Header

Monday, May 14, 2018

GST di Malaysia bakal dihapuskan dengan Kerajaan PH yang Baru

Tunai Hapus GST

Alhamdulillah GST bakal dihapuskan.
Ini yang kita mahu.
Maka negara kita akan kembali kepada CUKAI LAMA iaitu SST.
Saja lah kasi bold sikit *cukai lama* tu supaya nanti tak ada yang kata hapus gst lepas tu buat cukai baru.
Sistem cukai Sst ni mmg dah lama negara kita pakai cumanya sst ni cukai satu aras sahaja (dikenakan hanya sekali shj) iaitu cukai ini hanya dikenakan kepada pengilang sahaja dan cukai ini perlu dianggap sebagai kos kepada perniagaan sebab tu tak boleh dituntut semula macam gst.
Gst pula adalah cukai yg dikenakan kepada semua aras pengguna yang menggunakan barang dan perkhidmatan disetiap peringkat rantaian.
Itu beza dia sst pengilang sahaja tapi gst semua aras. Aras tu tau tak?
Pengilang
Pembekal
Peruncit
Pengguna
Haaaa gitu manufacturer...supplier...retailer semua lah tak kira miskin kaya atas bawah semua kena
Sebab tu lah sst jika nak dibandingkan dengan gst ni sst ni kurang popular atau bahasa mudahnya tak segelemer gst sebab apa dulu pengilang je kena habis pengilang ni berapa kerat je ada dalam negara sebab senang korang tengok macam sistem piramid tu lah pengilang paling atas so bilangan dia sikit. Sikit yang terkena jadi tak berapa nak glamour lah tapi gst ni rantaian dia ni dia sapu bersih dari atas sehingga paling bawah sebab tu gst lebih glamour.
Lagi satu cikgu mas nak tanya ni
Sst tu apa?
Gst tu apa?
Nak cikgu mas spoon feed ke?
Ok kali ni cikgu suapkan ye lepas ni rajin-rajin membaca lah sayanggggg sayang semua membaca tu kan jambatan ilmu lagipun dengan menjadi orang yang berilmu lah baru kita mampu berubah dari kurang baik kepada yang lebih baik gitu.
Sst=cukai jualan dan perkhidmatan ( sales n service tax)
Gst=cukai barang dan perkhidmatan (Good n services tax)
Ok now kasi peluang dekat cikgu mas pula tanya soalan ye
Kerajaan lama kutip #gst habis duit tu kemanakah disalurkannya? Ooopsss
#brim kah?
Maaf tanya cikgu mas tak dapat brim jadi tak tau huhu


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!