Header

Tuesday, January 07, 2020

Malas?

Malas?
"Bukan malas Bro... tapi gaji kecik lah... mana cukup!"
Bistu kau nak gaji berapa?
.
"Aku ni jenis yang tak boleh ikut kepala orang Bro.. aku rebel! Aku nak flexibility.. aku memang cita² jadi Tokey, tapi lom ada jalan lagi lah!"
Bistu, kau lebih selesa menyusahkan makpak?
.
Gais, kita ni hidup kat dunia, dari zaman apa sekalipun, semuanya mesti bekerja..
Kalau dulu atok nenek kita kata, zaman mereka, hidup mudah, tak terbeban...
Tapi mereka pun bekerja gais!
Kau tengok tak orang² tua, dek kerana mereka dah terbiasa bekerja, kalau now mereka duduk lepak² saje² kat rumah anak² mereka, mau 2 hari je, DAH DEMAM!
Sebab itu bukan gaya mereka..
Dari dulu dari muda mereka dah biasa bekerja keras siang malam..
Mungkin zaman aritu, wang ringgit bukan tujuan utama.. mereka bekerja untuk makan dan pakai!
Mereka bercucuk tanam, berbudi pada tanah, untuk makan pakai mereka...
.
Tiada seorang manusia pun yang dilahirkan punyai magik, takyah buat kerja apa pun, tetiba makanan sampai kat atas meja.. tetiba baju dah siap terjahit..
Tidakkah terdetik di pikiran kita, sedangkan Baginda Rasul kita, Muhamad (ucapkanlah selawat) pun bekerja keras!
Beliau insan terpilih, kekasih Allah pun bekerja dengan amat rajin dari kecil lagi.
Mengembala, berniaga segala macam.
Ada riwayat kata beliau duduk senang lenang?
Even beliau pun turun ke peperangan tau! Ikat perut dengan batu, jatuh luka segala...
Itu kekasih Allah, insan paling mulia, dijanjikan syurga pun bersusah-susah.
Kita, tak malu ke gais? Allahu...
.
Gaji sikit?
Tak boleh diarah-arah?
Meh aku kenalkan dengan seorang kenalan aku..
Beliau ni boleh lorongkan kalian dengan pendapatan sehingga RM4000 sebulan tu no hal, doable dan tidak mustahil.
Beliau boleh ajar dan tunjukkan jalan camna nak own manage masa, agar kita bekerja dengan fleksibel.
Beliaulah, Abu Hassan Al-Gerikas!
.
Join lah team beliau untuk belajar banyak perkara.
Mak pak yang ada anak muda kat rumah tu, paksalah mereka..
Isteri² yang punyai suami dudu kmengangkang tu, ajaklah dia..
Atau para wanita kuat sekalian, nak berdikari, sertailah beliau dan team.
Saya yakin, jika rezeki kita ada, kita boleh berjaya.
.
Dalam dhuha, kita ada berdoa;
Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah
Allah pasti perkenan doa kita, namun, kita yang perlu berusaha untuk mendapatkannya..
Mungkin, dengan 1 langkah ni, kita dapat memecahkan tembok yang selama ni kita fikir sebagai penghalang tersebut?
Allah maha tau, kita berusaha lah.
.
Mari kita sama-sama ikhtiar..
Nak orang bantu kita untuk start?
Nah aku dah perkenalkan..
Maju lekas, kekawan semua!
Aku gembira dengan kegembiraan korang..
Kita takde hasad, hanya mencuba untuk membantu.

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

CCTV 360 Degree

Henpon kita semua ada data dah kan?
Selain berhiburrrr.. kita utilise lah henpon kita ni sebaiknya..
.
Time kita kat luar, kita boleh je jadikan handphone kita ni sebagai "mata" dan "telinga" serta "MULUT" kita..
Bebila kita nak, kita boleh check apa yang berlaku di rumah atau di pejabat/kedai kita.
Bukan setakat TENGOK tapi juga kita boleh "DENGAR" serta "BERCAKAP"!
.
Teknologi sekarang makin canggih dan memudahkan.
CCTV ni kecil je tapi berkuasa!
Gambar video yang cukup clear, serta audio yang jelas.
.
Setup pun amat mudah!
Hanya connect pada wifi sedia ada di rumah/office dan install apps di handphone, walla!
Even kita boleh setup ALARM untuk waktu yang tertentu, contohnya waktu tengah malam sampai awal pagi agar tidur kita lebih lena dan hati pun senang bila kita tinggalkan premis kita.
Nanti bila alarm trigger, kat apps kita akan naik notificarion dan juga snapshot gambar kejadian di lokasi!
Kita boleh terus check apa yang berlaku.. mudah!
.
Nak install pun mudah..
Hanya perlukan power biasa.. ada kabel usb disediakan, dan kepala charger macam biasa tu..
Ala.. macam handphone charger je pun!
Nak lekat cctv ni pun tak perlu skru bagai..
Sebab dia ringan je, so boleh tampal pakai double sided 3M dan sufficient.
Install tak sampai 10minit, setup apss dah terus beraksi!
.
Saya sendiri pakai cctv ni.
Tiap hari kami skodrng kahkah!
.
Perghhh..
Dasat betul cctv ni kan?
Sure mahal!
Kahkahkah!
RM90 utk semua kemudahan sebegini, ok tak?
Pada aku, ok sangat kalau nak compare cctv yang berdekoder tu. Paling tidak ratus² or ribu termasuk installation!
RM90 je gais..
Pos pun boleh..
Kalau area dekat Kajang Bangi leh COD and setup akan diajar terus.. tempat lain leh guide thru whatsapp pun dah ok.
.
Pelaburan gadget yang baik ni, saya memang rekemen.
Memudahkan pemantauan rumah, bilik, office, stor, kedai.
Contact terus seller... kawan² kita juga..
Klik whatsapp link ini:
Ini pelaburan gadget yang berbaloi.
👍👍👍


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Minyak Hitam oiii

Baru je tukar minyak itam aritu..
Ni dah nak kena tukar lagi! Duit lagi..!
Cepat nau kena tukar.. baru 5000km dah kena tukar..
Bila tukar je, cair betul minyak tu macam air..
.
Dah.. dah takyah bising²...
Banyak jalan, banyak kali lah kena tukar minyak itam tu..
Minyak itam tu pelincir yang AMAT PENTING untuk kesejahteraan komponen² dalam enjin tu.. jangan buat main.
Tak jaga minyak itam, macam kita tak jaga darah dalam badan kitalah ibaratnya..
Nanti organ² lain dalam enjin tu pun akan effect.
Dan juga bila "organ" dlm enjin dah tak baik, minyak pun ketedarah kuat lah..
Itu simple logik dia.. dah pelinciran pun kurang, effect habus yang lain!
.
Tapi kita sebenarnya ada je option lain.
Ada minyak hitam yang di formulate dengan lebih baik kualitinya.
Boleh di "lanyak" sampai minimum 10,000km hingga 15,000km! Haaa sampai 2-3 kali ganda hayat minyak biasa.
Sebab apa dia boleh lajak sampai camtu sekali?
Sebab keberkesanannya didakwa dapat smoothkan enjin, lancar macam kereta dara gituu..
Bila dah lancar, minyak petrol pun efisen lah pembakarannya..
Bila petrol efisen, bukan je jimat, tapi bila kita tekan minyak, lebih lawas ler perginya kete kita tu..
Tak runsing was-was bila nak memotong takut tak lepas kan?
Sebab dah lawas, anak² kita tidur rest sepanjang jalan pun lebih selesa.. enjin tak bising.. semua komponen dan dilincirkan elok²...
Sekali ngn wife kau pun nyenyak bila masuk kereta.. kau boleh memotong dengan tenang takyah kena cubit ngn wife lagi sebab nak pecut kahkah!
Kereta kau petrol ke, diesel ke, boleh juga..
.
Tu ada video aku attach sekali..
Punyalah power dia kurangkan geseran, besi tu sikit je calar...
Kau nak tau lebih lanjut, kau kontek brader ni,
Kau bersoal jawaplah lebih lanjut dengan beliau..
Leh tanya pasal minyak itam ni and juga gearbox.
Dont worry, produk teknologi USA ni diusahakan oleh Bumiputera kita!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Pakar Tukar Nama Page

BRANDING!
Peniaga yang baru berkecimpung selalu tak perasan hal ni utk kepentingan jangka panjang.
Mula berniaga, main letak je nama produk, branding pun takde..
Ada ke pulak letak nama "Bisnes Orang Kampung Jer"...
Pastu nanti nak go further, go big, dah segan.
Kehkehkeh!
.
Nak naikkan branding dan imej ni bukan kerja mudah yang boleh dikecapi hasilnya dalam masa singkat.
Kalau dari mula kuta dah silap langkah, kena perbaiki segera once kita dah tau dan jangka bisnes kita ni boleh pergi jauh!
.
Tak ke segan nanti nak buka SSM, pastu nak buka akaun bank syarikat, guna nama "Mat Jebon Empayerrr"
Bunyi dah khelassss tapi ejaan pulak salah!
Ini pun masalah yang selalu orang kita silap bila nak buat branding.
Kalau typo kat post FB mcm saya, takpelah lagi.. paling tidak pun, saya eja TAHU jadi TAHI kahkah!
Tapi kalau dah salah ejaan kat branding, aduhhh malu oiii
Pernah tengok orang eja "ENTERPRICE".. walhal Enterprise..
Eja Ballon walhal Balloon..
Eja Beauti walhal beauty..
Eh rosak lah nama brand!
.
Tapi now, dah benda dah jadi, nak buat camna ye dak?
Page FB pun dah create dan dah ada follower...
Sekarang baru nak rasa insof sebab tak pilih nama branding elok²... huuuu
.
Nak tukar nama page, tak reti lah puloppppp!
Dah kita ni IT pun terkedek²... alamak camno.. takkan nak biar kesilapan berpanjangan.
Hahahah! Hadoi masalah kome ni... payah bebenooo!
.
Nah, kawan saya ada buat servis utk tolong kome sekalian perbetulkan nama page..
Mana yang ada typo boleh, mana yang nak tukar nama dari "Bedak Sejuk Minah" kepada "Bedak Penyeri Alaf Baru" pun boleh haha!
Takyah murung lagi mikir camna prosedur² nak tukar nama page ni semua..
Terus contact wasap link ni.. tekan:
http://bit.ly/WasapBrandPage
Mereka janjikan, seminggu boleh dah page tu tukar ke nama baru, jika semuanya ok.
Nak tau lebih lanjut boleh juga LIKE page mereka:
Dah dah tak usah murung lagi..
Boleh dah lepas ni pukul habis kat branding..
Kasi gah dan international!
Sejuk sikit nak sebut kat orang nama bisnes kita yang elok tu kan?


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ
Adoimakkkkkkkkkk!
Korang pernah tak terbeli air dari mesin² vending camni?
Dah ada mesin yang kena sita oiii...!
Geli pulak bila temgok keadaan tamgki dalam mesin tu..
Katanya air dirawatlah.. reverse osmosis lah apa lah..
Tapi... ermmm kembang tekak!
.
Udah.. udah.. tak perlu nak menyesal sekarang...
Benda dah jadi.. dah teguk masuk perut dah pun kan?
Haha!
.
Now, kita berubah!
Kan rumah, kat office kat rumah mak kat kampung.. kat mana²... pasang je penapis air yang dipercayai!
Ni saya buka peluang korang lekas dapatkan dari kawan² kita ni.. Hajah Kalsom.
Beliau agent Cuckoo, jom kita tempah mesin dari dia..
Juga, boleh wakaf kat surau, sekolah, rumah anak yatim, korang settle je bill, insyaallah yang lain company Cuckoo take over dari segi servicing, cuci segala, dan korang KUTIP JE PAHALA masuk dalam buku!
Nah wasap Hajah Kalsom kita ni lekas:
http://bit.ly/WasapNakCuckoo
Satu Malaya Hajah ni cover order!
.
Dengar khabar sehingga 31 December ni ada PROMO kau kau kau!
Lihat gambar last.. kau mesti tak percaya betapa berbaloinya promo tersebut yang sangat kau kau dan kau!
Kahkahkah!
.
Air minum pun korang nak berkira?
Untuk kesihatan kot!
Pandang mata anak² kau, isteri/suami kau... tergamak kau nak beri yang tak elok?
Mesti tak kan?
Orang rumah pun hepi takyah renyah² nak masak air panas tiap kali memalam buta kau request nak air kopi jantan satuuuuu!
Hahaa!



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!