Header

Wednesday, August 26, 2009

Horse Riding Yang Dirindui...


Banyak sangat aktiviti yang mengganggu hobi kitorang...

Team Mv.com ialah Horse Rider...
Bukan penunggang kuda yang professional, sekadar tunggang kuda untuk suka suki...
Tunggang kuda untuk senaman... untuk kesihatan... untuk riadah..


Seingat aku, last sekali kitorang ride ialah sebelum bercuti ke Beijing aritu...
Maknanya dah hampir 3 bulan weols tak ride..
dah suku tahun !!
lama gak tuh...

Napa weols suke benar ngn horse riding ni?
pada aku, horse riding ni merupakan sukan yg memerlukan disiplin sepanjang masa..
memanglah semua sukan pun perlu disiplin...
tapi tak macam bola baling ke, badminton ke... sukan² camtu kita leh mengelat sikit sebanyak.
Mengelat camna? Ye la... if kita main sport camtu, kita leh curik tulang...
agak2 kita dah letih ke, kita leh malas² gitu.. biar team kita yg main oeranan..
but time hors ride, once kita dah duduk atas saddle, tumpuan perlu diberikan pada riding...
takleh ngelat.. kene sentiasa alert ngn reaction kuda tu and jugak litar.. sbb kuda ni sesentap sensitip..
pendenganran dorang sangat sensitip.. kekadang tu bunyi air from paip bocor pun bole buat dia terperanjat...
bila terperanjat, dia akan ubah haluan or hilang kawalan tetiba.. so time tu la kita kene control keadaan and make sure kuda tu sentiasa tenang dan boleh dengar command kita..



aktiviti tunggang kuda jugak membentuk postur badan yang sihat..
kita duduk atas saddle tu, kene sit up straight...
if sukan lain, lantak kita la nak lari² malas ke... nak bongkok² ke..
but time ride, memang kene tegakkan tulang belakang and bidangkan dada...
if tak, kita akan hilang balance time kuda tu trot n canter.

if nak bicara soal peluh lak, ahkak rasa, tiap kali sesi ride, sure berbaldi² peluh akan keluar !
seius uols.. mmg memenatkan..
if dalam tv, kita tgk cerita koboi ke.. zorro ke...
nampak mcm senang je kan dorang ride..
tapi sebenarnya, if tanya aku la kan, tak la sesenang mana... byk bende kene pikir n jaga..
bukan je kita akan letih badan, tp jugak peringkat awal belajar, leh letih otak jugak ooooo.. hikss
15min kita ride trot, dah boleh letih badan oooo... serius tak tipu...
if dah lama tak ride, sure lepas ride tu badan n urat2 akan terasa sakit n sengal..


hmmm.. entah bila la aku nak start semula aktiviti tunggang kuda weols ni..
rinduuuuuu sama hobo, jade, attention sume...
entah kuda² tu kenal tak lagi ngn weols..

insyaallah.. lepas² puasa ni bole la kot start aktif ngn equestrian ni...


so sementara weols berehat seketika dalam bidang ekuin ni,
korang try la layan entry2 lama weols pasal tips n pengalaman weols riding ni..
link utk entry2 tu ada dah weols wat shortcut kat sidebar tepi tu...


Author's Note: Lepas ni rasanya if ride balik, sure dah kekok... kene brush up balik skill koboi ahkak ni.. hikss

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

Kaseh said...

tak takut plak damia ngan kuda tu eh.. good girl..

watie said...

huhuhu saya manyak takut naik kuda hihihi

selamat berpuasa :)

tuberose78 said...

kuda poser.. nanti dia penat nak angkat korank yang 'tomei2' tuh!! kahkakaka...
jgn mare.. bulan poser nie..

masviona said...

kaseh:
damia mmg tak takut pun siap pndai dah panggil² horse...horse lagi but masa dulu dia selalu panggil kuda nih dog jer...hiksss dulu semua binatang pun nak sebut dog jer coz dia selalu tgk jiran depan umah punya dog...huhuhuhu

watie:
dulu saya pun takut but sejak jadi horse rider nih tak takut lagi.....syok ler dpt naik kuda nih

tuberose:
bulan pose nih mmg ler.....hiksss mana ada kelas tuh bukak pun....klu bukak juga rasanya xde org nak gi class kot tggu lepas raya ler...hehehe

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!