam henpon HTC One X tu ;)

Settle alat perhubungan...
Now misi membeli tiket pengangkutan...
Pada mulanya weols cadang nak sewa kete... tapi bila congak-congak balik, tak berbaloi sewa kete sebab bandar Sydne ni sangat accessible with public transport.. ada Train, Bus, Tram, Monorail and jugak Ferry.
Lagipun parking mahal! Masa weols gi Gold Coast and Brisbane aritu, dah merasa dah :)

Makanya, terus weols redah ke kaunter tiket...



Kita ikut je signboard menghala ke train station... sebab secara logiknya kat situ sure ada jual tiket kan... eh bijaknya sayaaaa......... ?!?!

Masa kat KL lagi weols sempat research.. nak amik pakej tiket yang mana... dan yang sangat sesuai ngn style weols, ialah MyMulti3 aka Multi Zone 3... tiket yang ni harganya Aud60 utk seminggu... segala mak nenek kenderaan kerajaan kita leh naik.. keretapi, tram, monorail, bas, feri... dalam sydney dan jugak outskirt dia... to us, berbaloi lah.. sebab memang jangka akan naik and turun bas, tren n feri berkali kali kali kali kali!!!



Dan gitulah rupa paras tiket Multi3 tu...
errr.. jgn plak diambil kaler and gambar tu.. kadang-kadang orang kaunter tu main bedal je gambar and kaler.. yang penting, masa dia encode kad tu, and details yang dia pint kat belakang kad tu. macam dalam gamba tu, dia gamba airport link plak kan? hehhee.. tapi yang buat dia laku, tulisan Zone 3 dan tarikh tu ;)

Words of advice, korang jaga la tiket tu elok2 especially bahagian magnetic stripe tu.. macam weols kad tu terkelepet, magnetik tu takleh read dah... kene la buat manual tunjuk kad tu kat penjaga pintu ekkekeke..

Bagus duduk Malaysia, ada kad contactless mcm touchNgo tu.. tak mudah rosak... elehhh Sydney.. kata maju.. kad pun pakai magnetic kertas lagi kekekekeke blueekkkk

Lagi satu, Multi3 ni takleh guna utk tren airport... yg tu kene beli lain.. harga dalam Aud18.. weols tak beli sebab weols nak naik teksi je lebih berbaloi untuk berdua... kalau naik tren berdua 18x2 =  aud36.. kitorang dapat info, naik teksi ke tpt tujuan weols ni baru jangkaan aud25-35.. cepat dan senang... ;)


Dan settle lah urusan touch down weols... sim card sudah ada, tiket pun sudah ada.......
next, check in tempat penginapan pulak!!!!

Keluar je dari kompleks airport, naahh tuu dia.. sejuk!!!!
Best best best.. its winter here in Sydney!!!
Yeay..
Average suhu siang dalam 15c, tengah malam dalam 9c.






dan, weols terus grab a cab, menuju ke Randwick....
Lebih tepat lagi, menuju ke Malaysia Hall...
Weols dah book untuk stay di Malaysia Hall as visitor.. jimat!!





 ececechechehhhhhhhhh sempat pose pulak lagi kat Malaysia Hall...
Perjalanan dari airport ke Malaysia Hall ni tak jauh pun, dalam 15 minit...

Sampai sana, weols di greet oleh House Sec - Encik Nas. Sangat best dia ni.. student PhD kat University of New South Wales..

Pi pejabat MyHall, urus documentation untuk checkin, buat bayaran then En Nas bagi brief tntang peraturan2 di MyHall... standard rules je pun, adab2 orang bertamadun kekeke... Tapi malangnya, sebab weols sampai sana terlalu awal, bilik tak siap lagi... masa tu baru around 10am.. sepatutnya checkin jam 2pm kuikuikui... so weols just park our beg dalam bilik then off we go menerjah Sydney!!

Ke mana? ke sini -


 Tapi macam biasa, itu next episod!!!!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

Sumayyah Nadhirah said...

bestnye kak...akak updte la semua yg akak pergi..kalo leh semua trip sekali gan bajet..mane tau ssy pun verangan nk g...leh guna akak nye blog sbgai rujukan =)

prebetsabu said...

Sumayyah,
Tqtq..

Actually, 70% dari pengalaman travel weols, weols dah dokumen kan.. Boleh try tengok kat belah kanan web ni, ada list dokumentari2 negara yg weols dh terjah ;) baki sebahagian negara, lom sempat lg nak taip, dah travel lg hahaha

Insyaallah kita cerita sedetail yg boleh ;)

Semua pun bole travel.. Kitorang pon travel bajet je xde mewah2.. Tiket amik promo, accomo amik yg asalkan lena tido ;) study n research psl info before pegi yg penting...

[-suziey-] said...

pasal declare foods tu..dibuatnya kantoi xteruk ke kena? ye la kan kita ckp instant noodle jek..dibuatnya dia xcaya n nk gk tgk beg..n contains foods yg xleh bawa masuk..camno..hehe sengal plak soklan ni ek..ekekeke:D

prebetsabu said...

Kak suziey..

Jawapan dia, makanya makanan yg takleh bwk masuk tu akan ditongsampahkan aje and berjela2 la sesi soal jawap ehhehhe

Masviona Nas said...

masa kita declare kat form tuh semua kita kena declare lah semua jenis yg kita bawak
time declare tu kena declare elok2 n betul2 la

but time depa tnya tuh, depa pun tanya sekali lalu sambil2 berjalan n depa x expect jawapan panjang so kita just jwb yg mana main je lah xkan lah nak list down semua yg kita bawak kan

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!