Header

Tuesday, December 20, 2005

King n Quen Control

Adlh diingatkan entry aku kali ini agak series dan emo sedikit..so kepada u guys yg rasa xboleh terima silalah jangan ambil port n kepada yg ingin sesama sharing knowledge silalah menghantar komen serta buah pikiran anda...n sukacita di highlight kan disini klu ada perperhal dikemudian hari adlh dimaklumkan yg penulis entry tidak akan bertanggungjawab...sekian untuk makluman..muaahaaaa.

Kali ini aku ingin berdiskusi all about king kong....eh silap..kongkongan, apa rasa org yg dikongkong, bagaimana lak perasaan pengongkong tadi bila dia dpt kongkong org lain, apa lak pendorong seseorang itu utk jd pengongkong n bahagia kah mereka serta yg plg penting klu kita tau cara² utk mencegahnya.satu topik yg panjang rasanya utk di selatankan...eh silap lg... utk diutarakan tapi aku rasa agak penting utk sesama kita share knowledge manalah tau kot² apa² yg kita utarakan ni boleh memberikan kesedaran serta keinsafan kpd org² tertentu, manalah kita tau kan.

Ok memula aku bagi satu situasi kisah benar(dirahsiakan identiti individu sebenar). katalah si A ni ada pakwe si B namanya.si A ni kata si B ni syg kat dia tp terlalu mengongkong dia.segala gerak-geri si A ni dia ambil tau,serba-serbi dia nk tau dlm n luarnya.si A tdk dibenarkan menghubungi kwn² si A, lebih² lg kwn yg si A ni kenal before si A ni bercouple ngan si B.no hanset dirahsiakn kpd kenkawannya td n selalu bertukar nombor utk mengelakkn drp org lain tau.klu ada benda ptg slalunya time dia nk mintak pertlgan kengkawan la...baru ler dia akan contact itupun ngan private phone bkn ngan hansetnya (imagine klu korang jd kawan si A tentu terasa jauh hati kan).sampaikan si A nk kluar makan pun dia xbenarkan except kuar ngan dia,dia lebih rela tapaukan mknan utk si A td.si A lak samiq na wa atoq na (btol ker bahasa arab yg di melayukan???kehkeh)...maksudnya "aku dgr n aku patuh ler" dek kerana sayangkan si B ni tadi. yg menghairankannya si B ni lak bknnya leh bersama² slalu ngan si A coz si B ni ada komitmen ngan org lain (tafsir sendiri ler maksud ayat aku ni ek)..si A ni lak tau hal yg berkenaan tetapi sanggup menerima si B. si A ni hanya menurut sumer kata² si B ngan alasan "nk wat camner dah dia mintak aku wat camtu so aku kena terima lah"...ada terdgr sedikit getar pada suaranya...kenkononnya pasrah ler.

Itulah serba ringkas ceritanya...so apakah pendapat korang semua tentang si A n B?Adakah si A patut meninggalkan si B(tp si A cuba nk tonjolkn yg dia bahgia ngan si B) or kita patut ajar si B(tp bknnya slh si B 100 % kan)....erm...apa advice korang semua pada si A n si B?patutkah si B mengongkong si A smpai tahap xboleh bercontact ngan member² lama(sbnrnya byk hal lagi tp xsesuweeii nk stori kat sini), w/pun kwn² sejenis ngannya,dgn alasan apakah si B bertindak sedemikian?adakah perlu si A hanya menurut n patuh dgn kata² si B hanya dgn alasan sayang?bahagiakah mereka seandainya perhubungan mereka akan smpai jua ke jinjang pelamin(di maklumkan si B selalu memberikan alasan bila si A mengajukan persoalan ni).

Fuhhh...sungguh berat rasanya entry aku kali ini...xper aku xpaksa korang. klu korang rasa xnak membebankan pikiran korang semua...just let go jer benda ni, klu rasa ada advice nk kasi tinggalkan jer comment kat sini, klu rasa nk bagi komen tp malu nk post kat sini...pm jer guna ym...bagi sesiapa yg ada id ym aku ler or sent jer sms klu byk duit sgt tepon jerlaa..xpun emelkan jer...ahaksss.klu xnak wat perper pun aku xkisah...xder hal punyer.ok lah erk tp jangan lak lepas baca entry kali ni korang lak yg kena migrain udah ler yerrrr....ya ampun pak penulis tdk bermaksud sedemikian.sekian harap maklum


Author's note: ni nmpknya kes king control jer nih, tp title aku kat atas tu dedua...meh aku explain, actually nk type satu lagi situasi yg mewakili quen control lak tp rasa cam mls lak, pnjg sgt ditambah lak aku tgh ada kerja nk buat nih n takut korang sumer lagi feninnn lah..feninn laa, tgk laa len kali jerlaa erk.
Camna?

14 Comments Uols:

idungpanjang said...

mmm..masviona ... sori tp aku pon akan menggunakan bahasa yg akan menyinggung sestengah pihak...

BODOH la sama ko wahai A!!!! BODOH yg amat sgt... dah serupa LEMBU!! yg ko jadik hamba abdi si B tu watpe.. dah la dia dah ada komitmen ngn org lain.. apa ko nak jadik gundik? Pompuan simpanan? haiyaaa... gila la ko!! banyak lagi jantan dalam dunia ni... ni mesti mamat B tu kaya kan? mesti A ni mata duitan.. kalau tak, masakan sanggup... dunia dunia....

masviona said...

hiii idungpanjang...thanks atas komen nih.

dh pueh dh bg nasihat tp si A xdgr.so kitorg as a friends bior kan jerlaa.mmg ler si B ni kira org berada lah jugak..bussinesman laa katakan.nk kata si a ni mata duitan xtau nk kata laa.tp klu stakat nk mkn dio sorang jer si A ni xyah kerja pun xper semua si B tanggung. aku doakan muga dia tersedar dr lena yg panjang.

Anonymous said...

mmg aku dah agk dah mestilah si A ni bdk kg n hidup dia biasa² jer.so bila dtg town dpt culture shock ler sket..tetambah lg lom ada experience berchinta ataupun mungkin jenis susah nk dpt pakwe so skali dpt dia syg bebetul laa..eh tol ni coz aku ada 1 kwn dia ni kira lom kenal erti cinta yg sbnrnya laa..cinta monyet mungkin pernah ler.skali dpt ler pakwe(atas hsl usaha aku gak,aku yg kenalkn dia dgn somebody)..ko tau..terus lupo dunie,kembang kempis lubang idung tayang pakwe kat memember...lupo doh eh jase kwn yg tlg rekemen kan.apa nk jd ler...memacam jenis org ler kat atas world ni...hahaha aku peminat mawi

mimosa said...

Weh topik best utk dibincangkan nih,xckp space ni aku nk karang ayat ni.aku cuba karang seringkas yg mungkin laa eh.

bg aku mmg si A ni jenis pempuan yg mcm si anonymous describedkan aku agree 100% laa.n aku nshtkn supaya si A tgglkan si B.nmpk sgt si B ni xjujur ngan awk.klu dia betul² sukakan awk wahai si A mesti dia terus trg ngan bini dia..aku konfem dia dh ada bini ni..entah² dh 2-3 dh bininya. dia mesti minta izin bini dia nk kawen ngan si A.dia xder nya nk bg alasan memcm klu kata bini dia dh kasi.tol tak????sapa setuju ngan aku

masviona said...

hiii..anonymous

cerita ko ttg kwn ko tu... <> cam sama jer pengalaman ngan aku(xder ler sama 100%)...heheheh.pasni aku xnk dh rekemen² kn kwn kat kwn ni bior ler dia cari sendiri psgan idup dier sendiri..ahaaksss

masviona said...

hiii...mimosa (mimosa pudica ker nih???...kui kui)

sori ler pg ni baru aku leh bg respon ngan komen² korang sumer,smlm aku ada meeting ler ptg tu.

aku pun xtau nk ckp ler.dr apa yg aku tau..dgr criternya bini pd si B xder mslh,setuju jer..katanyalah...so aku xleh nk komen lelebih ler bab nih.cuma aku mintak klu sesiapa yg ada cara yg plg baik utk settlekan benda ni tolong jadi pemurah sket kasi luahkan kat sini...:)

bekem said...

pada aku sng jer masviona...wat apa kita nk rebut2 lg pk hal dia...lantak dia laaa...semua nasihat yg kita kasi bknnya dia nk dgr pun..suka hati ko ler A dah tu jln yg ko pilih...nasib badan ler klu dah jd camtuh xyah nk kata bahagia ler...seksa jiwa raga.aku berani cakap camni sbb aku pun ada pengalaman gak w/pun xsama tp lebih kurang ler.nasib baik ler aku leh pk ngan cepat n blah jer tinggalkn dia.ceria idup aku skrang ni

mimosa said...

yerlaa masviona aku pun klu leh nk gak soh ko smng psl quen lak..mana aci klu sblh pihak jer xaci ler weeeei...muahaaa

tp klu ko dh kata camtu xperlaa aku sokong laa..sama² kita doakan moga si A ni berubah laa.

kumbang said...

apalagi nk ckp...si A tu mmg ler....nk kena ni,bangkit laa dr tido..handsome sgt ker si B tu yg si a dok tergile² sgt tuh

masviona said...

sori lmbt lg aku bg respon

xperlaa kita sesamalah doakan moga si A cepat2 tersedar n berubah yer itu jer yg kita mampu buat,yg lain tu terserah kat dia sendiri laa

lin said...

nak komen gak nih.. erm... tak brape bagus la kalau sampai tahap mcm nih...

masviona said...

smpai tahap mcm mana nih lin???sapa yg xbagusnya

Anonymous said...

Hahaha..

Sapa punyer projector tue.. Soalan nie utk abang prebetsabu..

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read Toshiba projector teile Portable dvd cd mp3 player Stainless steel desktopn stationery products New mexico free trial dialup Danner revolving bookcase Est fire alarms Computers video game decks patios driveways dwarf kentucky free pop up blocker driveway alarms dimango door chimes Plans make craps table

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!