Header

Monday, May 14, 2018

LEPAS GST DIBATALKAN, HARGA BARANG AKAN TURUN KE?

LEPAS GST DIBATALKAN, HARGA BARANG AKAN TURUN KE?

Aku takut nak kupas isu ni,
Nanti ada yang salah faham..
Tapi kalau tak ulas, orang akan jadikan point utk provoke pula lepas GST dimansuhkan.

But here goes! Baca leklok and buka minda dan fahamkan!
.

Pandangan aku, TIDAK SEMUA BARANG akan nampak penurunan secara langsung dan serta merta! Baca elok-elok, SECARA LANGSUNG & SERTA MERTA!

Especially dari SME owners; peruncitan dan F&B restoran bukan rangkaian.

Ini kerana, para peniaga walau stok baru dah dapat pelepasan dari GST, but they will not bother to change the price structure as what it should be. Trust me!

Kerja yang renyah, memakan masa dan tidak favorable bagi peniaga untuk lakukan those exercise.

Even skrg pun, pematuhan gst peniaga tak comply seperti yg sepatutnya di dalam undang-undang.
.

Tapi advantage abolishment of GST boleh dirasai dari segi faktor lain, yang sangat significant;

Urusan perbankan, urusan bil, kenderaan, fesyen, perhotelan, servis.. and the list goes on.
.

So apa baiknya pengguguran caj GST tu sekarang?

Bayaran tanggungan perbelanjaan seharian kau boleh dikurangkan 6% ler..! Diskaun 6% perbelanjaan harian kau! Ini pasti!

Sebelum ni kau transfer duit kene caj 6%..
Kau bayar bill kene caj 6%..
Eh hampir segala apa yang kau bayar keluar dari poket kau, di dalamnya ada pembahagian 6% kau bayar tahu?
.

Now berbalik kepada isu penurunan harga barangan runcit.

Eventually, slow slow orang kata.. 
Tapi takde lah lama..
Berilah adjustment period bagi peniaga utk settle down.
Stok-stok lama mereka..
Inventory labelling mereka..

Pasti turun 6% tu.

Ye pasti!
.

Nak nampak lagi cepat turun, kau berdoa semoga kerajaan dpt lakukan sesuatu utk lebih kukuhkan nilai Ringgit di pasaran antarabangsa!

Kami sendiri sebagai supplier pun revise and check our pricing 3 bulan sekali utk kekal competitive and our main benchmark is currency trading!

Once currency RM getting stronger, kami akan adjust harga kami sesuai dengan peratusan margin.. bermakna harga akan diturunkan buat semua yg dapatkan bekalan dari kami.
.

Tapi korang jangan lupa juga factor in kan pengaruh inflasi, pengaruh kos manpower (seronok kan demand nak gaji min rm1.5k? Well ianya tiba dengan few sacrifices!), pengaruh real estate and rentals.

Jangan nafikan, harga akan menaik setiap tahun, bergantung pada kebijakan pengawalan inflasi negara.. rendah inflasi rendahlah kenaikan harga barang.

Yang pasti, tentu ada sedikit penjimatan nyata di sektor peruncitan dan penjimatan ketara di perbelanjaan sehari-hari!

This is reality.

Jangan melompat nak marah-marah bila gst dimansuhkan and tak terus nampak penurunan ketara di sektor runcit. 

Man man liowwww..

.
Nash
Harap Korang Faham.
#BangsaNiaga
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!