Header

Wednesday, July 04, 2012

Dokumentari Sydney - Part 3: Paddy's Market, Fish Market and Lepak.

 Sambung lagiiiiiiiiiiiii...

Nyenyak tido wehh malam tu sebab badan pun letih, suasana kat MyHall pun aman daman, suhu sedap molek.. alahaii best.. syukur nkmat tido..

Bangun pagi-pagi, perut sudah lapar....
Breakfast dulu kat area pantry... semalam masa jenjalan kat Darling Harbour sempat beli mug air.. ehehhe.. Myhall takde sediakan mug/cawan.. beli yg ada tulis I Love Aussie.. boleh jadi sobenir terus ekekeke

Lepas perut dah kenyang, perjalanan diteruskan!

Oleh kerana hari tu adalah hari Ahad, maka perancangan weols adalah terrrbaeekk if weols terus pegi ke Paddy's Market...

Kenapa? Sebab operation day Paddy's Market ni pelik sikit... bukan sahaja tutup awal jam 5pm, tapi juga, hanya dibuka dari Rabu, khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad sahajaaa....




Seperti biasa, pergi ke seberang jalan sana untuk tunggu bas..
Route kali ni macam route semalam gak naik bas 372 benti kat Ralway Square..


Ni view dari bus stop.. sebelah caltex tu, bangunan kaler cokelat tu le MyHall...
jalan kaki tak jauh pun.. dalam seratus meter aje.. kalau turun dari bas, bas betul2 stop depan caltex tu.. lagi dekat jalannya..


we've got the whole bus stop for ourselves....
ekekke.. takde orang lain pun tunggu masa tu...
Cuaca pun sangat lovely...
Langit biru...
Sunny.. silau.. tapi sejuk.. manyak siokkk...



Tunggu bas tak sampai 10min pun, mai dah bas yang dihajati..
naik terus duduk.. tak crowed pun..
Best lah bas sini.. sgt user frenly.. kalau bawak pram baby or stroller even wheelchair pun, ada ruang khas..
pintu masuk bas pun satu level ngn divider jalan... takyah nak panjat2 pun...

Naik je bas, most of the time, especially time pagi, drebar dia greet "Morning"...
Ingatkan kat tourist je.. dah sah sah muka weols muka pelancong ngn kamera, backpack segala bagai... tapi kat org2 dia pun dia greet jugak...

And, most of the people, bila dah tekan loceng, bas benti, sambil dia nak turun dari bas tu dia jerit "Thanks" kat drebar.... wahhh.. sopan...

Kita????????? ada amalkan?? Adab timur............................ :(
 

Dan sampai lah sudah di Railway Square.. rasanya perjalanan dalam 10-15min je kot..

Sampai je sana, terus kitorang masuk ke dalam Central Station... sebab weols nak merasa naik Tram plak kali ni..
Ikutkan, takde la jauh bebenor Paddy's market tu ngn Central ni.. boleh je jalan slow slow..
Tapi weols mau save itu tenaga, and jugak save itu waktu ehehhe.. dah kata sini banyak tutup awal... rugi oo kalau tak sempat terjah tpt lain plak!

Dan jugak, dah alang2 weols beli Multi3, gunakanlah sepenuhnya... naik free je pun... mudah.



Dah sampai ke dalam Central Station...
Besar.......
Ada berpuluh-puluh Platform...
Country Train, Intercity Train, Tram... fuhhhhhh



Ambik gambar seround dua dulu ngn keretapi...
Keretapi dia pun best..
Gerabak dua tingkat.. senyap sunyi and sgt comfy dalam perjalanan... kerusi siap leh tukar arah lagi... bagus! sebab aku tak suka kalau duduk terbalik arah ngn pergerakan keretapi.. penin loya nnti mabuk ahhahaha

Nanti kita tunjuk gambar dalam tren ni masa weols naik train ni nak gi Featherdale... now nak naik Tram dulu ;)


Dan, arah tuju kita ialah menghala ke Tram Stop...
Teruuusssssssss lagi lah ikut je signage dia..



Nah map utk Tram.. amik yang logo kepala keretapi tingkap besar tu, logo Tram lah tu ekkeke
See? sebenarnya tak jauh pun Central ngn Paddy's Market tu....
Just 2 stop je.... ;)

Sesampai kat Tram Stop dalam Central, kita didatangi dengan konduktor tiket......
Dia tanya dah ada tiket?
Kita tunjuk dia Multi3 tu, then dia bg printout ni.. kiranya tiket dia lah ni..
Yang mana bayar cash pun, leh bayar kat dia....




Ekekeke.. sekali lagi nak kutuk Aussie.. aritu dah kutuk psl kad Multi dia pakai kertas je.. ni nak kutuk plak dia still pakai konduktor tiket jalan2 tanya penumpang untuk Tram dia.. ekkeke.... bluekk... tapi bagus gak.. pelang kerja utk rakyat depa.. kalau kita? dah habis PATI yg sapu keje2 ni... sedih.



Tapi korang jangan isau..
kalau pun kat Stop tu ramai sgt orang, and korang tak sempat beli tiket kat situ... leh je naik...
sebab nanti dalam gerabak tram tu pun ada lagi konduktor2 dia yg akan cek tiket jugak..
kalau takde tiket leh beli terus kat dia...



Hoyeh hoyeh.. tram kita sudah sampai....
Jom naik...


Kalau dulu, perkhidmatan Tram ni meliputi hampir keseluruhan bandar Sydney..
Tapi, sekarang dia dah limitkan service Tram ni.. ye la.. susah jugak kan bila ada ketapi dok lalu kat tengah2 jalan dalam bandar... Monorail lebih praktikal....



Tak sampai 8minit pun naik Tram, sampailahkita kat pintu masuk kompleks Paddy's market ni..
Bebetul depan dia benti... heaven sungguh takyah menapak lagi wakkakaka

Ok, apa yang ada kat Paddy's Market ni?
Segalanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

hahahaha..
Ada souvenir lah.. murah dari yang jual kat luar-luar sana..
Suatu ketika dulu, Paddy's Market ni ialah tepat pasar buah and segala mak nenek sayuran depa..
tapi lama-lama berubah plak jadi tempat jual2 souveni and tshirts etc etc..

So kalau uols teringain nak beli tshirt ke, firdge magnet ke, patung kangaroo ke, koala ke, takyah beli kat tempat lain sebab sure sana lebih mahal compare to kat Paddy's ni..

Ingat tu... takyah beli kat tempat lain.. beli sini je borong sakan.. hahha




Masuk je sana, terus rambang mata...
nak beli yang itu...
nak beli yang ini..

kalau ada duit, semua pun nak beli ekekke..
so weols pun tahan je la nafsu sebab duit yg ada pun tak banyak... alkisahnya..

hahaha..


Aksi viona kita buat acara stretching mata.. dah kata dah rambang mata.. hahahaha
bluekk


Tapi jangan la pulak korang limitkan persepsi tempat ni just jual souvenir je..
macam2 ada...
rambut palsu pun ada...
Kedai utk para penggemar imaginasi ketika tuuutt tuutt pun ada.. nak baju nurse, nak baju tajam duri.. haa.. semua ada.. underwear yg ada padding utk kasi vontot nampak tembam pun ada.. adoiiiiiiiiiiii



Dan jugak, hasil kraftangan depa pun ada.. cantik2...
gambar... kraftangan kayu.. kain...





Dan masih ada jugak lagi belah tepi pasar ni jual-jual buah-buahan...
Peluang terbaik ni utk rembat buah2...
So beli la jugak sikit apple, seedles grapes, sweet cherry... sedap! Buat bekal... kang perut lapa leh piknik... ;)

Durian pun ada jual kat sini... harga, Aud4.50 sekilo.. hambik kau.


Kan kitorang kata, kitorang tak membeli banyak pun...
sikiiiittt je beli.............. tak tipooooooooooo...............
:D

see? mana ada saya pegang apape plastik hasil belian.. haaaaa


Nah gambar ni.. cuba baca hari apa yang depa oerasi.. so kalau korang nak egi sini, rancang beetul hari ye...

Ok,
dah puas menabung kat dalam ni..
Rasanya ada la jugak dalam 2 jam round2 dalam ni...

Perut pun dah lapar kembali...

Next, kitorang rancang nak makan seafood kat Fish Market sambil lepak2 santai makan tepi laut.....
hehehe


Camna nak ke Fish Market?
ooo.. mudah je...
Masih dengan Tram, tunggu kat tempat korang stop tadi, amik hala ke Lilyfield.. jgn plak amik hala ke Central plak tu dah patah balik...
Tengok peta tu... line biru..
Kita ada 6 stop sebelum sampai ke Fish Market...
Actually Fish market ni dekat je ngn Darling Harbour...
Sebelah dgn Fish Market ni ialah area The Rock.. ari Ahad, kat The Rock ni ada pasar kraftangan jugak..... kawasan lama di sydney ni... jgn kompius lak ngn Mall The Rock kat Circular Quay ;)

Bape ek tambang kalau bayar cash? Maa, kami tatau ooo... kekekeke




Selepas 6 stops, maka sampai lah kita ke Fish market punya stop...
Rasanya dalam 10min journey gak tram tu..



Dari stesen tram ni, korang jalan la sikit..
tak jauh pun accross the road je..
Dah boleh nampak kompleks fish market ni





Ok, sampai je sini, korang akan berada kat kawasan car park..
kalau kita nak beli ikan basah and masak kat umah, kompleks kat belakang dalam gamba tu ler tempatnye..
Tapi disebabkan weols bukan nak beli yg mentah... so kita jalan lagi..
Jalan menuju ke belah kanan dalam gambar tu... menghala ke hujung bangunan tu.. takpe.. tak sesat.. ikut je orang ramai yg berduyun2 nak gi situ...
kalau sesat jugak, bertanya lah ;) ngeeeeeeee






 ramai kan orang nak makan kat sini?

masuk je dalam ni, korang browse la menu2 yang terdapat kat deretan kedai dalam ni...
err.. tapi dalam banyak2 menu, kitorang tgk ada gak menu yang dia tulis tu dimasak ngn beer.... tingat plak pernah tengok satu video ceramah katanya kalau masakan tu dicampur dengan alkohol, tapi disebabkan ianya dimasak sampai hilang ciri2 alkohol, boleh makan... kalau saya salah tolong betulkan.

Tapi still, aripada was was, baik jangan.. kan kan?

So setelah beberapa kedai weols browse menu dia, jumpa la kedai ni.......



Kedai Peter's
ok sikit tengok menu masakan dia..
takde la pelik2 sangat ekekekke



Antara pilihan fresh seafood yang ada...
korang leh tunjuk mana yang korang nak, and then with minimum charge, dorang akan masakkan.

ingatkan tadi kat Paddy's je rambang..
sampai sini pun rambang mata jugak tengok pilihan seafood dia....
ada spesis tu yg kitorang tgk, takut nak makan sebab pelik sgt plak rupa dia.. kekeke



Dan saya menyerahkan urusan mengorder makanan ni pada CEO kita....
biar dia yg oder.. saya makan ajee ekekekkee

Sesambil viona order.. aku plak pi carik tempat duduk...
yang jadi pilihan ofcourse yang outdoor...

Sini free seating tak kira ko beli makanan kedai mana pun..
Siapa cepat dia dapat... fuhh jenuh gak nak tunggu meja clear...

Dah dapat meja.. sesambil tunggu viona siapkan order makanan, kita buat pemerhatian manusia ekekkee



Siap ada orang memancing lagi..
Syioknyee.. bawak anak2 berlari ke hulu ke hilir hepi betul depa..




yang bestnye kat sini...
Makan outdoor...
tepi laut...
ditemani ngn burung2...

Tapi awas!!!!!!

jangan menggatal nak fee the birds....
nanti korang kene serang ngn burung tu baru tau hahahahahahhaah

even kalau ktia tak bagi makan pun, kekadang mai sekor dua yg notty ni, dia landing kat tepi meja, buat muka innesen, datang rapat kat makanan korang and cecepat curik.. wkkwkwkwkw

jahat ooo... tak takut orang..
kitorang kene gak sekali. dia curik fries..
lepas tu nampak je burung landing, terus halau tepuk2 meja.. ekekekkekee
a little bit annoying but still enjoy weehhh

So apa yang weols menketedarah?





Jangan tertipu dengan timbunan makanan tuu..
dalam timbunan tu ada harta karun seafood yang pelbagai..

makaiih... banyak betul portion dia...
pueh hati...
udang besar2....
sotong besar2..
kepah besar2...
NtahApaNamaSeafoodYangLainAkuTakRetiSebut pun besar2! 
Ikan salmon pun besar2..
Fries pun gemok2... semua pun besar dan banyak lah...

Meals kitorang ni tak silap dalam Aud40.....




ehhehehe posing dengan binatang yang dah dimasak untuk dijadikan makanan...
ekekekke

Tapi yang tk bestnye, segala sos sume depa caj asing2...
kene bali asing2...
kekekekkeke kedekut sos ooohhh.. semua kedai kat sini camtu.

pastu takde plak sos cili yang bebetul pedas.. yang ada cili thai.. alahaiii... potong stim betul.


Tapi yang menarik pasal os dia ni, ialah bekas sos dia...
korang just kelepet je sos dia tu, then leh terus picit and dia kuar cantik molek sampai habis... ;)

harga seketul sos tak kira perisa apa? thai, bbq.. semuanya Aud30sen seketul.


siap tau apa ni? baca situ dia tulis king crab clusters.. so sebenarnya berapa besarkah crab tersebut????


Lepas dah makan, lepak2 tunggu makanan masuk perut...
Serius banyak...
kitorang tak habis pun makan... even perut memang tengah lapa...
tapi banyak je baki.. sendat dah perut ni...

Last2 weols pun tapau jer.... leh makan kendian nanti ekekkekekeke

Then weols pun tawa lagi sekali kedai2 dalam tu buat macam ala2 muzium display pelbagai spesis hidupan laut.. ekkekeke


antara option lain.. selain korang tunggu meja untuk duduk makan....
leh gak korang makan kat atas rumput ni..
tapi kitorang tak pilih makan kat situ sebab tak nampak view laut and bot2 tuu...
kalau mai ngn grup kawan2 or family, mmg syiok santai kat rumput ni sambil makan2...

Dalam jam 4pm, kitorang pun cauuuu
orang pun dah makin kurang sebab fish market dia ni pun tutup jam 5pm gak.. kekekekekekkekekekekeke

kalau salah timing, susah kan... masa terhad...

So lepas tu, kitorang pun straight menuju ke Darling Harbour...

Smpai kat situ, gi jenguk2 lagi HRC............ ekekke
mana la tau kot2 arini hati terpaut lak ngn tshirt dia.. kekeke
sekali.. memang betul pun.. terrr beli gak koleksi tshirt ekkekke

lepas tu terus pi naik ferry, menuju ke Circular Quay... sebab nak enjoy pemandangan waktu siang Harbour Brige and Opera House pulak.. semalam dah try view malam kan...











Harbour Bridge and Opera House

Ngam ngam sampai kat Circular Quay, hari pun gelap..
nasib baik sempat ;)

Sampai je sana, terus weols ikut signboard utk ke Royal Botanical Garden...
Dekat je pun dari situ..
Naik lift.. then akan tiba kat atas jambatan.. leh tengok view Circular Quay dari atas!



Circular Quay




Main cuit cuit pegang Harbour Bridge pulak...
Nak naik ke atas tower dia tu, tak mampu..
ada je pakej panjat harbour Bridge ni tapi mak aiii mahal..
Aud200 seorang untuk Harbour Bridge Climb...



So kitorang pun pendamkan lah sahaja niat tu...
tak kuasa pulak nak bazir aud200..
banyak oo boleh guna utk bende lain.. hahaha mmg weols kedekut... ekekkekekeke

So bergambar je lah gitu.. see? dapat jugak merasa kat puncak jambatan tu ekekkekeke

Kitoarng spent dalam 15minit gak kot rasanya amik2 gambar tu then lepak2 tengok view kat atas tu...
cantik...

So hari pun bertambah gelap..
Terus weols bergegas untuk ke Botanic garden tu..




Alaa... sampai je sana, terus dah gelap gulita.......
Pintu pagar taman ni pun sudah tutup.................
tutup pukul 5pm jugak kah!!
cis cis cis
taman pun tutup jam 5.

 


So weols pun amik je la gambar2 kat sekitar situ....
speedlight kamera pulak buat hal...
aduih dugaan...
kene tunggu siang la jugak.........



So sedikit kecewa sebab tak dapat masuk Botanic Garden..
Ingat nak tengok view Opera House dari situ.. sebab dalam tu ada Mrs Macquaries Chair..
Dedulu, bini gabenor ni suke bebenor lepak kat situ utk tengok view... sampai depa depa ni buatkan kerusi batu yang besar utk memperingati dia....


Untuk mengubati hati yang lara, weols pun menapak balik ke Sydne opera..
oleh sebab tak dapat nak tgk Opera dari jauh, weols terus pi tengok opera dari dekat..
Kitoang terus masuk dalam Opera House.. haaa puas hati..


Pi tanya kaunter tiket show apa yang ada malam tu.. dia kata ada International Music Performance..
Harga tiket.. Aud30.. kitoran tanya lagi ada dresscode ke.. dia kata takde... casual je..


Haa cantik gak tu... show tu kol 8pm...
:)

Then weols pun jenjalan la sekitar Opera House tu..
Kat sini jugak ada tour untuk melawat Opera House tu.. dari luar sampai ke belakang pentas dia bawak..
Pakej dalam Aud35.. tapi macam biasa, sampai jam 5pm aje..
Pergghh cabaran betul nak squeeze kan masa... so many thngs to do, yet too little time plak...


Lepak kat kerusi luar dari Opera House..
Banyak dia buat kerusi kat luar ni utk lepak2......


View jambatan dari dpn oepra house.




bercengkerama sikit depan opera ni.. ;)
best best...


Bila otak dah beku sebab sejuk..
makanya sengal sikit dah mai..

see gamba tu.. 6 jari..
ekekke.. tak kelakar ek..



Gamba yg ni kita mintak org lain tolong amikkan ;)
dapat lah jugak bergambar berdua..
kalau tak tu asyik nak camho je..

so bergambar berdua latarbelakan bridge dah ada...
nak jugak latarbelakang opera house..


So weols mitnak tolong lagi kat mat salleh yang lalu lalang tu...
tapi gamba latarbelakang opera ni ada sejarah tersendiri...
mujur lah.. kalau tak, depan Sydney Opera ni dah ada mamat melayu buka pencak silat dah terajang mat salleh..

ekekek...

aku takmo cerita ni.. sebab kejadian berlaku kat diri sendiri..
kita mintak viona kita tolong cerita kat ruangan komen....... ;)

Lepas dah puas bergambar dan bergelak sakan dan digelakkan oleh orang, perut pun dah mula lapar..
Kita pi terjah kat cafe2 yang berlambak along the way kat opera ni..
pekene hot chocholate and coffee latte...




Lepak situ lamaaaaaaaaa...
sambil mengenang nasib..
memikir masa depaaannn...

sambil tu weols pun makan la makanan siang tadi.. ekekkeke
jimaaattt

Lepas dah makan lepak2.. dalam 2 jam gak weols lepak open air camtu.. fuhh beku..
then masa telah tiba utk weols balik semula ke Malaysia Hall..

Sampai je kat bas stop, tetiba dari jauh lagi ada orang usya usya nak mai dekat..
senyum senyum...

weols dah kompius... siapa plak ni.. dalam hati, oo ni maybe student kat myhall ni kot...



dah ekat, dia hulur tangan and perkenalkan diri..
oooo ni lah dia en Danny from kakiberangan..
kaki jalan ni.. tak terikut rentak dia ni.. kerap benar travel... jeles.. jeles..

chit chat tak lama.. dia dari gold coast 3 hari, lepak sydney 5 hari then lepak melbourne plak lagi 6 hari..
see.. siapa tak jeles!! keekke best.

Lepas tu memasing say good bye...
pulang ke arah masing2..

dan tamatlah Part 3...

Part 4? yang part ni best gak ni.. full of picstures and story..
kitorang pegi sini:-

Alaaaa....sure uols suka baca blog gosip kan...kat sini lah masa dato siti nurhaliza datang sydney dia pun datang kat Flat Rock nih then dia amik gambar melompat tuh....haaa kat sini lah....hiksss



to be continued...............


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

Danny / John said...

hahaha...rugi pulak tak pegi fish market and buat aksi mcm gmbr last kat bLue mountain tu. jeles giler babs!!!

kene ripit mcm nih!

Masviona Nas said...

Danny,
hehe itu maknanya dia nak soh gi lagi sekali lah tuh....hiksss

Edwina Mealtin said...

Hi MV...bila nak update citer dekat sydney tu...hehehe...excited rasanya nak baca...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!