Header

Tuesday, March 26, 2019

Perihal Bachelorette Party.

4-5 hari lepas, kecoh hal Bachelorette Party oleh orang Melayu kita.

Ini pandangan saya, selaku peniaga dan pembekal barangan party.
.

Menelusuri semula sejarah Bachelorette Party ni, ianya adalah sambutan oleh masyarakat Spartan dari kurun lama Greece, untuk meraikan bakal pengantin lelaki.

Kemudian, setelah digabungkan dengan tradisi Bridal Shower yang diamalkan oleh penduduk Belanda sekitar abad ke 16, maka wujudnyalah majlis Bachelorette party seperti yang semakin diamalkan sekarang.

Bachelorette party zaman ni, yang dipelopori dan diamalkan meluas di negara barat kini melibatkan kedua pihak bakal pengantin lelaki serta wanita, dalam majlis yang berbeza.

Ianya sering menjadi party liar, dengan simbol seks sebagai penyudah kepada zaman keterunaan serta dara.

Dan Bachelorette party menjadi semakin mainstream pada tahun 1981 apabila majlis yang diraikan buat gabenor New York pada ketika itu mendapat liputan media.
.

Di Malaysia, majlis seperti ni dah tak asing lagi..

Ekoran dari pengaruh cerita movies dari Hollywood yang memaparkan aktiviti party sedemikian.

Ada yang menggambarkan party sebegitu dengan kehadiran penari bogel, mabuk sampai tak ingat dunia dan pelbagai lagi aktiviti tidak bermoral serta rendah akhlaknya.

Sayang sekali, benda yang tak elok lagi cepat diikuti dan perasaan "Wah aku orang modern lah sambut camni.. aku urban!" telah menjadi bisikan syaitan bagi melalaikan serta menyesatkan umat kita sendiri.
.

Di premis kami, benar, kami juga ada membekalkan barangan ASAS untuk menyambut dan meraikan majlis ala-ala Bachelorette party.

Kami membekalkan selempang (sash) serta beberapa design belon Bachelorette party dan bridal shower, tiara dan lencana.

Kami tidak membawa masuk SEBARANG party items yang bercorak dan berimej sexual.

Sebarang games bertema Bachelorette party juga kami tidak bawa masuk kerana games tersebut semuanya pada kiraan kami adalah tidak bermoral dan tidak menepati adat ketimuran, apatah lagi agama.
.

Young girls, Muslimat kita, meraikan majlis ala Bachelorette sekadar utk menandakan ucapan selamat serta meraikan perhubungan baik mereka sebagai sahabat.

Kerana, umum tahu, apabila telah bekeluarga kelak, makan masa akan lebih tertumpu utk suami serta pembangunan kekeluargaan.. settle down.. anak pinak.

Ini tidak menjadi masalah kerana meraikan silaturrahim dan sebagai majlis penutup akan keakraban persahabatan.
.

Namun yang tular baru-baru ni..

Masyarakat Muslim kita meraikan majlis sedemikian dengan alatan yang tidak senonoh, adalah tidak seharusnya berlaku.

Dimanakah nilai moral dalam diri kita, seandainya pun kita tidak mahu bercakap dan mengulas soal agama?

Adakah semangat serta budaya sopan ketimuran kita telah lenyap dan dipengaruhi budaya barat yang memesong?

Saya sendiri selaku antara player utama dalam industri ini berasa malu dengan penularan sedemikian.

Benar, ianya bukan perkara baru.

Tapi seharusnya akal dan kewarasan kita boleh berfikir dan mengelakkan diri kita dari terjerumus.
.

Tidaklah bermakna, kita kolot jika kita tidak mengikut cara Barat.

Tapi inovasi sesuatu perkara itu penting dalam memastikan ianya berada dilandasan yang betul.

Raikanlah, tapi berpadalah.

Jangan kita lupa tujuan asal kita.

Mereka yang dirai hendak membina masjid..

Mengapa kita jadikan permulaan pembinaannya dengan membina jambatan ke neraka?
.

Marilah kita bermuhasabah seketika.

Silaturrahim perlu dijaga dan dirai, tapi bukan sebegitu tanpa sempadan agama.

Saya berdukacita dengan penularan tersebut. 

Marilah kita berubah ke arah yang lebih baik.

.
Nash 
Chief Executive Officer 
Glowing Concept Sdn Bhd.
#GlowingParty™ 
#Glowtex™
#BangsaNiaga
Masviona Muhamad

Friday, February 22, 2019

Kemarin by Ifan, Seventeen





Kemarin by Seventeen

Image result for kemarin seventeen

Kemarin engkau masih ada di sini
Bersamaku menikmati rasa ini
Berharap semua takkan pernah berakhir
Bersamamu
Bersamamu
Kemarin dunia terlihat sangat indah
Dan denganmu merasakan ini semua
Melewati hitam-putih hidup ini
Bersamamu
Bersamamu
Kini sendiri di sini
Mencarimu tak tahu di mana
Semoga tenang kau di sana
Selamanya
Aku selalu mengingatmu
Doakanmu setiap malamku
Semoga tenang.

Lagu ni sebenarnya dah di record kan sejak tahun 2016 lagi tapi masa ni lagu ni tak berapa nak glamour even band seventeen ni pun masih belum dikenali lagi
Tapi sekarang ni kalau dengar lagu ni, nak2 pulak dimalam yanh sunyi mau meleleh-leleh airmata kan kan kan
Seriously kalaulah kitaa yang tak ada kena mengena dalam ini lagu pun terasa seakan sebak didada bayangkan kalau penyanyi dia si ifan tu kan pula sedih tak tau nak habaq lah kan.
Selepas 2 tahun lagu ni dicipta oleh gitaris dia si Herman Sikumbang (mmg real nama dia) dan hari ni keadaan tu menjadi seakan-akan realiti yang sangat menyakitkan buat ifan saya rasa.
Bayangkan semua rakan-rakan beliau dalam kumpulan seventeen termasuk isteri dan pengurus beliau ada berada ditempat yang sama semasa tsunami sunda tu namun yang terselamat ifan tu sorang je yang lain semua jadi mangsa tsumami uwaaaaaaa sedihnya.
Apa jua yang berlaku pasti ada sebabnya kalau tidak masakan si herman boleh cipta lagu yang seakan2 tahu benda ni akan terjadi 2 tahun kemudian. Mungkin saja kebetulan namun siapa yang menggerakkan rasa dan mencetuskan idea kepadanya?
Itulah dia, kita hidup ni kena percaya qada dan qadar Allah. Kita manusia merancang, Allah jua merangcang namun sebaik-baik perangcang itu pastinya Allah Azza Wa Jalla.
Lagu fefeeling mr hubs Muhamad Nasron Nasir sekarang ni tu pasal type pepanjang ni hehe


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Friday, February 15, 2019

Community Recycle for Charity CRC Box

CRC Box




Mood mengemas lately lain macam sikit. Last week settle kan 4 bundle baju2 lama kami sekeluarga now baru lepas settlekan 2 box toys anak dara tu sejak kecik dan ada yang dah berusia hampir 12 tahun rasanya dah banyak yang dok kasi dekat close family dan orang2 personal tapi rupanya masih banyak lagi haha.'

Tinggal satu bekas ni je lah hasil khazah toys anak dara tu. Yg ini tinggal toys kekecik, puzzle2 kayu n apa entah lagi belum sempat kemas lagi yang ini.


2 hari lepas 2 box transparent tu so baki masih tinggal 1 box tak sempat nak kemas dan sorting lagi. Mana yang masih elok kejadiannya saya asingkan dalam satu tempat untuk hantar ke tempat yang bersesuaian dan mana yang dah tak elok dan dah tak cukup sifat kejadiaannya saya masukkan dalam tempat yang nak dibuang teruslah mudah sikit kan. So hasil mengemas 2 box tu dapat lah 1 bag sampah biru tu yang masih sempurna sifatnya.

Sebab boleh tahan berat jugak jadi mr hubs lah yang kena turun masukkan dalam box ni

Ramai yang tanya masa saya up story kemana saya kasi baju2 yang terpakai tu. Saya bagi ikut suka je ada yang pass dekat orang untuk pass ke charity center yang perlukan dan kebanyakkannya kalau tak ada siapa yang minta saya akan hantar ke crcbox kuning tu je kebetulan dekat area rumah saya ni memang ada satu box ni ditepi jalan.

CRC (Community Recycle for Charity) ni memang satu NGO yang berdaftar dengan government yang akan kumpulkan barang2 yang boleh di recyle n dan akan hantar ke mana2 tempat yg memerlukannya.

Korang boleh check dekat mana location crc box ni untuk memudahkan korang hantar apa2 barang yang korang nak donate kan atau kalau korang ada benda-benda besar dan berat macam furniture ke kan almari ke katil ke dan perlukan pengangkutan korang boleh jugak call CRC ni untuk datang pickup benda tu dekat rumah atau tempat korang tau. Mudah kan.

Diorang ni terima macam2 benda yang boleh dikitar semula macam pakaian, surat khabar lama, furniture ke alatan electrik lama ke mcm peti ais mesin basuh ke, buku2 lama dan mcm2 lagi.

Tapi kena lah ingat juga ye adat memberi tu. kalau boleh biarlah benda2 tu masih dalan keadaan yang baik dan masih berfungsi denga baik. Kot la dah nama nak derma pun jangan kah bagi benda yang memang dah tak boleh guna langsung kan. Tengoklah jugak condition benda tu macam kalau kita tak nak dan nak kasi dekat orang pun jangan lah sampai baju2 tu yang dah terkoyak2 atau uzur sangat keadaannya kan.

Oklah ini bukan paid review ye tapi saja nak share sebab ramai sangat yang pm kita di fb dan juga instagram so kita bagi lah info ni terus senang kan yang lain pun boleh baca juga.

Untuk info lanjut boleh ke website crc ni direct senang untuk tau mana location crc box diorg kan



#Masviona
-Today you trade with ringgit & dollar, Tomorrow you might only trade with your DEEDS gitttchuuuuu


Dah kosong bekas ni. Dah siap basuh dan keringkan dah ni.


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Wednesday, February 13, 2019

Stan's Donuts & Coffee at Chicago City, US

Stan's Donuts & Coffee



Kalau dekat Amerika, starbuck tu kedai kopi biasher biasher je macam kopi kedai mamak.
Merata ceruk pun ada starbuck macam selang 3 ke 4 kedai ada lagi starbuck dekat sana.
Sana lebih popular dengan kedai copi Stan's Donuts & Coffee ni. Stan's ni memula dibuka di Los Angeles dan kemudiannya dibawa ke chicago oleh kawan kepada stan dan bermula dr chicago lah kedai ni semakin maju dan growing gitu.

Donut sangat sedap dan variety giler. Macam2 hadooo. Sempatlah saya merasa memang sedap, kalau ada rezeki lagi memang akan try lagi hehe
Nikmat mana lagi yang nak di dustakan bila cuaca sejuk menggila kat luar pemandangan salji memutih je sesekali angin sepoi tu bertiup perghhhh menusuk ke sumsum tulang, gigil2 badan lepas tu dapat pekena hot chocolate dengan donut yang ada inti coklat leleh pulak bila gigit tu rasanya nikmat tu tak leh nak ungkap dengan kata2, gigit, kunyah sambil tutup mata lepas tu siap berdoa biarlah lambat sikit hancur hahaha









Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Friday, December 14, 2018

Dokumentari Road Trip KL - Krabi Part 1

Dokumentari Adhoc Road Trip Travel KL - Krabi.

Selalu aku post entry camni kat blog haha.. kali ni aku tgh rajin sementara mata leh lawan lagi ni tak tidur semalaman.
.

Trip kali ni macam kerja orang gila.

Wife kata jom gi cuti!

Aku kata, on! Kita test kete baru!

Wife tanya, lokasi? 

Aku jawap, entah. Siapkan je lah barang2 baju utk 3-4 hari. Bawak je sekali passport kot2 nak seberang ke apa ke.. yang pasti belah utara!
.

Actually ni bukan 1st drive kami ke tanah Siam.
Dah banyak kali.

Hatyai dah biasa berkali-kali.

Yang paling jauh ialah ke Koh Samui drive kira2 1k km naik Accord last 2 years tak silap.

It was an experience lah.. siap kete broke down.. minyak plak kehabisan hahaha hadoi cabaran!
.

So ini itinerary kami, mana tau leh jadikan panduan.
.

Day 1.
Ahad 9 Dec 2018
==========

Subuh bangkit, aku tengok wife Masviona Muhamad dulu lagi dah aktif. Siap bagitau dah packing segala bagai baju2 n kelengkapan.

Wahhh dia serius lah ngn dialog sembang2 nak g bercuti tanpa arah tu!

Tiada planning!
Tiada tempahan bilik!
Tiada route!
Tiada jadual!
Semuanya terjah!

So kita pun proceed. Part aku macam biasa take charge barang2 gadget punya chargers etc. Semua laptops kami bawa. Itulah office kami! Cuti pun kami on standby mode bekerja!

Jam 8am.

Kami gerak from Kajang. Minyak ada half tank tak silap. Bateri hybrid dah full caj leh pergi max 30km. 

Now knowing what we would be facing.. kami berdoa semiga perjalanan kami utk berkelana di bumi Allah ni dipermudah.

Kami cruising ke hiway Utara-Selatan, menghala utara dari Jln Duta.

Around jam 930am, nampak signboard Tg Malim.

Eh syiok jugak ni kalau stip breakfast kat Pau Yik Mun dlm bandar. 

Exit toll, rapat kiri, jalan dalam 5km, sampai lah kita kat jumction bdr Tg Malim. Pau Yik Mun ada di sebelah kanan.

Had our big breakfast there. Aku makan nasik ayam!

Avin hairan kenapa kedai biasa2 camtu tapi ramai orang. Dia tanya ni tempat bersejarah ke? Tak hipstur pun tapi ramai orang.

😂

Made a bit explanation to her pasal Yik Mun ni.. bergenerasi dah.
Ini sinonim dgn semangat MUHIBBAH Malaysia.

Cina Melayu India boleh duduk sebumbung dan bermasyarakat asalkan semua TAHU MENGHORMATI HAK DAN BATASAN MASING-MASING.

Semua orang boleh hidup aman di Malaysia. Prosper.

Around 11am lepas perut kenyang, masuk balik Hiway. Damage done, around RM30.

Cadang nak lunch somewhere in Ipoh.

Tapi macam baru sangat aritu gi Ipoh.. so lajak lagi ke depan.. ingat nak singgah Taiping lepak tasik mengimbau lenangan zaman bercinta dulu hahaha

Tapi pikir, tengahari camni takkan nak lepak tasik!

Last2 atas lagi. Sampai ke exit Kuala Kangsar.
Eh macam syiok je ni nak terjah jap Bdr Diraja Perak ni.

Masuk KK, search google apa lunch terbaik sini.

Sekali kedai banyak tutup daaa Ahad! Kedai yang kami nak pi tu pun tutup hahah.. Teratak Warisan Kampung.

So cari next kedai. Buka!

Selera Kampung Bendang Panjang. Tak berapa selera kampung lah menu dia.. pelbagai moden! Environment selesa dan cozy bawah pokok redup. Damage, Rm20+

Jam 2pm+ kita start enjin Volvo dan terus masuk hiway lagi.

Next, nak masuk Pulau Pinang. Nak gi George Town area nak tengok Heritage Suffolk.

Penang Bridge sedikit sesak. As usual, jambatan ni sentiasa menerujakan. Avin eksaited naik jambatan bersejarah yg pernah pegang title jambatan terpanjang ni.

Jam 4pm sampai di Suffolk. Ramai orang maybe ada function. Ingat nak enjoy hi tea kat tempat ni.

So decided utk gi terjah tempat lain dulu and later singgah balik ke Suffolk ni.

So next, kita gi area Avatar Garden. Lepak2 kat tepi laut 😍 panjat2 batu haha.

Picit Waze soh hantar ke Avatar Garden..

Bila sampai je rasa pelik.. awat garden ni tokong je.. salah hantar ke apa ni haha

Rupanya garden tu belakang tokong. Masuk tokong ni parking rm5.

Tepi tokong ada pantai.. cantik! Lepak amik gambar menikmati pemandangan situ.

Nak masuk Avatar Garden tu belum gelap plak.. so lampu2 avatar dia tak buka lah lagi..

By 600pm kami decide utk stroll back to Suffolk house..

Sampai Suffolk, tanya staff situ do they serve halal food?

Staff kata daging halal tapi ada serve wine n alcohol... ermmm.. usya menu.. spaghetti rn50 kahkahkah ini betul fine dining!

Kami pun just amik gambar je lah buat kenangan... baca sekali sejarah pasal rumah tu yang dah dibaik pulih.

So ke mana kita nak makan? Last2 decide nak makan pesembur je.

Drive gi Padang Kota. Alamak parking full! Hahaha!

Akhirnya makan kat Restoran Kapitan je.

Kami tinggalkan Penang dalam jam 930pm... dok pikir nak tidoq mana... loqstaq ka sg petani kaa..

Last2 lajak sampai Jitra hahahah ikut suka aku ja drive!

Pi cari hotel. Call kaunter utk published rate.. pastu tgk Agoda mana lagi murah... hihihi.. book kat Agoda teruih!

Sampai bilik... Avin lapaq lagi pulak!

Aku pun sebagai bapa mithali gagah lagi berani pi jalan kaki malam buta cari nasi utk anak.

Balik bilik, sambung sat buat gheja kat laptop settle terus tidoq berdengkuq 😂

Tapi nanti lah kita sambung..

Penat kau tahu tak menaip ni?

Kahkahkah

Maka settle Day 1.
Kajang - Tg Malim - Kuala Kangsar - Penang island - Jitra.

Tunggu je lah Part 2. 

.
Nash 💖 Masviona Muhamad
#AdhovGetaway 
#ImpromptuRoadTrip 
#Day1

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!