Header

Thursday, August 30, 2018

Tips niaga.


Jika perniagaan kita dah berjaya buat duit terkumpul sebanyak lebih kurang rm50k, apakah priority perancangan korang sbg biz owner, khususnya on retail segment;

1) Spend on Above The Lines Marketing method;

Or

2) Spur the budget for more stocks and variety of merchandises.

Your choice would be?
.

Ni pandangan aku, sebagai input and buah fikiran utk peniaga lain.

Tak perlu go for marketing besar-besaran sekiranya berjaya kumpul rm50k utk 1st round.

Go for option number 2; perbanyakkan stock in hand, dan pelbagaikan barang jualan (mengikut genre biz korang lah opkos.. jgn kedai jual baju kau pi stok up jual spek plak!)
.

Perhatikan kata kunci "1st round" tu penting!

Kau berjaya kumpul rm50k dari perniagaan kau selama ni, sangat bagus! Hebat dan tahniah!

Bukan mudah kan nak buat duit terkumpul banyak tu! (Ramai yang hanyut tgk duit kahkah!)

Ini bermakna marketing strategy kau selama ni dah cukup bagus, MAINTAIN saja, tak perlu ubah BUAT MASA SEKARANG.

Kau belilah stok banyak-banyak and pelbagaikan!
.

Ini kerana orang ramai dah tau kewujudan bisnes kau (hence kau berjaya kumpul rm50k!)

So kau berada pada tahap untuk mempersonakan dan memgWOWkan lagi existing crowds yang ada dengan kepelbagaian stocks jualan.

Nanti existing crowds kau akan jalankan kerja marketing utk kau, tahu?

Dia akan bercerita dgn kenalan dia "kau tahu Bedah, kedai Glowing Party tu macam-macam ado kau tahu tak woiii tahu ke tak???"
.

So, next round kau kumpul lagi approx rm50k, kali ni baru kau go for ATL Marketing! 

Lebih berimpak nanti!

Ni asal bisnes je nak marketing gempak kuar tv kuar radio padahal belum tiba masanya lagi yg sesuai pun...

Nanti dah buat ATL tapi barang jualan hampeh, rosak je nama baik!
.

Pebende Above The Lines bagai ni?

Hmmm.. gi lah study dulu.. 
Panjang pulak aku nak kene buat karangan nanti!
.

Semoga pandangan aku bermanfaat.

Kahkahkah 
Yak bokteee 

.
Nash
Strategi Perlu Kemas.
#BangsaNiaga
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!