Header

Friday, July 06, 2012

Mee Racun...tapi Tidak Akan Meracuni

Baru2 nih saya ada kuar ngeteh ngan member....tp bukan saya sorang lah satu family lah kan.

Saya mana boleh sangat kuar sengsorang uols mesti bersama2 ngan klu idak prebetsabu sure anak dara tuh lah kan...itu pesan prebetsabu kecuali dia xdelah kan or dia ada hal.

Kalau dah kuar jupe kengkawan tuh sure lah ada sesi makan2 sekali kan habis tuh tak kan lah nak chit chat sembang2 sampai berbuih mulut je kan...lol

Hari tuh weols makan kat kedai2 biasa je warung tepi jalan. Pada weols tak jadi masalah nak makan tempat2 macam nih bistu xkan lah asyik nak makan kat tempat2 berhawa dingin je manjang kan janji bersih n halal pastu selesa n makanan pun sedap dah cukup kan.

Kadang2 gerai2 n warung2 mcm nih menu masakan depa lagi syok dan best dari tempat or restoran yang hanya indah kabar dari rupa kekdahnya kan nampak cantik je masuk2 dah order bila makanan makanan tak sedap n tak kena selera kan....ada yang tawar lah terlebih masin lah kedekut rempah masakan lah terlalu berminyak lah dan mcm mcm lagi kan so tepuk dada tanyalah poket selera sendiri kan.

Apa yang weols makan????

First time cuba nih katanya uols....MEE RACUN.

Dengar nama tuh ada lah 2 3 kali tapi makan seriously inilah kali pertama merasa masakan yang dinamakan mee racun nih.

Mmg saja datang makan kat sana coz member saya dah inform awal2 apa menu yang best n should try kan. Salah satunya mee racun nih lah n saya dah sesiap tanya ngan member tuh mcm mana rupa dan rasanya mee racun tuh.

Tapi sebab saya tak puas hati masa nak order makanan tuh saje lah saya dokk tanya kan tukang amik menu tuh lagi sekali kan....yelah risau jugak saya nak makan mee racun nih takut leh membunuh plak...wakakaa.

Sapa lah yang letak nama masakan nih mee racun kan???? huhu buat takut orang nak makan je cubalah carik nama yg best2 sket n elok2 sket kan....hehehe #ehmembebelplakdia

Bersungguh2 dia dok menerangkan kepada saya maybe ada customer yang sebelum2 nih pun dok menanya benda yang sama kot so dia pun mcm dah expert n dah hafal apa yang perlu diterangkan...hehehe

Katanya mee racun nih seakan2 mee bandung je tapi ia diperbuat daripada air rebusan tulang daging lembu....pastu ada lah lauk2 lain dlm tuh mcm udang n telur ayam n sedikit sayur bayam kangkung or bayam tapi rasanya sedikit pedas daripada mee bandung yang biasa so sesiapa yang suka masakan pedas tuh mee racun nih adalah satu menu yang menarik untuk mereka cuba....saya pun suka pedas gak.




Haaa mcm nih lah ghopernya mee racun nih.

Katanya mee racun nih cukup terkenal di sekitar kawasan Batu Pahat di johor sana tu but saya tak ambil maklum lah plak sama ada mee racun nih turut berasal dari sana or tidak kan....tp ada kemungkinan besar mmg berasal dari belah2 sana lah kot kan????

mari kita zoom in sket ye


Selain daripada diperbuat daripada air rebusan tulang lembu kan...mee racun juga turut dihidang bersama2 seketul tulang lembu yang sangat lembu isinya uols....serius lembut. Saya nih tak suka makan tulang nih.

Alkisahnya family saya kat kg dulu kan satu family suka makan sup tulang lembu nih n mak saya pun mmg selalu masak sup tulang  ni (maklumlah org susah dedulu hari2 makan tulang bak kata P.Ramlee kan....lol) tetambah klu time bulan puasa or masa lepas2 raya haji tuh....perrghhhh happy lah satu family yang saya plak tak suka makan tulang tuh so selalunya saya hanya hirup sup dia je tulang tuh mmg tak makan tapi kan tulang yang kat dalam mee racun nih sedappp uols dah saya makan macamlah saya penggemar tulang lembu no. 1 gitu gayanya....hiksss

Itu menu saya kan....pekata kita intai plak apa menu prebetsabu

Malam tuh dia makan asam pedas ayam


 

Dia amik set asam pedas sebenarnya ada nasi putih, asam pedas ayam serta ulaman (timun, sambal belacan n telur asin)


Komen dia....TERBAEKKKK katanya.

So conclusion nya weols kasi 2 thumbs up kat Warung Kopi Pot nih.

Maknanya lenkali leh gi makan lagi berkali kali sebab sedap pastu rege pun murah kan #eh tapi kan ritu weols tak bayar pun sbb member tuh belanja....hehe so Kak Noori thanks for the treats eh...terima kasih daun keladi gitu...lol

Tapi harga mmg murah lah tapi kan uols for us lah makanan kalau sedap terlampau bayar lebih sket pun tak kisah marrrr....betul tak???

So sure uols dok tanya2 kan kat mana lokasi Warung Kopi Pot tuh kan. Lokasi dia adalah berdekatan dengan Giant Saujana Impian tuh dekat area2 Sg Kantan sana tuh.

So untuk uols yang berada dilokasi yang berdekatan boleh lah datang eh...kajang, semenyih, bangi, putrajaya, balakong tuh bukannya jauh sangat nak datang kedai nih.



Authors note: Gambar adalah kurang memuaskan coz maklumlah dah ler amik pkai camera phone pastu malam n gelap plak tuh ditambah plak anak dara yang bad mood kena kacau baru terlelap dlm kete pastu siap bila bonda nak snap dia tarik2 pinggan lah dia tutup2 gambar ngan tangan dia lah kan....so inilah yang terbaik katanya kan....sabau jelah kan ngan anak dara tuh


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

edrina said...

serius nampak sedap!!

suhaimi mustapha said...

Kat bwh nih link Google Map utk ke warung Kopi Pot kat Sg Kantan, Kajang. Diantara 'killer'bukan giler menu cam Masviona cakap ialah Mee Racun, Asam Pedas Ayam, Mee Rebus yg lain2 pun sodap, orang Johoorr la katakan..Western pon ada. Timakasih Masviona n Prebetsabu kerana masukan dlm blog.

https://maps.google.com.my/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF-8&q=KOPI+POT+%2B+GOOGLE+MAP&fb=1&gl=my&hq=KOPI+POT+%2B&hnear=0x31cc49c701efeae7:0xf4d98e5b2f1c287d,Kuala+Lumpur,+Federal+Territory+of+Kuala+Lumpur&cid=0,0,17464553532936641997&ei=u5P2T-_6HZDirAem6PTDBg&ved=0CHYQ_BIwAw&oi=local_group

Neeza.Areef said...

klu kt bp mmg mi racun sinonim sgt ngn bp..tp x pasti lak sama ada dia mmg asal bp..hehe

Masviona Nas said...

Ed,
mmg sedap eh...tak rugi mencuba

Suhaimi,
thanks abg mie for your comment n info update

Neeza,
entahlah kat mana asalnya kan tapi janji leh diterima kekak...oklah tuh kan

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!