Header

Thursday, September 06, 2012

Sambutan Syawal dan Raya


Walid, Avin n Bonda. Selamat Hari Raya semua!!!

Selamat Hari Raya Idul Fitri Minal 'Aidin wal Faizin daripada kami sekeluarga Team Masviona.com ye semua.

This year turn kami sekeluarga balik beraya di Kelantan sbb last year adalah turn beraya di PJ :)

Raya di mana2 pun konsepnya tetap lah sama....bermaaf-maafan bersama family dan sanak saudara serta kunjung mengunjungi rumah sedara n rakan taulan. Makan2 pelbagai jenis juadah raya sampaikan dah tak lalu lagi nak makan kuih raya....ye dak????

n mcm biasa menu kat rumah Mak Ayah saya kat kg selalunya adalah nasi dagang berlauk gulai ayam dan ikan tongkol itu mmg menu wajib tiap kali 1 Syawal n tak lupa ketupat daun palas mmg sentiasa ada tiap kali raya.

Dan tambah meriah adalah time membahagi-bahagi duit raya tuh...sure gamat rumah mak ayah ngan jerit hilai anak2 buah saya.


Avin Damia jugak tak lepaskan acara wajib bersalaman dengan Bonda dan Walid serta Atuk n Nenek dan keluarga yang lain.


Avin khusyuk mendengar kata2 azimat drp Walidnya sambil dicurik2 dengan oleh sepupunya. Aqeem tak sabar menunggu gilirannya. Aqeem n Avin mmg rapat mcm belangkas jer depa berdua teman bermain n bergaduh.

 

Budaya yang tua dihormati


dan yang muda disayangi perlu disemai sejak dari kecik lagi kan. Avin Damia dan sepupu sepapat bersalaman dengan kakak sulung saya aka Mak Ngah depa semua


Masing2 happy dapat duit raya. Yang orang lain semua berebut nak duit raya yang avin damia pulak memula dia amik jugak sbb dok menengok orang lain semua berebut2 nak duit raya kan lepas dah lelama dia siap ckp "xpelah avin xnak duit raya sbb avin dah dapat banyak dah"....hahaha



Geng paling havoc n paling lasak kat rumah Atuk n Nanny kat kg tuh depa ber3 nih lah. yang girl kecik belah Aqeem tuh Auni adik Aqeem...suaranya lembut n halus je bila berckp tapi bila menjerit satu kampung tuh boleh dengar...bergegar kg tuh dek suara dia je...adooiii


Ini sebahagian kecik jer daripada keluarga saya yang lenlain tak menyempat nak berfamily potrait masing2 dah bertaburan merata hala ada yang membizi ulang alik makan ada yang beraya rumah kawan2 ada yang dah tukar baju biasa tgk lah Ayah saya pun dah bertukar baju siap berkain pelikat tuh....hiksss.

Raya pertama kami dihabiskan dengan melayan tetamu yang datang rumah dan kemudian ptg selepas tetamu dah balik kami sekeluarga bergerak ke rumah sanak saudara belah.

Raya ke-2 n ke-3 pun lebih kurang sama je xtvt dia

Me n Avin Damia di pagi raya ke-2
Baju raya saya semuanya kurung simple je....hehe maybe sbb kematangan kot...hahaha. Sekarang saya sudah melalui fasa wanita matang suka yang simple2 but nice n comfy je xmoh yang serabut2 n fit2 sangat....lagipun panas giler kot kat Kelantan masa tuh...adoiiii ada satu hari tuh weols punyalah tak tahan panas sampaikan masa dalam kereta pasang aircond full blast n lelap sekejap huhuhu

Raya ke-4 ada kenduri kesyukuran sket kat rumah, panggil orang masjid datang so siang tuh weols satu family masing2 sebok kat dapur. Menu hidangan untuk tetamu adalah bihun soto.

Kemudian hari ke-5 selepas menghadiri kenduri kahwin sepupu weols terus gerak balik KL tengah malam tuh jugak sbb mahu beraya bersama keluarga belah prebetsabu pula.



Camna?

4 Comments Uols:

Zura@Iwan said...

comey avin pakai tdg...:-)

WawaYuni said...

u org kltan area mna?
Ptut leh dtg umh sy kt kbng kerian aritu
n'wy..selamat hari raya

*Tinie* said...

Avin comel je pakai tudung..Bonda nya plak makin jelita..apa rahsia ..

Masviona Nas said...

Zura,
hehe...yeke tudung tuh wan dia yg kasi adiah

WawaYuni,
saya kat kok lanas....la kubang kerian je ke...kalau tau leh la kenal2 kan :)

Tinie,
thanks....alahai xde resia pepepun...mcm dulu gak la tinie

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!