Header

Saturday, July 28, 2012

I Cook With Love....from MV's Humble Kitchen Gitu

Puasa kali nih jarang benar weols iftar kat luar selalunya memang saya akan masak sendiri kat rumah. So far baru sekali je weols gi PaRam (read: Pasar Ramadhan) itupun just untuk beli kuih muih n air je.

Punyalah tak selesa sbb panas ya hamattt lah rasanya sampaikan anak dara tuh siap complaint lagi....adoiiiii mcm puteri lilin plak dia xleh kena panas sket.....huhu

Alhamdulillah tiap kali masak, tiap kali tu ler hubby n anak makan penuh semangat n diorg tak pernha lupa nak say thank you. Happy je tengok depa happy....itulah keindahan n kenikmatan yang Allah S.W.T cipta kot if kita niat elok. Masak untuk family pun actually satu benda yang leh menjadi pahala jugak buat kita sbg isteri n ibu....hehe i cook with love untuk depa semua sbb rasa bahagia je bila tgk depa makan ngan bersemangat gitu kan.

So marilah kita layan memana gambar yg sempat saya snap...kalau tak sempat tuh sorry bebanyak lah ye...hehe. 

Ini semua hari apa pun saya dah lupa dah tp buat uols yang follow saya kat fb, twitter or instagram rasanya leh check it out kat sana lah kot coz sana selalunya saya update real time siap tulis hari bila lagi...hiksss.


kari ayam, sayur kailan+carrot n ikan bulus goreng ranggup

Usually saya akan try sediakan menu yang seimbang lah. Seimbang tuh makannya ada satu menu lauk, satu gulai or anything yang berkuah n satu jenis sayur n pencuci mulut...dah cukup idak lah saya masak beria sampai lauk 2-3 jenis sekali masak lagipun weols berdua je yang makan beria kan Avin Damia tuh tengok mood je paling tidak pun merasa 3-4 sudu dah cukup.

Kari Ayam ala masviona...hehehe

Avin Damia makan punya berselara siap request nak bawak tapau gi school lagi tuh. Now bulan Ramadhan nih dia hmpr tetiap hari bawak bekal.

Avin Damia awal2 dulu try jugak nak puasa now dah xmoh dah siap ckp avin tak tahan lapar lagipun Amna...bla...bla (nama kwn2 dia kat school) pun tak puasa gak.

Huhhhh pandai menjawab sekarang nih. Weols siap ckp xpelah klu kawan2 xnak puasa pun tapi Avin xleh ikut kawan2 klu Avin rasa avin kuat Avin kenalah puasa. Dia pun cecepat je jawab ok...esok klu avin tak lapa avin nak puasa tau nanti bonda kejut avin sahur ok.

Tetiap hari soh kejut dia bangun sahur.

Ok dihari yang lain plak saya masak set hidangan mcm nih.

Sambal sotong kering n bilis (bilis goreng ranggup2 dulu ngan bawang), ayam goreng berempah dan sayur broccoli+carrot tumis
sotong kering

Sotong kering nih diimport direct dari Tanjung Dawai. Best memborong makanan laut kat sana....segar n agar murah lah dari tempat lain.

Tapi hari tu kan saya terkejut giler tengok harga ikan bilis sekilo smapi rm35 hengget tapi sebab dah nak beli lah jugak...hehe. Mmg lah ada byk jenis mengikut gred tapi dah ada yg best sure kita pilih yg paling best kan...betul tak???




Ayam berempah nih kesukaan Prebetsabu....rasanya kalau bukan bulan puasa sure dia dah ngap yg memana dh siap masa saya tengok dok menggoreng tu tp nasib baik lah bulan puasa kan tapi yang tak tahannya aroma dia masa menggoreng tuh lah nak2 bila letakkan daun kari masa goreng tuh kan lagi lah masa nak upload gambar nih pun kalau lah lappy nih leh kuarkan bau sekali sure dah kuar dah aroma ayam goreng berempah nih kat lappy uols.....lol.



Ini plak menu dihari yang lain plak...hehehe ada 3 ekor ikan cencaru sumbat (goreng je tak bakar pun), Begedil kentang dan sosej koktel ayam masak kicap blackpepper.


Owh lupa mee goreng tu pemberian jiran sebelah rumah sbg membalas weols menghantar begedil nih kat diaorang satu family. Thanks ye Azza sbb mee goreng tuh...cukup semua rasanya!


Oleh kerana saya mengupload picca begedil nih kat fb n instagram ramai plak yang dok bertanyakan resepi hehe sonang je uols buat bedegil nih....eh nama dia sebenarnya apa eh ada org panggil begedil ada gak yang panggil pegedil....ermmm xkisah lah kan apa2 pun nama je pun.


begedil kentang ala masviona...:)

Selalunya begedil nih lagi sedap dimakan ngan bihun sup or soto kan but weols makan buat lauk camtuh je ngan nasi memang kegemaran satu family lah. Itulah masa anta kat jiran pun kata prebetsabu jiran tuh ada gak tanya masak sup ke hari nih.

Dengar hubby sebut pasal bihun sup terus terus lah saya dok teringat2 kat bihun sup or soto kan baru cadang if singgah bazar ramadhan lagi nak leh membeli sekali lagi uols rezeki weols murah esoknya jiran weols tuh yang kasi soto kat weols uols....perrghhhhh mmg layan mengirup lah malam tuh....hehe

Memula masa prebetsabu bawak masuk pinggan tuh kan saya tanya lah apa (xnampak sbb bertutup kan) yang prebetsabu bukan nak menjawab pertanyaan malah dibuat pernyataan plak...."ermmmmm sedapnya V....soto...mesti V suka nih"


Saya bukak terus nak tertelan airliur....ooopssss (batal puasa kangggg)....dah makan mmg mavelous lah. Terima kasih sekali lagi jiranku yang baik hati!

Ok yang paling latest semalam kan sbb dah selalu sgt masak sampai tak tau nak masak apa dah kan last2 sekali tingin nak makan burger terus suggest kat dia nak buat burger je berbuka nanti. Berkali gak saya confirmkan ngan prebetsabu bolehke nak makan burger je nih kang lapar plak n dia pun berkali2 gak ler meyakinkan saya yg dia boleh je makan burger je tp siap request macam2 style lah. Burger special lah, benjo lah hehehe. Mandangkan anak dara pun ok gak so plan nak berbuka ngan burder homemada dari dapur team masviona pun menjadi lah jugak...hehe.

bahan2 yg dah disediakan


dan inilah plak rempah ratus n jugak sos2 yang telah menjadi pelengkap n penyedap rasa burger ala masviona tuh...hehehe.

yg ini burger special (daging burger bungkus telur) untuk prebetsabu
ini plak jenis yg wrap...hehe....ala2 kebab pasar malam gitu

Alhamdulillah Avin Damia bape kali puji...hiks n Walid dia plak bape bijik habis kat dia je...hehe...syukur!

n last but not least nak gak bercerita....hehehe. Hari tuh kemas2 kabinet dapur sekali terjumpa ngan satu set4 org nye Tea set nih.




hadiah kawen nih...maknanya 8 tahun yang lepas dah usia tea set nih ngan weols but weols baru nak merasmikannya...hiks.

Sebab dia kecik cinonet jer itu yang saya tergerak nak guna tuh sbbnya bulan puasa nih kan time iftar tuh kita buat 2-3 jenis air kan so klu buat dlm bekas besar2 membazir lah plak. Sebab selalu jer buat terbanyak n then tak habis buang je....adoiii membazir tuh kan amalan syaitan so sekurang2nya leh la elakkan pembaziran kan so terima kasih lah hamba Allah yang baik hati yg telah menghadiahkan tea set nih kat weols ye semoga Allah membalasnya sbbnya weols xtau n xingt dah sapa yang kasi...:)

Oklah uols masak apa untuk berbuka petang nih dihari ke-8 Ramadhan nih????

Weols hari nih ada invitation berbuka kat luar itulah pasal ada banyak masa leh tiap n3 nih kalau idak sure dah kalut nak memasak dah time nih kan....hiksss

Anyway Selama Berbuka Puasa in advance ye uols!!!



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

mama tisya said...

masak sendiri lg puas ati...kdg2 kt PARAM tu kalo p smua nmpk sedap je tp hakikatnye blum tau...

*amy mmg ore klate:)

Neeza.Areef said...

mmg complete lauk pauk yg mas msk stp hari tu..balance lah kan..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!