Header

Monday, February 13, 2006

Sahabat Sejati?????

First of all, aku nk mintak maaf awal² coz entry aku kali ni akan agak emo drp enrty yg sblm² ni, so peringatan kpd sesiapa yg rasa entry kali ni agak kureng bersesuain dgn kamu silalah beredar dr sini….hari ni aku nk story sket psl seseorang yg dulu….suatu masa dulu pernah bergelar kawan baik or lebih tepat lagi sahabat kepada aku. Entry ni aku akan tulis dlm dua bahagian, bknnya apa pnjg sgt kalau aku tulis dlm satu entry jer. Aku menulis entry ni bukannya atas sebab apa melainkan aku ingin mendapatkan nasihat n pandangan daripada semua pembaca blog aku nih

Aku namakan saje dia sbg X, aku memula kenal dia masa form 4. masa tu dia baru jer masuk class aku, dulu dia skolah lain…skolah dia tu kira ala² jiran skolah aku ler. Daripada rumours yg aku dgr dia ni pindah masuk ke sekolah aku coz masa dia kat skolah lama dia tu dia xleh masuk class aliran sains…..mayb result dia xmelayakkan kot…yg tu aku kurang pasti ler. Dia dpt masuk class aku coz parents dia mintak tlg ngan org dalam gak ler...coz kalu xsilap aku Pen. Kanan skolah aku dulu ada kena mengena ngan dia gak ler....tp aku xsure sgt ler bab nih

Sejak dari hari tu aku mula la berkawan ngan dia, agak rapat gak ler coz kebetulan dia dok dekat ngan meja aku. Aku mmg anggap dia ni salah sorang daripada kawan rapat aku ler…actually kawan rapat aku masa skolah dulu pun xramai. Hubungan kami berterusan baik smpai ler msg² dah masuk U pun….w/pun dh smpai tahap ni kami agak jarang bersua muka coz dia belajar kat selatan tanah air manakala aku pulak kat sini, tapi kalau balik bercuti or beraya mesti akan ziarah menziarahi. Sesekali kalau bertemu mesti akan bersembang panjang lebar, parents kitaorg pun tau yg kitaorg ni berkwn rapat….mesti akan bercerita hal diri memasing….even hal cintan cintun pun xsegan utk dikongsi bersama….slalunya dia yg lebih byk bercerita psl kisah cintanya yg selalunya sedih² belaka…entah dimana silapnya cintan yg dia bina slalunya xmenjadi…mcm yg slalu dia ceritakan…dia suka kat si A tapi si A menolak cintanya, suka kat si B si B pun sama gak. Aku sbg kawan turut berasa simpati ngan apa yg terjadi pada dirinya.

Suatu hari, aku ngan prebetsabu merancang sesuatu….aku cerita hal dia pada prebetsabu n kami merancang untuk kenen² kan dia ngan seorang kawan prebetsabu yg kebetulan masih kosong n sedang mencari² psngan hidup. Kawan prebetsabu ni aku namakan saje sbg Y. si Y ni pun kira agak rapat ler ngan prebetsabu coz dia opismate prebetsabu kat tempat kerja lama. Skali tu seperti yg dirancangkan aku n prebetsabu pun memperkenalkan X n Y ni antara satu sama lain. Kami dpat lihat diawal perkenalan tersebut, si Y biasa² saja tapi si X begitu teruja n beria² sekali. Dia seakan² jatuh cinta pandang pertama ngan si Y…ke‘excited’dan dia tu begitu tergambar sekali…..yerlaa bagi kita yg dh ada experience ni pasti akan dpt melihatnya walaupun sedaya mungkin cuba diselindungkan……so alhamdulillah apa yg aku n prebetsabu rencanakan akhirnya berjaya…..lom sampai sebulan usia perkanalan diorg berdua sudah selamat mengishtiharkan secara rasminya mereka berdua telah pun menjadi pasangan kekasih.

Masa awal² diorg (X n Y) bercouple dulu, rumahku (utk makluman, rumah sewa aku adalah rumah kepada bapak si Y) menjadi tempat utk berkumpul, masak n makan bersama²…..kami bercerita n bergelak ketawa sesame…maklumlaa dah saling mengenali antara satu sama lain….hubungan kami berlangsung seperti biasa walaupun kengkadang tu berlaku salah paham.

Satu hari, aku terdgr rumours yg kata si X n Y ni dah bertunang (smpai hati x inform pun), memula aku sms ler dia tanya,aku dh mula rasa heran kan coz ayat masa dia reply tu lain mcm jer...pastu aku tgk id ym dia menyala aku terus ler tego dlm ym lak....dan ni adlh ym antara aku n si X...sungguh ler aku rasa...menggigil² masa nk menaip kata2 tuh


masviona (1/16/2006 9:28:59 AM): bakpo xroyak ko aku nyo...mu nok tunang hr sabtu tuh

masviona (1/16/2006 9:29:15 AM): aku blk kg hr khamis lg

masviona (1/16/2006 9:29:26 AM): klu dok leh laa gi hari tuh

X (1/16/2006 9:29:33 AM): ginilah

X (1/16/2006 9:29:33 AM): mesti mu tetanta2 bakpo aku tak oyak

X (1/16/2006 9:29:33 AM): tetanya2

masviona (1/16/2006 9:29:42 AM): yolaa

X (1/16/2006 9:29:57 AM): aku x nak bnyk cerita n bnyk salah fhm lagi ngan mu

X (1/16/2006 9:29:57 AM): kita wat haluan masing2

masviona (1/16/2006 9:29:59 AM): mugo smlm nas jupe ngan mu

masviona (1/16/2006 9:30:20 AM): gak bakpo pulok gini


Apa perasaan korang kalu tetiba jer korang tanya lain, jwpan yg korang terima xpernah terpikir camni korang dpat…aku sungguh terkejut beruk…aku rasa bagaikan halilintar menyambar bumi jer bila dpt mesej camni (content ym tersebut adalh yg sebenar tanpa sebarang editing…tang nama dia jer aku tukar…yg lain2 ori)


masviona (1/16/2006 9:31:00 AM): laaa...crite gapo pulok hok nok pjg2 nyo nih

masviona (1/16/2006 9:31:27 AM): gak bakpo mu jadi gini nih

masviona (1/16/2006 9:31:36 AM): aku xpehe gapo2 nih

X (1/16/2006 9:31:54 AM): kita wat hal masing2 dah la

X (1/16/2006 9:32:04 AM): aku malas nak cite pjg

masviona (1/16/2006 9:32:23 AM): yerlaa...aku xkisah laa bab hok nok wat hal msg2 tuh

masviona (1/16/2006 9:32:39 AM): tp aku jd curious ler...sbb apa kita perlu wat lagu tuh

masviona (1/16/2006 9:33:12 AM): xdok kes...xdok ribut tetiba nok kena wat lagu nih

masviona (1/16/2006 9:33:44 AM): seingt aku hok kita ada terasa hati tuh kita doh setel blako doh ker?

masviona (1/16/2006 9:33:57 AM): gak bakpo tetiba jer keno wat gini nyo

masviona (1/16/2006 9:34:20 AM): klu betul xpuas hati lg keno royak laa sbb apa?

masviona (1/16/2006 9:34:55 AM): aku buleh agak mu ada terasa hati...tp aku xtau sbb apa yg buat mu terasa hati tuh

masviona (1/16/2006 9:35:08 AM): aku nok royak gini jah

masviona (1/16/2006 9:35:26 AM): klu mu ada terasa kena royak ko tuan punya badan sendiri

masviona (1/16/2006 9:35:39 AM): jgn gi royak n bercerita ko org lain

masviona (1/16/2006 9:35:51 AM): aku mmg xsangka ler klu perangai mu lagu nih

masviona (1/16/2006 9:37:20 AM): ikut suka mu laa...pada aku xdok gapo2

masviona (1/16/2006 9:37:31 AM): mu ingtlaa mu yg nok wat hal gini

X (1/16/2006 9:38:17 AM): yes aku yg nak wat hal

X (1/16/2006 9:38:22 AM): sbb aku dh tak kuasa nak pk

masviona (1/16/2006 9:38:45 AM): gapo hok mu pk tuh

X (1/16/2006 9:38:53 AM): kalau mu x sangka ngan perangai aku belebih2 lg tekejut ngan perangai

X (1/16/2006 9:38:53 AM): mu

masviona (1/16/2006 9:38:56 AM): aju royak sini aku pun nok tau jugak

X (1/16/2006 9:39:08 AM): banyak sangat

X (1/16/2006 9:39:23 AM): n yg pasti sentiasa mencari point nak beselisih fhm

masviona (1/16/2006 9:39:28 AM): psl gapo nih

masviona (1/16/2006 9:39:50 AM): astagfirullah halazim

masviona (1/16/2006 9:39:58 AM): bakpo ya sapa gini nih

masviona (1/16/2006 9:40:14 AM): gapo dionyo hok aku wak ko mu nyo?

masviona (1/16/2006 9:40:32 AM): sapa kat aku sajo cari point nok berselisih phm nih

masviona (1/16/2006 9:40:45 AM): aku dok tau gapo nih

masviona (1/16/2006 9:40:56 AM): sal

masviona (1/16/2006 9:41:16 AM): aku rayu ko mu acu tulung royak ko aku

masviona (1/16/2006 9:41:33 AM): bakpo ya mu sapa royak gitu mu nah ko aku nih

X (1/16/2006 9:42:12 AM): wat sakit hati jah kalau oyak

X (1/16/2006 9:42:35 AM): x payah nak tau sbb mu boleh pk sendiri

X (1/16/2006 9:42:35 AM): pk kan kat mana pokok pangkalnya

masviona (1/16/2006 9:42:59 AM): klu mu opn minded

masviona (1/16/2006 9:43:11 AM): mu akn royak

masviona (1/16/2006 9:43:22 AM): sbb pada aku xder menda aku wat salah

masviona (1/16/2006 9:43:39 AM): lain ler klu mmg mu yg xse memperbaikinya

masviona (1/16/2006 9:43:57 AM): tp loni npk sgt ler mu yg xse kita memperbaikinya

masviona (1/16/2006 9:44:14 AM): doh ada slh pehe...pada aku xdok gapo

X (1/16/2006 9:44:21 AM): no point sbb mu x kan sedar

masviona (1/16/2006 9:44:22 AM): kira sebelah pihak jerlaa nih

masviona (1/16/2006 9:44:58 AM): ikut mu laa sal

masviona (1/16/2006 9:45:13 AM): dok kalu mu rasa diri mu gok hok betul nyo

masviona (1/16/2006 9:47:12 AM): ikutmu laa

masviona (1/16/2006 9:47:22 AM): tp mu pikir sendiri laa

masviona (1/16/2006 9:47:47 AM): kita berkwn berthn2 xkan ler klu sbb sedikit slh fhm kita

masviona (1/16/2006 9:48:05 AM): nk bergaduh...kita nih bknnya bdk2 kecik lg


Actually pjg lagi kitaorg punya conversation tuh….tp xkan ler aku nk paste kat sini sumer kan…pjg sgtlaa. Ni pun aku dh cuba wat seringkas mungkin dh ni, nnti esok ke bebila ker insyaallah aku sambung part 2 lak….so Tolonglaaa korang…tolong bagi pandangan n nasihat korang sket kat aku…kalau korang laaa kan, apa yg korang akan buat kalau korang menghadapi situasi sebegini….please….tinggalkan komen yg membina utk aku kat comment boards bwh nun, kalau xpun sesapa yg ada emel or ym aku silalaa erk…jgn segan², really appreciate it…tq.

Camna?

11 Comments Uols:

prebetsabu said...

mm.. ni la dia manusia...

apa la salahnya kalu org tu tego kita wat salah apape, tego biar tego kat tuan punya badan.. jgn nak wat assumption sendiri.. duduk n bincang .. sbb kekadang tu, tak sume yg kita pikir tu betul... so jalan penyelesaian ialah sebelum wat sesuatu keputusan, bincang dulu.. dont just jump into conclusion ikut hati...

overall, biarla.. dia tak rugi putus kawan ngn kita, dan begitu jugak la sebaliknya.. kita dah usaha nak baik kan balik, tp dorang dah tutup pintu, so tanggungjawap kita dah lepas..

sekian adanya..

Anonymous said...

aku xnk komen lelebih lg coz aku xsaba nk tunggu part 2 nih...tp dr apa yg aku baca nih dh nmpk ler perangai buruk si X nih...boleh le aku spesifikasikan dlm kategori...kacang lupakan kulit or x reti nk mengenang budi org...apa2 pun aku xnk komen lelebih coz aku nk tunggu entry part 2 lak

Anonymous said...

pada aku ler xyah nk tunggu ko publish part 2, yg part 1 ni pun dh rasa meluap2 jer rasanya...viona baik ko xyah kwn lg ler ngan si X tuh...ngan si Y skali ler

mimosa said...

aku nasihat kat ko lupakan ayat makhluk seperti itu...kalu dia sanggup wat camtuh kat ko viona nape tdk ko...lagipun pd aku yg aku nmpk diorg tu yg slh..perangai mcm budak tadika....mcm prebetsabu ckp ler xder rugi perper pun kalu dia nk bermusuh ngan ko kan...lantak dia ler yg tanggung dosa dia ler

adeq said...

erm...aku nasihatkn ko supaya jauhkan diri drp X n Y nih coz dia nih berhati busuk...seperti perut ikan...kalau aku skali org buat kat aku riject terus itu org

mat said...

ooo.. kisahnya... sedih n terasa jugaklaa... citer lebh kurang sama... aku ada gak jln citer serupa... hmm.. tapi tak tau dah la nk buat lagu mana.... aku pelik gak la... macam simpan dendam pun ada... satu hal pun dia tk jumpa depan2.. face 2 face.. tk cukup brani la kot... lagi pun kalo dh ada simpan dendam.. mmg smpai bila pun tk berubah... doa je la.. kot terbuka pintu hati nk cerita n nak berbaik... lagi pun.. dah ikhtiar surh citer sumer2 apa yg tk kena... tunggu part 2 plak la...

dazzling_948 said...

so chicken la this X and Y....
eeeee...kalu la aku kenal derang...
confront la beb..ape kes simpan2 ckp2 blkg, dendam2...this is an open country...say it loud la so that we know what u feel...botoh butul ini X and Y...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
myasefia said...

viona, sori lama dh tak singgah sini. hmm... susah nk komen la. cuba la arrange untuk jumpe dulu. awk, prebetsapu, X & Y. klau mmg tak boley nk diselamatkan, tpksala redha. sbb klau sy nie, tak suka la nak gadoh2. ati rasa tak senang. tp ntahlah.. buat apa yg terbaek k..?

anonymous - 5.45pm. sy rasa kata2 awk ni mcm dh tkuar tajuk ckit. awk pon kena la tnye viona betul2 dulu sebelum wat andaian sendiri.. sekadar mberi pndpt..

prebetsabu said...

ahahahha.. wahai anonymous... segala fitnh ko tuh aku dah bg komen kat entry part 2.. sila lah tgk ye...


myasefia, kitorang bukan tak mau jupe.. tp segala sms, ym sume diorang wat tak reti je... maklumla.. org sana tu dah nak wat haluan masing2 gamaknya..

masviona said...

myasefia...its ok

bknnya sengaja xnk jupe mya...dh byk kali saya cuba nk ajak discuss...mtak dia terangkn apa yg kita xtaukan...nmpk gayanya X n Y mmg suka jadi camni...kalau ikutkn saya...mmg saya xsuka gaduh² ni..sbb tu kalau ada kecik² punya hal saya suka settle cecepat...mmg xtenang jiwa kalau tau ada org xpuas hati ngan kita...tp xperlaa kalau itu yg diaorg nk saya nk wat per lagi.

tp setelah saya tau siapa sbrnya diorg nih...n apa yg diorg dh wat kat saya...xperlaa...saya relakan utk tidak lg brkawan ngannya....hati saya betul² terguris ngan apa yg dia wat kat saya n husband....napa perlu sampai fitnah saya seteruk itu...saya sungguh xsangka...xder apa² yg saya leh wat utk diorg....biarlah Tuhan saja yg membalasnya....n semoga tuhan tunjukkan kebenarannya....,itu jer doa saya...amin

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!