Header

Tuesday, May 22, 2012

The Beauty of Sunrise at Angkor Wat

Trip ke Cambodia kali nih, weols terjah berdua je manakala our flashpacker cilik kena tinggal this time sbb weols rasa trip nih tak sesuai untuk dia sbbnya weols decide trip nih nak selit2 adventures nye skill sket so tak berapa compatible lah untuk our daughter yg baru berusia hmpr 5 yrs old tuh kan.

Memang niat weols nak datang ke Cambodia nih memula sekali yg terlintas kat kotak minda ofkoz lah nak tengok Angkor Wat kan. Salah satu dr 7 wonders of the world tuh kan. #tak sure either masih valid lg ke tak nowdays 

Patutnya weols mmg nak datang direct flight ke Siem Reap pastu baru ke Phnom Penh but time tuh tix promo dari Air Asia hanya offer ke Phnom Penh je so weols grab jelah setelah ditimbang tara ngan budget n jugak schedule yang sesuai kan.

So terpaksa lah weols dari Phnom Penh tuh naik bas ke Siem Reap. Bab tuh kita cerita lain kali saje coz n3 kali nih kita nak story mory pasal Angkor Wat dulu....hiksss.

Selepas menjalani perjalani menaiki bas selama hmpr 6-7 jam akhirnya weols sampai lah ke Siem Reap dari Phom Penh.

Esoknya pagi2 sebelum subuh weols dah sesiap. Ini kiranya ala2 Breaking The Dawn...Twilight Saga dah nih coz kol 4am weols dah bangun mandi sesiap dah nak gerak ke Angkor Wat coz dah set time ngan Salim our driver Tut Tut sepanjang dok kat Siem Reap nih jam 5am mesti dah bergerak sebab nak kejar sunrise kan.

even pagi tetap kena pkai mask sebab berdebu
#nasib baik dh survey psl wheater n bwk mask dr rumah....si salim nih bukak mask time nk berckp ngan weols jer time lain mask terlekat kat telinga je 24/7




Perjalanan naik tut tut di dinihari tuh membuatkan kami terasa kesejukkan maklumlah angin agak kuat jugak bila tut tut dah mula bergerak laju dan weols plak walaupun pepagi buta tuh mata dah segar bugar sbb tak sabar dan teruja nak melihat benda yang masih belom dapat weols bayangkan macam mana ghopernya yang sebenar tapi sedangkan telinga dah selalu sangat mendengar akan kehebatannya. Mata plak selalu sangat dok membaca keunikkan n keajaibannya kan.

Lebih kurang 20- 30 minit perjalanan menaiki tut tut salim akhirnya weols sampai jugak ke tempat yang di tuju. Lepas dengar pesanan Salim itu n ini weols memulakan langkah dengan hati yang penuh tanda soal (penuh simbol ??????) dan jugak mata yang tak putus2 menoleh ke kanan sat ke kiri jap lepas tuh atas bawah belakang semua sudut yang leh pandang seakan2 mata weols tak mau melepaskan peluang tuh.

Jauh kat sudut hati rasa kesyukuran yang paling tebal.....sambil kaki terus menapak tangan tak habis2 dok petik camera. Time nih segala gadget yang ada camera telah weols keluarkan hiksss dan amik gambar punya pasal.

Tourist punya lah ramai mat salleh minah salleh tak yah kira lah kan malah Jepun, Cina, Korea, India pun semua ada dah mcm semut hurung gula plak.


Lepas berjalan masuk dan dah tengok keadaan sekeliling masa yang di tunggu2 pun tiba lah dan sang matahari pun mula menimbulkan diri sedikit demi sedikit di ufuk timur.

Dan manusia pun berpusu2 lah membedik dan memetik camera masing2 untuk merakamkan saat2 indah ini termasuk lah weols berdua. Masa nih jer berpuluh2 gambar yang telah di snap hiksss.

i like it very much...nmpk mcm lukisan
#fyi, ini bkn pkai dslr pun just pkai camera phone je...bkn bb but HTC One X

Saya memam suka sunrise ke sunset ke mmg best sangat lah nak tengok....bila dapat tengok tuh rasa happy sangat tak tau nak gambarkan macam mana. Yes!!!! I love sunrise...indeed bcoz each time i see a beautiful sunrise, I'm really touch by the beauty of this nature.

hampir sama tp tak serupa kan...:)

The colours of it capture my feeling of love for nature's being....lalu hati terus bersyukur Ya Allah Maha Kaya Tuhan Pencipta Sekalian Alam nih. Saya merasakan ia seakan satu permulaan yang baru setiap kali tengok matahari naik dan juga turut memberikan semangat baru yg waja serta memberikan pernafasan baru buat saya....mmg feel betul lah mcm kiranya bernafas dgn semangat yg baru untuk memulakan kehidupan.....ewahhhh!!! #terlebihsudah 

It really capture my heart lah sebenarnya itu je nak cakap.

So tak yang ckp2 banyak lagi mari kita tengok dan saksikan ye...hiksss.






  
Lepas dah sudah tengok dan bermuhasabah diri, bertafakur serrta merenung kehidupan sendiri yang telah dilalui lalu memikirkan dan membuat perancangan untuk kehidupan yang bakal ditempohi yang belom tau timbul atau tenggelamnya...hikss

Terus saya jadi lebih seni plak buat n3 nih, bermadah pujangga tak habis2...jgn muntah hijau ye....lol

Ok pendekkan cerita lepas tuh terus lah weols berjalan ke gerai2 kat tepi2 tuh untuk sarapan pagi uols. Sarapan pagi pun ala kadar sudeh lah uols buat alas perut je coz bila tengok menu ada pork segala bagai so tak jadi nak order roti pun. Memula ingat nak order sandwich lah kan tapi dah ternampak tuh cam ala tak perla nasib baik lah saya bawak bekal dari rumah...hiksss. Ala sandwich spread je pun tapi syukur lah kenyang uols.


Air kopi dia mmg no doubt la mmg tersangat lah sedap!!!! i really like the taste.



Lepas dah habis berakfast weols sambung jenjalan lagi dalam tuh satu round saje lah nak amik gambar dan melihat2 lebih mendalam kan lepas tuh terus lah gerak ke destinasi yang lain plak.



Author's note: Gambar2 kali nih sy xsempat plak nk buat watermark, maklumlah CTO mv.com nih dah resign dah hehe. Lepas nih insyaallah saya up plak n3 sunset kat pantai Parangtritis di Jogja, Indonesia ye uolss tapi saya tak janji lah bila insyaallah dalam waktu terdekat if saya tak bz eh.Thanks for reading ye uols!



Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

Navaneetham Krishnan said...

An awesome place and I enjoyed admiring the artefacts during my trip here. Watching the sunset was breath taking but the walking was terrible, esp up the hill and climbing on top.

Masviona Nas said...

Navaneetham Krishnan,

yes indeed...so do i :)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!