Header

Friday, July 24, 2009

Perniagaan hartanah.

Jom kita diskas...
Aku nak kongsi info..

KELAS - BISNES HARTANAH BERSAMA PREBETSABU..
hahaha...

Adalah diakui, bahawa majoriti daripada mereka yang berjaya dalam hidup (kaya raya) ialah mereka yang berlatarbelakangkan daripada jual beli hartanah... kan?

Semua bisnes pun ada risiko..
begitu jugak ngn bisnes hartanah..
apa risikonya?
yang aku nampak:-
1- Salah strategi membeli hartanah yang tiada nilai saingan (cth paling tepat : hartnah di bukit beruntung)
2- Kesukaran mencari penyewa
3- kesukaran mencari pembeli


Macam mana bisnes hartanah ni menguntungkan?

Seperti yang kita sedia maklum, bisnes Real Estate ni biasanya memerlukan modal yang agak besar untuk starting..
mmg la besar kan.. sbb kita kene invest dulu untuk beli umah/tanah/shoplot tu..

let say kita start ngn umah apartment kos sederhana rendah, harga umah dalam rm50k...
so untuk beli umah tu, kita kene bayar deposit 10% => rm5k..
yang selebihnya kita buat loan with bank 90% contohnya...
(ni contoh paling buruk.. if bebetul nak main real estate, better dump huge sum n loan sikit je)
tapi kene sediakan lagi spare cash untuk loyer, deposit air, letrik etc etc..

bulanan umah tu dalam rm250 sebulan bayar kat bank..
jadinya kita sewakan umah tu rm350 sebulan, untung rm100...

cukup 3 tahun (napa 3 thn? biasanya if kawasan strategik, dlm tempoh 3 tahun, value umah tu dah bole naik tinggi.. min 20% setahn, so 3 tahun dah +-60% naik value)
so lps tu kita dah leh jual umah tu pada harga semasa, jangkaan harga ialah rm80k..
bermakna dalam tempoh 3 tahun, kita untung rm30k..

sikit?

nampak mcm sikit..
but if kita kira, kita dah sewakan pada penyewa, sebulan untung rm100, so setahun ialah RM1200 untung..
if kita jual umah tu dalam tempoh 3tahun, maknanya untung sewa kita ialah RM1200 x 3 = RM3600.

maknanya, untung kita untuk umah tu ialah sekitar RM30k + RM3600 = RM36,000.00
(harus diingat, kiraan kasar ni tak termasuk kos sampingan... cukai, guaman etc etc)


ok la kan...
dalam masa 3 tahun..
dengan pelaburan awalan RM5k++ (untuk deposit harga umah... loan dibayar oleh penyewa !!) , kita dapat pulangan RM36k !!

TAPI........

jangan begitu teruja...

contoh yang aku bagi ni ialah contoh kiraan kasar..
semua ni bergantung pada percaturan kita..
lokasi, jenis kediaman, harga sewaan etc etc..

keadaan ekonomi semasa jugak memainkan peranan...

if salah pilih, huru hara gak jadinya. !!!!

so aku berharap semoga kita semua mendapat sedikit gambaran awal mengenai pelaburan dan bisness hartanah ni...

ok cau cau cau...



*lepas ni nak wat kelas apa lak? ada cadangan? email kat aku.. if aku ada ilmu serba sikit pasal cadangan korang, aku ulas kat Mv.com !!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

Dee said...

bukit beruntung yg xde untung...hehehe...

tuberose78 said...

umah korank yg kat bangi tu dah ada potential penyewa ker? biller leh duduk..?

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!