Header

Thursday, August 21, 2008

Doakan Avin Damia ye...

Hari senin aritu, dek kerana kami terlalu risau akan tahap kesihatan damia yg dah seminggu lebih dok demam, selesema n batuk, so kami bawak la damia ke Hospital Pakar An-Nur, bangi.

Doktor kata keadaan paru2 Damia sgt2 berkahak... dan dimestikan dimasukkan ke dalam wad.
Then dah masuk wad, Doktor pakar, Dr Arbayah kata Avin di diagnos dgn penyakit pneumonia (ni maksud pneumonia dalam google - respiratory disease characterized by inflammation of the lung parenchyma (excluding the bronchi) with congestion caused by viruses or bacteria or irritants)
Dgn kata lain, paru2 Avin Damia diserang kuman, menyebabkan penghasilan kahak yg berlebihan dalam peparu.. kahak2 yg berlebihan ini pula jika dibiarkan, akan menjadi perumah utk bakteria n kuman yg lain.

Dari xray, mmg didapati byk tompokan2 kahak dalam peparu.

Alhamdulillah, sample darah n urin yg diambil tidak menunjukkan sebarang penyakit lain.

So skrg ni, tiap ari avin dirujuk ke pakar physioterapi utk wat suction (Removal of mucous and fluid from the nose, mouth or endotracheal tube.)

Mmg seksa tgk dia kene sedut.. tp nak wat camna.. harap2 dia cepat sembuh...

Thanks pada sesapa yg sudi mendoakan dia....


Damia baru baik dari demam.. dah aktif sikit... tp still lemah.. kaki kene masuk tube utk air n ubat





Proses NEB.. Dr bagi dia dos ubat beseta ngn gas O2 utk melegakan saluran pernafasan n paru2 dia. Maybe hari ni Dr ubah dos utk legakan bahagian tekak plak... serius perasaan tersentak n sayu tgk damia yg masih kecik ni kene lalui bende2 camni.. lagi seksa time aku as walid damia kene peluk n pegang damia supaya tak meronta2 time suction.. gille tersentak.. seksa sgt..



Camna?

8 Comments Uols:

atty's said...

semoga damia cepat sembuh

Ada Ayrissa said...

huhu..siannya bb damia...
semoga damia cpt sembuh yer..

catlina7@gmail.com said...

moga baby damia cepat sembuh..aminnn

ArELeEz said...

so sowy to hear 'bout avin damia..
moge damia cepat sembuh..
aminnn..

a^T04 said...

sian kat avin damia
hope cepat ok yer kak..

Ms.Lilies said...

hope everything akan ok semula n avin damia sihat sejahtera....Amin..

masviona said...

tq²....
tq very much pd sume yg doakan avin damia.
alhamdulillah akhirnya avin damia dah shat n dah pun discharged.

tq lagi skali pd sume yg sudi mendoakan dia...whether kt dlm blog nih..sms..tepon n yg dtg melawat dia...tq.

pd family yg byk bg support..shbt hndai..kenalan...blogger n sume skali lah

prebetsabu said...

ewah.. mcm bg ucapan dapat anugerah jeerrr.. hihihi

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!