Header

Wednesday, December 03, 2008

Musim Tengkujuh..........Main Hujan

Seriyes....hepi giler aku dok peratikan budak² nih dok main air hujan nih uols. Rasa macam aku pun nak gi berkubang sama ngan budak² tuh sekali....ahaksss. Giler over masviona nih kan....huhuh.

Picca² nih sumenya candid uols or lebih tepat lagi gmbar curik gitu. Aku snap nih dr dlm umah jer. Yer uols ini adlh halaman umah parents saya. Umah parents saya nih mmg selalu jadi tempat bebudak main air klu tiba musim tengkujuh...sejak dr dulu lagi..masa saya kecik² pun gini ler gayanya. Asal tiba musim hujan jer, if hujan tak berenti dr pagi membawa ke petang sure umah my dad nih akan naik air.



syok jer budak² nih main air


bukan takat main gitu jer, depa nih siap wat action berenang lagi tuh...hahaha

but xsempat lak aku nak candid aksi² depa nih coz bila nampak jer aku pegang camera nih


mencicit depa larik sembunyikan diri masing²...kelakar lak aku tgk.

Yang aku lak, lagi ler gatal tangan nak snap picca diorg...heheh...saje je nak menyakat budak² tuh kan.

My mum n my dad pun xde lak nak kisah bebudak nih dok main² kat laman umah kami....itu yg diorg pun makin syok tuhh. Iyerla ada stgh² umah yg diorg gi main² mcm naih ada yg siap kena halau lagi...iyerlah budak² nih bukan stakat main air jer tau...siap dok bersorak n bergelak ketawa lagi. Pepaham jerlah dah diorg tgh dok hepi main² kan sure meriah jer suasananya.

So maybe ada tuan umah yg nak layan membuta jer sejuk² hujan tuh ....tak selesa lah kot dok dgr sorak hilai bdk² tuh... tu yg dihalaunya budak² tu sume....ahakss.

Yang aku lak tetiba jer tersenyum sendrik dok imbas kenangan aku dulu masa bebudak dulu, bila tiba musim hujan camni, suka ler weols sume leh main air hujan, kadang² tuh ikut kakak², abg² n berpakat ngan sepupu sepapat sume gi cari belalang....tangkap sekor² belalang yg kecik² tuh uols......kumpul dlm botol. Agak² dah penat n dah dpt belalang penuh satu botol or kadang² berbotol² baru ler balik umah.

Balik nnti my mum goreng belalang tuh...wat belalang goreng pedas tak pun belalang goreng gitu jer..but goreng kasi ranggup² gitu...ooohhh syoknye!!!!!! Ohhh...dah berpuluh² tahun rupanya saya tidak menikmati belalang goreng pedas itu lagi...alamak tetiba jer terasa nak makan belalang goreng pedas tu......ermm....mana nak carik erk????. Rasanya better aku stop sini dulu kang tak pasal² meleleh lak air liur aku kat keyboard nih....ahakss.


Camna?

7 Comments Uols:

tini said...

windunya aku nak balik kb...tp apakan daya ...cuti tahun aku da habis !!! waaaa!!!!!!!

masviona said...

tini:
alahai siannya....kan dekat jer KB ngan Ganu kan...leh balik hari pun ok apa..ahakss

tuberose78 said...

ingat masa kecik2 time dok kat shah alam.. situ kalau ujan lebat sikit jer start air naik.. mama and abah musti get ready angkat apa2 yang patut.. letih gak la..

prebetsabu said...

a'a time kat shah alam dulu.
Time ujan lbt, kejap2 g tgk tahap air longkang besar.. So sng nk bajet banjir or not.

Banjir lumpur beb!

Lepas banjir,bole tgk bmcm2 brg bju n kapet org sidai.

Paling xsuka,buku sek terendam bnjir..hbs kembang

mummy Darin said...

seronok betul dia org dapat main air yek

mummy Darin said...

hhmm cemanalah rasa belalang tu yek.. x boleh nak imagine jugak macam kopi luwak tuh

azie(mama auni& erin) said...

huhuhu kita xpernah rasa belalang goreng..tapi dengar org2 kata sedap rangup...teringgin ku nak cuber...tapi aha..nak tgg masviona masak....

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!