Header

Wednesday, July 18, 2012

Problem and Solution.

Alhamdulillah, dapat sekali lagi sesi mendidik anakanda Avin Nurdamia Alhamra ;)

Kali ni, sesi didikan - masalah dan penyelesaian.

Siang tadi weols beli la 1 bucket popcorn from Planet Popcorn. Avin sgt teruja. So tadi dia nak makan, tapi masalahnya, kalau kita dok buka tutup buka tutup bucket tu, kang takut popcorn tu masuk angin plak.. Lemau nanti.

So kita kasi can la Avin utk pikir cmna cara nak selesai masalah tu.

Terus dia kata, amik la bekas, kita letak dalam bekas. Hehehehe.. Quick remedy from her.. Bagus.

Tapi kita bgtau lg kat dia, ok this time kita solve problem ni with a bit twist.. Kita think out of the box sikit...

Terus kita amik plain A4 paper, paper recycle from latihan writing Avin.. Kita gulung-gulung paper tu and jadikan bentuk kon... Tadaaaaaaaa.. Siap dah bekas kita utk letak poporn yg kita nak makan.

Avin sgt teruja ;)

Semoga usaha kecil kita ni membuahkan hasil, merangsang pemikiran dia utk cari solution utk setiap permasalahan, and to expose dia, bukan semua cara solution tu straight forward, sometimes we have to think like an engineer - to build a building from ground zero, what it takes.. Planning, resource, calculations. And not to have a mindset like a tukang sapu, nampak sampah depan mata, baru nak sapu.

For some they will get the meaning, others will still be blinded with their own misinterpretation.

Cayalah Avin!

*teringat kat org jual kacang kuda gulung kertas sotkabar jd kon camni ;)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Camna?

1 Comments Uols:

cik nadeeya said...

hahah kreatif..ada masa jenguk2 la blog saya plk :D http://kakiblogger.mygeng.org/#s01

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!