Header

Tuesday, June 16, 2009

Refinance Umah?


ramai yg tak sedar tentang kelebihan refinance umah..
or erti kata lain, pembiayaan semula rumah..

setiap loan umah yg kita amik,
pakej2nya pelbagai...

seringkali pakej loan yg kita sign 5 tahun lepas dah tak menarik lagi utk keadaan semasa..
sure ada lagi pakej2 baru yg diperkenalkan oleh bank2 ikut market semasa..

let say la korang sign loan 5 tahun lepas dgn kadar blr+0.15...
now blr = 5.5 so interest korang ialah 5.65..
where ada bank yg buat tawaran loan refinance ngn kadar blr-1.5%..
kan dah rugi kat situ?

disamping dapat kurangkan interest, sekaligus dapat mengurangkan jumlah bayaran ansuran bulanan, sbenarnya refinancing ni dapat jugak memberi kita cash on hands..
camna?
ok camni..
katakanlah masa korang beli umah tu 5 tahun lepas, harga umah tu rm100k..
tp kita kene igt, umah is aset yg berbaloi..
di mana, harga umah akan naik mengikut nilai pasaran semasa...
so katakanlah umah korang dinilaikan selepas 5 tahun, rm120k..
so dgn refinance, korang leh kira semula samada korang nak kurangkan jumlah ansuran bulanan and lebihkan cash kat tgn, or dua dua sekali if harga market umah korang mmg melonjak naik !!!


so apakata now kita buat refinance?

1 bank yg menarik perhatian aku ialah Hong Leong bank..
dia punya pakej refinance dipanggil MortgagePlus..
sgt menarik perhatian..

di samping dapat interest yg rendah, blr-1.5%... daily basis plak tu !!
dia jugak mengamalkan konsep current account..
yang mana dia akan bind CA korang ngn loan interest calculation..
yang membawa makna, lagi byk korang simpan dalam CA korang, lagi rendah interest yg korang kene bayar.. ingat, interest MortgagePlus di kira bersandarkan hari.. so katakanlah harini korang deposit 1k dalam CA, and seminggu lepas tu korang kuarkan deposit tu, korang dah jumat sedikit interest utk seminggu tu sbb interest dia kira minus ngn simpnan 1k korang..
err paham?

so if korang pandai rolling duit masukkan dalam CA, lebih byk interest yg korng leh jimat..
sekaligus lebih cepat tempoh korang dpt langsaikan hutang umah tu !!!
dan duit dalam CA ni takde syarat apape..
korang leh deposit n withdraw ikut suke korang..
ada atm card n buku cek...

sbenarnya bank2 lain pon byk gak yg tawarkan bermacam2 pakej yg menarik utk refinance umah..
so korang jgn igt asyik nak shopping kat pasaraya je..
sesekali korang shopping gak terjah memana bank n tanya officer2 dalam tu apa pakej terkini yg dorang tawarkan..

oh.. napa aku amik cth umah dah usia 5 thun?
sbb kebanyakkan loan umah from bank ada lock in period..
suatu tempoh dimana, if korang batalkan loan tu korang kene penalty..
penalty biasanya is 2% of outstanding or rm5k which ever is higher..
so klu dalam tempoh tu korang nak jugak wat refinance or korang dpt duit terpijak n nak langsaikan lumsum utang umah, korang kene penalty..
but if korang kira, dgn penalty but still korang leh untung dari segi bayaran bulanan or cash kat tgn yg korang dapat dgn refinance dalam tempoh lock in, so y not teruskan aje !!!!

ok..
sesapa yg ada lebih info pasal pakej refinance property, leh kongsi lagi..

jom mula refinance !!!




utk maklumat lanjut mengenai Hong Leong Bank's MortgagePlus, sila layari web hong leong or singgah memana cawangan n tanya officer utk lebih details...


*byk kelebihan if refinance ni... kita leh grab special offer yg ditawarkan dalam keadaan semasa with lower interest rate thus reflect to a lower monthly payment n if nasib korang best, market value tinggi so korang leh dapat cash lagi!!


**baeekk punya promote hong leong.. lps ni leh tuntut habuan dari hong leong..hahahaha.. but serius bukan setakat nak promote, tp mmg antara pakej yg menarik is pakej mortgageplus hong leong la..



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

19 Comments Uols:

atty's said...

umah kty dah abis..ade yg suh refinance..tp taknak ar..heheheheh

Maswani said...

tq...tips yg bagus sgt.. ambo pn tgh usha umah baru nih.. sedan molek ore kato..hihi..

prebetsabu said...

atty: huuhuh.. tepuk dada tanya selera.. if umah dah habis bayo, then watpe refinance ye dak? menambahkan utang plak.. but if tau rahsia, duit refinance tu leh labur semula thru asb then pajakkan sijil asb utk overdraft.. lagi menarik !!!! tp tu kita criter lain lak ek..

prebetsabu said...

maswani: huhu.. molek sgt la tuh.. buleh la shopping riki2 tgk selain hong leong, bank mana lagi yg bg pakej menarik.. btw, if umah baru, lain pulak pakej yg bank bg if under construction and completed property.. yg tu pun kene alert gak..

masviona said...

jom pakat² buat...hiksss

neezareef said...

my husband pn ade story2 pasal ni la sblm ni..ai ni x reti sgt pasal refinance2 nih...

prebetsabu said...

neezareef: huhuh.. sblm amik keputusan samada nak wat or not, try dulu research based on sendiri punya current financial status.. lain org lain cara keuntungan.. if takde keuntungan, takyah buat. peram je lagi sampai umah tu harga meletup2... uhuh

if tak yakin, anggap refinance ni sbg cara penyelamat terakhir if bebetul nk pakai duit..

but if bebetul dah yakin n tau sedalam2nya dgn apa yg nak dibuat after penjimatan/cash yg dah dpt tu, leh wat.. mostly cash tu leh roll balik utk investmenr, or just dump je cash tu masuk semula CA yg dah bind ngn mortgaegeplus tu.. jimat oooo... if nak thrill lagi, wat OD !!!

*risiko adalah ditanggung sendiri tau... !!

nURmALa mAZLan said...

Rumah yg kita beli tu pon x dapat2 lagi kak..caner la nak refinance…hehehehe~tapi kita pernah dgr org cakap pasal refinance ni elok

aRe_uDear said...

ermmm skrg pun ayu tgh survey tuk buat refinance gak cdg nak buat kat CIMB nmpak ok gak 3.++ jer rate skrg.. erm betul2 pasal ASB n OD tue mmg bgus.. skrg tgh rancang ngn hubby nak buat bendalah tuh huhuu

prebetsabu said...

nurmala: pelan2 kayuh... if skrg takleh wat lg takpe.. sure lg 5thn, byk lagi pakej2 lain gak.. yg penting, aset umah tu perlu ada dulu.. once dah ada, insyaallah leh dijadikan financial tools kendian hari...

prebetsabu said...

are_udear: ok so dah biasa dgr pasal OD ASB ek? nasihat aku, wat simulation bebetul dulu.. n if ko wat OD sampai guna tektik bayar pakai CC, carefull ok !!! date amat main peranan if main teknik OD ASB & CC !! jgn salah langkah !

and jgn pulak nnti bila tgk tiap2 bulan dah byk savings dalam asb, buta mata lak sume mende nak beli.. sbb OD tu akan tiba satu tahap akan jd negative gak.. so ko kene pandai roll semula OD tu..

jgn sampai main sesah je OD tu sampai lupa nak cover balik... nnti utang lain setle, asb savings banyak, but OD lak sangkut to the max !! takkan nak harapkan dividen asb je nak cover od kan?

simulate bebetul !!
and disiplin kuat if ko guna teknik OD CC..... kuat kuat kuat !!

serius cakap !

sbenarnya aku dah wat n3 pasal od asb cc ni aritu tp aku delete semula tak sbb aku takut ada yg tak dapat pemahaman 100%.. kang lagi haru biru...

*ada ura2 kata pnb nak stopkan bank from giving secured od against asb ni... adoii.. rugi la sesapa yg lom wat lg...

Hezesuze said...

aik! nak refinance pekende nye...rmh pun lom beli lagi....wakaka

ayudear said...

hrm.. ada contoh simulation tak pasal OD ASB ni.. sebab waktu study benda ni agak susah nak gambarkan. Kalau dengan simulation lagi banyak membantu. Ada tak?

syanis said...

herm.... 5tahun tu.... tempah selepas kita duduk umah tu or... dr tempah pertama kali kita bayau umah tu... herm.. paham dak soalan daku....

camni... cam sy start bayau interest umah dr tahun 2005... tapi saya start duduk 2007... kiranyer 2007 tu br umah siap la.... so skang kita nak start kira 5thn tu dr 2005 ker 2007

prebetsabu said...

AYUDEAR : aku guna simulation from excell je.. nak?


syanis: kebanyakan bank, lock in period adalah bermula dari FULL DISBURSEMENT.. maknanya mcm kes ko, aku anggap 2007 baru bank tu full disburse loan ko kat pemaju.. so kira dari 2007.. if lock in period ko 5 tahun, ko akan bebas penalty sehingga 2011, but if bank ko tu wat lock in period 3 tahun (which is almost impossible as bank dah tak wat lock in 3 thn.. dudulu je ada 3 thn), maknanya 2009 dah bebas..

prebetsabu said...

btw, dalam agreement n offer letter from bank, ada phrase mengenai lock in period.. sila la semak.. huuhuh...

ni mesti main sign je kan tak semak bebetul..

ada bank 5 thn, ada bank 3 thn.. ada penalty 2% ada 5%...

ehehhehee..

*aku bukanlah graduan bab ekonomi dan aku bukan keje line banking.. nak maklumat tepat sila hubungi branch anda wat loan... aku just bercakap melalui pengalaman..

syanis said...

hahahhaa... mmg pun x bc... malas... laki aku jer yg bc,,,,,,

apa pun tkhs... kang balik aku jenguk jenguk la agreement tu

ayudear said...

prebetsapu: tentulah nak.. kebetulan memang tengah cari yang dalam excell..terima kasih en. prebetsapu .. :)

mummYaeesh said...

masih dlm proses membeli jd takde ape yg nak direfinance kan..woohoo
anyway..nice info!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!