Header

Wednesday, August 15, 2012

Fountain Lama Bernafas Baru


Uols ingat lagi tak n3 nih????? #loyal readers yg dh bertahun ngan mv.com nih sure pernah terbaca lah kot yg baru2 nih sure tak pernah lah kan...hiksss


Hehehe...n3 lama sangat dah nih tahun 2009 lagi tuh...lebih kurang 3 tahun lepas lah.

Sebenarnya n3 kali nih just nak ckp...kolam ikan kami yg dulu tuh dah muncul kembali kat teratak kami nih...hiksss.

kalau beberapa tahun lepas beginilah ghopernya kan


Sekarang nih pun lebih kurang je ghoper bentuknya coz weols masih menggunakan perkakas serta peralatan yg dulu jugak....berjimat kekdahnya kan. Sbb saya simpan bebaik lepas dah xmoh guna n masuk simpan dlm stor rumah buat sementara tuh...hehehe.

Sebenarnya sejarah fountain kecik weols nih bermulu sejak memula pindah masuk rumah sekarang nih iaitu dah hampir 6 tahun ++ yg lepas lah.

Asal2nya bekas seramik yg dijadikan kolam (bekas isi air) tuh adalah pemberian sepupu saya sebagai gift sbb masuk rumah baru lah kiranya. Masa dia datang house warming rumah weols tuh bukan stakat bekas tuh dia kasi siap complete pakej ngan anak2 ikan guppy lagi dikasinya kat saya. hehe Thanks Kak Tiey n Abg Atam.

n asal2nya fountain nih dok kat dlm rumah saya letak kat dalam rumah area tangga before nak naik ke tingkat atas tak lama lepas tuh bila dah boring2 rearrange kedudukan furniture dalam rumah saya tukar plak letak kat luar itu yg terhasilnya Projek Hijaukan Laman Anda mcm kat dlm n3 kat atas tuh....hiksss. Sebenarnya saya mmg suka ikan uols.....Saya rasa tenang je bila tengok ikan berenang2 ngan bebasnya tuh....n lagi satu saya suka dengar bunyi air pancutan air itu pun leh membuatkan saya rasa calm je sbb tuh saya suka fountain nih.

Tak lama lepas tu barulah bekas seramik yg buat isi air tu bertukar kepada yg lebih besar sket. Itu pun ehsan mama....hehehe. Bukan itu je ehsan mama...pokok2 bunga yg kat sebelah dia tuh pun ehsan mama jugak....hiksss. Thanks mama....love u mama!

Now alang2 amik mood berkemas rumah sbb nak raya nih kan saya tengok menyebak je barang2 fountain nih kat dalam stor itu yg mai idea nak assemble balik fountain nih tuh....makanya hidup baliklah riwayat kolam kecik kat luar rumah weols tuh...hehehe...so lepas nih leh la lepak2 kat kerusi luar balik...hiksss.

Impian saya insyaallah bila dah banyak duit nanti (now banyak kayap je...hikss) duit dh penuh satu tempayan. Bila????

tak tau lah kan bila tuh...maybe kalau saya cadang nak renovate rumah saya nak kena kurangkan hobi travel saya hiksss pastu duit yg ada simpan balik penuhkan balik tempayan yang asyik tak sempat nak penuh tuh....hiksss.

So bila dah penuh leh lah saya renovate rumah pastu bvuat fountain cantik2 n gojes2 kat rumah saya kan mana tau rezeki Allah nak kasi saya dapat buat fountain kat kamar beradu saya terus ke kan....muahahahaha.

Oooopsss lupa uols nak tengok picca kolam yg baru ke???

Ala sama je lah lebih kurang yg dulu jugak lah kan dah bitau peralatan semua guna yg sama cumanya ikan je tambah yg baru. saya beli 10 ekor ikan guppy n sekor ikan sepat....cantikkkk. Nanti ingat nak tambah lagi sekor ikan sepat lah...hikss.

itik kuning kat atas nun kerja si Avin Damia lah tuh...hiksss

Haaa kan dah bitau lebih kurang je cuma ada beza sket2 je...beza dia sudah tentulah kat pokok2 bunga kat sebelah tuh sbbnya pokok2 bunga pemberian mama yg dulu tuh dah mati....huhuhu.Nasib baik lah pokok money plant tuh masih leh diselamatkan. yg sebelah kanan tuh adalah pokok apa entah namanya tp dia spesis yg dok kat hutan lah itu pun pemberian mama n abah gak but saya tengok dah dekat hujung2 nyawa dah tuh xtau lah dpt diselamatkan ke idok.....harap2 dapat lah...hehehe...insyaallah!

Oklah uols.....saya nak sambung kemas2 rumah maklumlah dah dekat nak raya dah nih kan. Persiapan raya weols this year ala kadar je uols tak beria sangat tapi itu tak bermakna kita xleh sambut raya dengan meriahkan?????

Raya nih besar maknanya buat sesiapa saja yang paham makna yg tersurat mahupun tersirat kan...harapnya kita semua tergolong dlm golongan yang tau n paham lah makna raya yang sebenarnya kan.....Insyaallah!

Persiapan raya uols camne????????


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!