Header

Thursday, September 20, 2012

Kempen Minum Air Masak

Selalu kita dengar kan pepatah English mengatakan "Prevention is Better Than Cure". Ye dak????

Mesti ada kan....or kalau xde meh saya tolong kasi lagi quote dalam BM plak.

"Mencegah lebih baik daripada Mengubati" 

Haaaa yg nih mesti selalu dengar kan :) sbbnya yg ini mak2 kita dulu pun selalu gak bebel2 kat kita dedulu kan.

Pastu selain drp qoute kat atas tuh ada gak quote yang lebih kurang glamour dia tp yang nih selalunya untuk orang2 yg mengamalkan healthy diet lah selalunya mesti tau n aware psl nih kan.

"An apple a day keeps a doctor aways" psssttttt ....tp saya kata...an apple a day is not enough...lol

will an apple a day keep the doctor away??????? can or cannot???
Muahahaha sbb tulah saya susah nak diet makanya saya adalah bam bam *emoticon nangis guling2 kuar*

Sat sat

Kome2 yang baca n3 mv.com sekarang nih mesti pelik kan

nape tetiba saya berceramah pasal kesihatan segala bagai nih dah bertukar profession ke apa ahkak mv uols nih hahaha....eehhh belom lagi uolss cumanya biasalah kan

Sekarang kan musim demam on off on off, kang deman pastu baik pastu diserang plak dek batuk kong kong kong....dah tuh cuaca pun tak menentu kejap panas terik kejap mendung pastu tetiba hujan ditengah hari sedangkan aku sangkakan panas hingga ke petang. Itu pasal penyakit pun senang nak datang kan.

So being a mak2 aka parents nih iols paham bebenor lah apa perasaan uols diluar sana klu anak kita semua nih dilanda kedemamam kan. Sure risau tak tentu pasal kan kalau boleh ditukarkan ngan kita biar kita je yang sakit kan.

Ye tak???

So sebagai langkah untuk mencegah tuh kalau dah nampak anak2 kita dah start tunjuk petanda yang agak kureng baik mcm dah start berair hidung or badan pun dah start dedar kata prg tua tuh baiklah buat sesuatu.

Knowing our daughter, Avin Damia tuh sangatlah susah nak disuruh makan or minum kecuali jajan food nak2 maggie oowhhh mmg suke bebenor dia. Makanan berkhasiat mcm nasi ke sayur ke puas memujuk kadang2 tuh siap kena buat auta dulu semata2 nak soh dia makan.

So demi untuk kebaikkan anak kan kita as a parents kena lah cuba mcm2 cara nak kasi dia termakan pujukan kita kdg2 guna pendekatan tipu sunat pun tak salah demi untuk kebaikan dia kan. Walaupun saya tau istilah tipu sunat tuh tak wujud sebenarnya kan. Dah tipu mana ada sunat2 ke wajib2 ke ye tak...hiksss

So last week weols dah nampak la avin damia mcm dah tunjuk tanda2 tak baik nak demam n flu mcm yg saya dah explain kat atas tuh so kita suami isteri pun start lah buat kempen minum air masak suam2 kuku kat dia. Alhamdulillah air berkarbonat/ bergas dia tak minum  n tak suka....sama mcm saya saya mmg xleh minum minuman bergas bab tuh mmg tak risau mmg kempen weols mmg dah menjadi now nak berkempen soh dia banyakkan minum air suam or plain water nih jer.

Alhamdulillah so far menjadi hehe.

Nak bukti tengok ajer youtube nih...hiksss


siap habis satu gelas tuh diminumnya pastu setiap hari pun mesti mintak air masak kosong/ suam je dah xmintak dah air ribena or air sarsi....hiksss




Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

Zura@Iwan said...

betui tu...skrg kena byk minum air suam...mmg elok..tmbh2 bdk2 nie..

glowing party house said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Masviona Nas said...

Zura@Iwan,
haah betul tuh zura dah alang2 buat kempen utk anak2 leh la kita amalkan sekali ye tak...hikss

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!