Header

Thursday, June 09, 2016

Pelepasan Cukai Perniagaan dan Kereta Kenderaan.



"Hey Abu Punggong Songket! wahh.. beli kete mahal².. masyukk la ko ni skrg ek?"


"Laaa.. hang ke Man Lubang Hidung Besaq Sebelah! Aku tak cam dah aihh.. hang dah gemok kot!


Takdak la masyuk sangat.. aku ni orang nega... mula² aku nak pi beli keta biasa² jaa.. tapi aku dok dengaq orang kata untuk kurangkan cukai company, baik aku pi beli kete canggih² sikit ataih nama company! Untung la aku takyah bayaq mahai² cukai tu!"
.
.
Ini adalah DONGENGAN yang kurang tepat!


Untuk kenderaan company bukan komersil yang di declare, kenderaan MEWAH rm150,000 ke atas, pengecualian hanya sekitar rm50k sahaja.


Walhal untuk kenderaan bawah 150,000-100,000 leh tuntut pelepasan rm100,000


Kalau kenderaan bawah 100,000 boleh tuntut nilai asal..


Tuntutan ialah untuk Elaun Modal untuk tahun belian dalam financial year tersebut. Selepas itu dituntut sebagai depreciation.


Memang la BEST pakai kete mewah konon lambang status dan kemegahan..


Tapi kita ni peniaga SME, hujung bulan pun tergaru kepala lagi nak korek duit nak bayar segala macam bill...


Awat laa hang pi beli kete mahal²..
Roadtax mahal...
Maintenance mahal...
Tayar mahal..
Minyak kene pakai ron97... ron mahal..
Nak parking takleh parking kat tempat cikai.. nanti ruang tak muat gesel ngn kete sebelah.. hang kene parking kat valet parking.. mahal...
mahal.. mahal... dan mahal segalanya


Hang lebur duit hang lagi banyak kat situ daripada hang dapat KEUNTUNGAN SELEPAS TOLAK CUKAI kalau hang pakai kete yang ok² jaaa..


"Tapi hang dah beli kan kete ni wahai Abu Punggong Songket? Meh la kita lenjan sambil hang berhuhuhuhuuuu kira duit yang lebur"


Jadilah bijak.


Sistem yang diperkenal boleh dimanipulasi sebaiknya.. so kenalilah sistem negara kita ni elok² baru la nampak tang mana yang kita leh squeeze...


.
Nash
Peneraju Rangkaian Party Shop di Malaysia
‪#‎glowingpartyhouse
www.glowingpartyhouse.com
.
Head of Marketing & Promotions
‪#‎mvComely
www.facebook.com/mvComelyHQ











Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!