Header

Tuesday, July 07, 2009

TUTORIAL: Macam mana nak upload banyak gambar?

Hah..

buat korang yg blogger tegar...
lately ni aku tgk ramai yg dah mula menjadi tegar dalam berblog...
huhuhu..

mv.com gak walau dah 5 thn berblog, still maintain underdog...
huhuuh...
ye la kita berblog utk kongsi suka duka..
and kekadang tu kita kongsi info...

and alhamdulillah, if ada yg dah ikut mv.com ni sejak masvionanas.blogspot lagi, sure edikit sebanyak dah dapat kaut ilmu...
baik ilmu kekeluargaan, politik, horse riding, financial management, tips, trick, gadget, sehinggalah kepada ilmu shopping !!! hahaha..
and moga2 ilmu yg kita papar n kongsi kat sini dapat dimanfaatkan bersama..

dan seperti biasa, para blogger mesti tak lari dari mengupload gambar2 ke dalam blog memasing kan?

sure korang penat kan sbb platform blogger hanya leh kasik max 5 gambar je sekali upload kan?

hiihhi sbenarnya ada rahasia tau..
kita leh je sbenarnya upload bape banyak pon gambar yg korang nak..

rahsia nya?

bestnye leh upload banyak2 sekali kan?????????????

beli lah ebook keluaran prebetsabu bertajuk - How to upload multiple images with blogger !!

hahaha tetiba aku jd pembuat duit mudah ngn jual ebook (tp klu aku terbitkan ebook agak2 leh laku ke? rm2 senaskah hahaha)

jeng jeng jeng... khusus utk mereka yg pakai browser mozilla firefox, kita tak perlu susah payah lgi nak upload gambar..

ada plugin utk membenarkan kita mengupload seberapa byk gambar yg kita suka, dan lebih indah, ianya secara drag n drop !!
tak perlu klik n buka dialog box n pilih2 lagi !!!

indahnya dunia kan kan...

nah korang leh download plugin utk firefox tu : dragdropupload

camna nak guna?
alahai.. sonang baituuuuu..

korang g kat link atas tadi, download n dia akan auto install..
pastu dia soh restart firefox.. so korang restart la...

then korang pi la kat upload image utk blogger.. korang still akan nampak max file dia hanya 5 kan?

takpe jgn gusar..
korang buka my computer korang n browse kat mana korang simpan gambar2 korang tu..
pastu korang highlight la seberapa byk gambar yg kroang nak upload sekaligus tu..

lps highligt, korang drag gambar tu, bawak masuk kat textbox yang ada di page upload images blogger tu..
lps tu korang lepas..

then.. secara magic, gambar2 korang yg byk tu akan masuk dalam list !!!

huhuuhuh syorrggggaaaa.......

hah.. bole la lps ni korang mengupload ngn suka ati...


*perlu diigt, lagi byk gambar yg diupload, lagi lama la proses mengupload so sabar menanti...
**sila pastikan anda resize dulu gambar2 tu sume sbb nnti limit storage dah takleh nak upload lagi hahaha...
***ada kawan2 yg sedang mencari info ttg apa yg aku bgtau ni ke? soh la refer sini huhu


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

16 Comments Uols:

joegrimjow said...

da bookark pon
sbb xsempat nak baca abes ag
thx ya btw
nak kuar jap

atty's said...

info..terkini..yg berguna..tq ps..

ummi humaira said...

perkongsian ilmu yg munafaat

DYLA said...

kak,
sy nyer takde sampai 5 pun? stiap kali upload satu je kuar..

boleh ye guna ni? nanti sy cuba.

time kasih kak utk tips ni

prebetsabu said...

joe: selmaat mencuba.. tak susah pun...

atty: pasni leh kty upload byk2 sekaligus kan.... sonang

~zuraiwan~ said...

thanks...info yg amat bguna...idak selalu jenuh 5kpg je bleh upload...

prebetsabu said...

ummi: ilmu utk dkongsi, dgn harapan ramai yg dapat manfaat, sekaligus mrupakan saham kitorang utk dibawak kesana nnti kan kan kan


dyla: sume browser leh htr max 5 gambar.. kene klik kat tulisan "add another image" kot kat page blogger tu... cuba la kaedah ni.. amat menjimatkan masa..

prebetsabu said...

zuraiwan: kan kan... pasni sng la nak upload bbyk... mudah n cepat

masviona said...

yupppy...saya dah mencuba kaedah ini n ianya mmg menjadik....senang giler lah....best²...tq ps...hiksss

neezareef said...

pasnie leh arr torai...tq ps/mv

niza said...

tq2!!!leh try lak pasni...hehe..

ader lg 1 nak tny...apsal ek bila sy bukak blog org n time nak comment kuar window widgeo.net....serabut tul!!!

Sis-Lin said...

nk try gak lak..tp berat ke ada yg kata klu masuk gmbr byk2 nih..sal tu skrg lin kasi kureng skt bergambar tu nk upload..huhuhuhu

prebetsabu said...

sis lin: if upload directly kat blogger, insyaallah laju..

but berat if upload kat site2 image hosting cthnya: photobucket

CuTeMiUt78 said...

eemmm.. gitu yo.. tapi hanya yg ada firefox je ke.. blh buat cenggitu..

masviona said...

cutemiut:
aah kak rina so far hanya available kat firefox jerla...ie blom leh lagi

Viya said...

useful plugin. tks!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!