Header

Wednesday, September 12, 2018

Kiraan stamp duty hartanah

Ok. Tadi siang aku ada hantar post argue berkenaan stamp duty pembelian hartanah.

Malam ni ada free time, meh aku try explain pasal stamp duty, yang mana ianya juga adalah kos pemilikan rumah!
.

Stamp duty ni adalah cukai. Dibayar kepada kerajaan.

Rate sekarang;

1st 100k 1%
101k to 500k 2%
501k to 1m 3%
1m above 4%!

Fuuhh!
.

Jadi kalau rumah kau beli tu rm350k, kau kena bayar cukai stem/cukai taksiran/stamp duty(sama makna banyak istilah) ni sebanyak RM6000.

So kos pemilikan kau bertambah lagi rm6k.
.

Tapi jangan risau.
Tahun 2018 gomen dah bagi pelepasan.

Untuk rumah pertama, for the 1st 300k, gomen bagi exemption.

Bermakna ada penjimatan sehingga rm5k.

Now kos cukai kau hanya rm1k sahajalah jika rumah tu rm350k.
.

Bagaimana drngan legal fee?
Dan juga MOT?

Ini semua kena bayar juga.

Ahhh kau tanyalah pada ajen hartanah kau!
Soh dia tolong kirakan!

Hahaha!

Jangan terkejut andai ada agent yg tatau pun cmna nak kira.. huuuu
.

Makanya aku masih berpendapat, adalah relevan untuk zaman sekarang, jangan terburu-buru beli rumah!

Chain reaction.. low demand nanti rumah turun ler... itu pun nak kena aku sebut ke? 

.
Nash
Pelan-pelan Buka Gari
#BangsaNiaga

Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!