Header

Saturday, January 03, 2009

Camne nak send n3 dari email?

ramai yg dah perasan, aku slalu sent simple n3 guna email...

klu korang tgk, mana2 n3 yg aku taip, yg ada signature "Sent via Nokia E77" & "Email sent via Nokia E77" tu, aku htr thru email dari henpon.... (err... signature tu aku tak taip.. aku set dalam setting email kat henpon tu as signature.. so sng sume org nak tau especially opismate yg aku sent tu via henpon.. so segala format adalah amat simple...huhuhu)

napa aku pilih utk taip n3 sbg email guna hp?

sbbnya, adakala aku akan taip n3 secara "live" or spontan ketika sesuatu acara...
mmg setiap phone ada browser internet...
napa aku tak taip n3 guna browser henpon je?

ahaha soklan dalam jawapan tuh...

simple je.. bila kita guna henpon, of course connection yg kita pakai ialah gprs or 3g... (bonus if hp korang ada wifi, and area korang tu ada free wifi..)

umum tau, harga connection guna hp ni mahal... (malaysia maa.. sume mahal !!)
klu pakai browser, kita kene buka page blogger.. then kne buka page utk compose n3 bagai... tiap page yg ktia buka tu, ada transmit n receive data... KOS aka PERABIS DUIT disitu... kan?

so adalah lebih mudah kita guna email je..
kita buka msg editor, pilih email...
then taip la sesuka ati.. ada certain hp yg leh attach gamba.. so attach la.. but pastikan file gamba tu tak besar sgt la.. nnti mahal....

utk taip ni, korang tak dikenakan caj pon oleh telco.. hahaha..
penjimatan disitu..
lepas dah karang email tu, korang send la..
time ni je dia kan caj...

tp yg pasti, jumlah yg dicaj adalah jauh lebih rendah compare ngn if ko buka page pakai browser..
sbb?
sbb dia tak load segala macam mak nenek dalam page tu.. dia just htr data tu as mail...
for sure size data tu lagi kecil kan?
yeay.. korang dah lakukan byk penjimatan!!!

so.. ada yg tanya email tu nak send kat address apa?

haa..
korang kene la set kat dalam setting blogger tu dulu...

loggin blogger kroang, then gi kat Settings... pastu gi kat tab Email..


kat situ korang akan dpat lihat Mail-to-Blogger Address kan.. dia akan bermula ngn username korang, diikuti ngn Dot, pastu @blogger.com

so kat kotak tu korang masukkan la apape perkataan ikut suka korang... pastu save..

jadinya, tiap kali korang nak sent email utk publish n3, korang guna la alamat yg kroang dah create..

contohnya:
[Username].[perkataan yang korang create]@blogger.com

prebetsabu.akuEnsem@blogger.com

perhatikan, perkataan "akuEnsem" tu merupakan perkataan yg aku create n save dalam kotak tu...

paham kan? mudah je...


satu peringatan, korang kene anggap email address utk di send ni sbg pwd gak tau.. jgn bg kat org lain tau...
if org lain tau, diorang leh publish n3 atas nama ko guna email.. habiss... kang dia sabotaj korang lak... kan?
langkah selamat, kerap kali lah tukar alamt email tu.. tau!

k.. semoga lepas ni kroang leh ber n3 sakan even korang berada di luar...
yg penting ada henpon, dan henpon ada kredit!!!

dan pastikan henpon korang telah diset utk email n gprs/3g..

ok cau dulu...
Camna?

6 Comments Uols:

ei_da.. said...

thanx.. info yg sgt bagus... nti nak try...

ciarexoxo (^_^)v said...

wahwahhh canggihnyeeee:'D tapi kalo fon jenis cap ayam brand xbleyy gak kan ;) hoho

prebetsabu said...

huhuhu sgt sng n sgt praktikal kan?

harusla korang set email ni.. dah kata TEGAR..!

sebarang masalah sila contact blogger.com.. hahaha

takde la.. if korang sangkut memana step, leh la refer sini..

but if korang sankut camna nak setting email kat hp, aku 50-50 leh tolong sbb lain henpon lain setting.. hahaha..

prebetsabu said...

ciare: semua henpon yg leh support gprs bole compose email.. huuhuh.. maksima kanlah penggunaan henpon anda.. bukan takat angkat kol n sms je.. kita extend sampai email lak..

pasni kita utilise send/receive fax lak.. haha.. opis bergerak tu.. amat berguna beb..!

tuberose78 said...

eiii.. akak ngan abg shawal skang macam terminat plak kat henpon e71 cam nas tu la.. sbb ada gps..
errmmm... amat menarik & tertarik.. hehehe..

prebetsabu said...

tuberose: beli jgn tak beli.. dlm byk2 henpon yg nas dah pakai, e71 la yg TERBAEEKKKK !!!

klu nak feminin look, beli e66 mcm mas.. function sama but takde keyboard QWERTY...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!